Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert z grilu: Grilované ovoce

Ovoce na grilu
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Grilování nemusí být jen o slaném hlavním chodu, na grilu totiž skvěle připravíte také dokonalý ovocný dezert. Připravte si s námi grilované broskve a nektarinky a dopřejte si svěží letní dezert s vůní ohně.

Plody zrající pod letním sluncem patří mezi nejoblíbenější. Pro svou sladkost dokážou skvěle zahnat chuť na sladké i bez přidaného cukru. 

Příprava ovocného dezertu na grilu

V létě patří mezi nejsladší a snadno dostupné letní plody broskve, nektarinky, meruňky, blumy a švestky. Grilováním se zvýrazní jejich přirozeně sladká aromatická chuť, a pokud jim potřebná zralost chybí, na grilu ještě zesládnou.

Na gril se však skvěle hodí například také ananas, jablka, banány, meloun nebo mango.

  • Pokud toužíte po lehce zkaramelizovaném dezertu, dopřejte naporcovaným plodům krátkou lázeň ve směsi rozpuštěného másla a cukru (na 3 lžíce másla přibližně 2 lžíce cukru).
  • Poloviny broskví či nektarinek pak rovnou vkládejte na rozpálený gril. Tuk a cukr vyzdvihne sladkou chuť a dodá ovoci karamelový švih. Grilujte 3 až 5 minut z každé strany. 
  • Ovoce můžete také pokrájet na plátky, doba grilování se tím zkrátí vám ovšem přibude práce při otáčení.
  • Na závěr ještě zakápněte ovoce citronem a vychutnejte si dokonalou kombinaci sladko-kyselé chuti.

TIP: Zkuste broskve nebo nektarinky flambovat! Jakmile je ovoce dostatečně ogrilované, zakápněte jej pár kapkami alkoholu (např. slivovice, meruňkovice apod.), opatrně zapalte a nechte na grilu, dokud oheň nevyhasne. Alkohol dopředu vždy odměřte a nikdy jej nelijte přímo z láhve. 

Jaké další suroviny použít?

Základní ingredienci pro dokonalý grilovaný dezert máte připravenou. Co dalšího můžete ještě přidat? Aby nebylo grilované ovoce na dezertním talířku opuštěné, dopřejte mu vybranou společnost:

  • Ořechy – vlašské, kešu, mandle nebo pistácie. Pokrájejte je nadrobno a posypte jimi grilované ovoce.
  • Sýr – s ovocem nejlépe ladí sýry typu camembert nebo brie.
  • Jogurt – hustý řecký jogurt je sázka na jistotu podobně jako zakysaná smetana.
  • Med nebo javorový sirup - dodá skladké tečce chuťový twist.
  • Ostatní grilované ovoce - vyzkoušejte nakombinovat různé ovocné kousky, vytvořit můete například ovocný špíz z grilu. 
  • Chilli – trocha ostřejší chuti příjemně zvýrazní sladkost nektarinek.
  • Likér – jakýkoli sladký likér či rum umí zvýšit požitek z grilovaného ovocného dezertu.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín