Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí majonézu uděláte nejrychleji ponorným mixérem, důležité jsou správná technika a pořadí surovin

Domácí majonéza
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Příprava domácí majonézy nikdy nebyla snažší. Už žádné zdlouhavé šlehání a přilévání oleje po troškách. Všechny suroviny stačí ve správném pořadí vložit do sklenice, práci za vás udělá ponorný mixér.

Majonéza se nejčastěji připravuje tak, že do misky vložíte žloutky, trochu octa a za stálého šlehání přiléváte po troškách olej. Tato metoda je ale zdlouhavá, zvlášť, když majonézu šleháte ručně metličkou a ne za pomoci přístroje.

Vyzkoušet můžete i druhou, mnohem rychlejší variantu. Čas ušetříte při rozdělování bílků od žloutků, použít můžete celé vejce. Majonézu budete šlehat ponorným mixérem.

Skryt pre seznam

Začněte tak, že do úzké a vyšší nádoby (tak aby se tam vešla hlavice ponorného mixéru) dejte nejprve jedno vejce, 150 – 200 ml oleje, šťávu z půlky citronu a lžičku soli a pepř. Důležité je suroviny vložit přesně v tomto pořadí. 

Potom mixér vložte na dno a v této poloze začněte mixovat a čekejte až se všechno promíchá. Vaječný žloutek je skvělý emulgátor a zajistí, že vznikne dokonale hladká stejnorodá hmota. Majonéza bude hotová do minuty.

Následně ještě několikrát hotovou omáčku mixérem promíchejte od shora dolů. Ochutnejte ji a podle potřeby ještě dochuťte.

  • Hustotu majonézy ovlivňuje množství přidaného oleje a správnost mixování. Čím méně oleje, tím bude majonéza řidší. Řidší bude i v případě, že ji dokonale nepromícháte.
  • Místo citronové šťávy můžete použít ocet. 

Majonéza je skvělým základem pro všechny druhy dresinků na saláty, jako je třeba bramborový nebo těstovinový. A co třeba jako náplň do sendvičů či burgerů? Možností je opravdu mnoho, majonézu si navíc můžete různě ochutit.

  • Chorizová majonéza: Na oleji opečte kousky pokrájené klobásy chorizo, nechte olej vychladnout, a potom ho použijte na přípravu majonézy. Opečenou klobásu do ní můžete přimíchat.  
  • Petrželková majonéza: Do majonézy můžete přimíchat jakékoliv bylinky. Vyzkoušejte například naší svěží variantu s petrželkou, česnekem a citronovou šťávou.
  • Tatarská omáčka: Základem tatarské omáčka je majonéza. Připravte si královnu českých studených omáček podle našeho receptu na tatarku.

Jak vzniká majonéza?

Majonéza je jedna ze základních studených omáček, která stojí na emulgaci, tedy spojení vody a oleje, které se běžně nesmísí. Ke smísení dvou kapalin, z nichž jedna má větší a druhá menší hustotu, je zapotřebí emulgátoru. Tuto funkci v majonéze plní žloutek, přesněji lecitin v něm obsažený. 

  • Efektivněji emulgovat pomáhá lecitinu ocet, který se do majonézy také často přidává. Majonéza má díky němu hustší konzistenci. 

Zdroj: časopis Apetit, dTest

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč