Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný dokonalého chili, které mexický vliv nezapře!
Chili con carne nemá jen jednu podobu, narazit můžete třeba na bezmasou verzi – chili sin carne. Někdo do masové verze přidává bílé fazole, čerstvou papriku, kukuřici či majoránku. Co verze, to originál. Po prozkoumání různých blogů a kuchařek o autentické jihoamerické kuchyni vám ukážeme tu, která se tradičnímu tex-mex pokrmu blíží nejvíce.
Koření a dochucovadla
Do omáčky patří římský kmín, mletý koriandr, chilli, česnek a sůl. V některých receptech se setkáte s majoránkou. V tradičních tex-mex receptech sice je, ale je tím myšlené mexické oregáno, kterému se v Jižní Americe přezdívá mexická majoránka či divoké oregáno. Má citrusovo-lékořicovou příchuť.
- Pokud chcete přidávat mletou sladkou papriku, dávejte pozor, ať se vám při smažení nespálí a nezhořkne. Je třeba pracovat rychle a nesmažit ji dlouho.
- Čokoládu vybírejte hořkou s vysokým podílem kakaa. Do porce zhruba pro šest lidí přidejte tři až čtyři kostičky. Čokoláda by měla být v chili cítit na pozadí chutí a omáčku ztmavit.
Postup
I postupy se různí. Na výběr máte ze dvou. Maso buď můžete zatáhnout na cibulce, přidat konzervovaná rajčata, koření, dlouho vařit (klidně hodinu a půl) a až na posledních 10 minut přidat fazole z konzervy.
Druhou (bleskovou) možností je nechat maso zatáhnout a vyndat ho. Ve stejném hrnci pak na oleji nechat zesklovatět cibuli, přidat rajčata, koření a omáčku vařit. Až potom přidejte maso, fazole a vařte už jen 10 až 15 minut. Tímto způsobem docílíte, že maso nebude vysušené. Tento postup můžete zkusit v případě, kdy do omáčky chcete přidat vývar.
- Na smažení můžete použít rostlinný olej, sádlo či ghí.
- Koření (kromě majoránky) je dobré na oleji nechat zhruba tři minuty rozvonět.
Servírování
Chili con carne má na talíři mnoho podob. Oblíbené jsou všechny verze – od rýže, přes nachos až po opečené tortilly. Nutnou ozdobou, která zároveň pokrm osvěží a doladí chuť, je čerstvý koriandr. Setkat se můžete i se servírováním se zakysanou smetanou, která zchladí jazyk po ostré chuti. Vše zakápnětě limetovou šťávou.
Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, TexMex, The Tex-Mex Cookboo: A History in Recipes and Photos