Zimní minestrone s bylinkovými krutony

Zimní minestrone s bylinkovými krutony

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1822 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 117 g
Tuky 119 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vegetariánskou verzi této syté italské polévky připravíte, když slaninu nahradíte 100 g žampionů na plátky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
anglická slanina 100 g
na kostičky
mrkev 2 ks
velké, na čtvrtplátky
řapíkatý celer 2 ks
nadrobno
brambory 1 ks
na kostičky
česnek 2 stroužky
drcený
konzervovaná rajčata krájená 400 g
konzervovaná
vývar zeleninový 1 l
šalvěj 2 ČL
sekané, lze nahradit 1 lřžičkou sušených
zelené listy na nudličky
400 g
konzerva fazolí cannellini lze nahradit jinými drobnými bílými fazolemi
sůl mořská
petrželka 1 hrst
sekaná
Na krutony
4
bilý chléb např. toustový
olivový olej 3 PL
bazalkové pesto 1 PL

1 V hrnci rozehřejte olej a asi pět minut na něm do světle zlaté barvy opékejte cibuli a slaninu. Vsypte mrkev, řapíkatý celer, brambory a česnek. Dobře promíchejte a opékejte společně ještě pár minut.

2 Přidejte rajčata, vývar a šalvěj. Přiveďte k varu a občas zamíchejte. Ztlumte a nechte částečně přiklopené bublat asi půl hodiny, zhruba v polovině vaření přidejte zelí. Nakonec přimíchejte scezené a propláchnuté fazole a petrželku; případně dosolte.

3 Na krutony pokrájejte chleba na asi dvoucentimetrové kostičky. V široké zapékací nádobě je důkladně promíchejte se směsí oleje a pesta. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi deset minut dokřupava. Podávejte k polévce.

 

 

 

 

 

 

 

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit