Dezert z grilu: Grilované ovoce

grilovane broskve
ZDROJ: Tessa Rampersad/Unsplash
sdílet:

Grilování nemusí být jen o hlavním chodu, na grilu totiž skvěle připravíte také dokonalý ovocný dezert. Připravte si s námi grilované broskve a nektarinky a dopřejte si svěží letní dezert s vůní ohně.

Plody zrající pod letním sluncem patří mezi nejoblíbenější. Pro svou sladkost dokáží skvěle zahnat chuť na sladké a díky obsahu vitaminů poslouží také jako ideální svačinka v rámci vyváženého jídelníčku.

Příprava ovocného dezertu na grilu

Vzhledem k vysokému obsahu přirozeně se vyskytujícího cukru patří v létě mezi nejsladší a snadno dostupné letní plody broskve, nektarinky, meruňky, blumy a švestky. Grilováním se zvýrazní jejich přirozeně sladká chuť, a pokud jim potřebná zralost chybí, na grilu zesládnou. 

Na gril se však skvěle hodí například také ananas, jablka, banány, meloun nebo mango.

  • Pokud toužíte po lehce zkaramelizovaném dezertu, dopřejte naporcovaným plodům krátkou lázeň ve směsi rozpuštěného másla a cukru (na 3 lžíce másla přibližně 2 lžíce cukru).
  • Poloviny broskví či nektarinek pak rovnou vkládejte na rozpálený gril. Tuk a cukr vyzdvihne sladkou chuť a dodá ovoci karamelový švih. Grilujte 3 až 5 minut z každé strany. 
  • Ovoce můžete také pokrájet na plátky, doba grilování se tím zkrátí ale vám zase přibude práce s otáčením.
  • Na závěr ještě zakápněte ovoce citronem a vychutnejte si dokonalou kombinaci sladko-kyselé chuti.

TIP: Zkuste broskve nebo nektarinky flambovat! Jakmile je ovoce dostatečně ogrilované, zakápněte jej pár kapkami alkoholu (např. slivovice, meruňkovice apod.), opatrně zapalte a nechte na grilu, dokud oheň nevyhasne. Alkohol dopředu vždy odměřte a nikdy jej nelijte přímo z láhve. 

Nejlepší ovoce a zelenina na gril

Více

Jaké ingredience ještě přidat?

Základní ingredienci pro dokonalý grilovaný dezert máte připravenou. Co dalšího můžete ještě přidat?

Aby nebylo grilované ovoce na dezertním talířku opuštěné, dopřejte mu vybranou společnost:

  • Ořechy - vlašské, kešu, mandle nebo pistácie. Pokrájejte je nadrobno a posypte jimi grilované ovoce.
  • Sýr - s ovocem nejlépe ladí sýry typu camembert nebo brie.
  • Jogurt - hustý řecký jogurt je sázka na jistotu.
  • Med nebo javorový sirup - dodá skladké tečce chuťový twist.
  • Ostatní grilované ovoce - vyzkoušejte nakombinovat různé ovocné kousky, vytvořit můete například ovocný špíz z grilu. 
  • Chilli - trocha ostřejší chuti příjemně zvýrazní sladkost nektarinek.

Broskve a nektarinky

Více

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

5 večeří na grilu

Teplé podvečery lákají ven. Máme pro vás pět nápadů na večeře, které snadno připravíte v kuchyni pod širým nebem.     ...
  • Tipy a triky

5 nejlepších pomocníků na gril

Základ pro grilování tvoří kvalitní gril a dřevěné uhlí nebo brikety (pokud ovšem negrilujete na plynovém grilu nebo jídlo neopékáte na lávovém kameni). Vybrali jsme pro vás pět našich nejoblíbenějších pomocníků, bez kterých se při...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit