0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na famózní bůček

Jak na famózní bůček
sdílet:

Skvělý hlavní chod na rodinnou oslavu, ale úspěch s ním budete slavit i na večírcích, ať už bude natrhaný v housce, nebo si hosté rozloží plátky bůčku na krajíčky tmavého chleba s hořčičnou omáčkou, pečenou zeleninou a cibulí. 

Perfektní pečený bůček musí být křupavý na povrchu a dokonale šťavnatý uvnitř. Správně by se měl jen rozpadat! Víme, jak z trouby vytáhnout nádherný kus masa, který nebude suchý ani tvrdý, bude dokonale propečený a nahoře s křupavou kůží. Stačí se držet našich rad a mezitím můžete skočit pro chleba a pro pivo...

Při výběru masa se držte kostí

Při výběru masa upřednostněte kus s kostmi, má jen samé výhody.

  • Maso, v němž zůstanou kosti, bude pěkně držet tvar a nezbortí se při pečení.
  • Kosti dodají na síle výpeku a zároveň pěkně vedou teplo a pomáhají masu stejnoměrně se propéct. V okolí kostí je to vůbec nejchutnější maso s krátkými vlákny.
  • A konečně kosti mohou být výhodou i při podávání – někteří stolovníci totiž milují ‚maso s držátkem‘. Pokud mezi ně nepatříte, z ještě horkého propečeného masa kosti snadno vytáhnete.

Chladivý odpočinek

Aby se kůže krásně vypekla, musí být co nejsušší, čemuž pomůže pobyt v lednici přes noc – tam kus masa ničím nezakrývejte!

  • Vypečení kůže, ale i tuku pod ní pomůže nařezání, ať už zvolíte proužky, nebo mřížku. Zvětšíte tím totiž plochu, k níž může pronikat teplo. Nesmíte ale proříznout až do masa, šťáva by začala vzlínat vzhůru a kůže by se nevypekla.
  • Pokud vypečenou kůži rádi nemáte, klidně ji z vychlazeného masa opatrně seřízněte tak, aby na bůčku zůstala vrchní vrstva tuku. Tu pak nařežte na proužky či mřížku.

Ochucení solí a kořením

Někdo přísahá na pouhopouhou sůl, jiný na kmín a další zase na bylinky či papriku... Volba je na vás, ale sůl rozhodně nepodceňte, vytáhne z kůže (i masa) vodu a pomůže ostatnímu koření proniknout dovnitř do masa. A také maso zkřehčí.

  • Pokud si chcete nasolení usnadnit, přelijte ve dřezu maso s kůží (nebo jen nařezanou tukovou vrstvu) trochou vroucí vody. Solení potom půjde jako po másle!

Čekání v pokoji

Bůček, stejně jako jakékoli jiné maso, které budete tepelně upravovat, musíte nechat před vlastním pečením dojít do pokojové teploty. Zaručíte tak rovnoměrné propečení a šťavnatost.

Rozpalte to!

Počáteční vysoká teplota má dva důvody: kůže i tuk trochu ‚odskočí‘ od masa a začnou se pěkně vypékat, zatímco maso se pěkně zatáhne a udrží si šťávu uvnitř. Bůček pečte s horním a dolním ohřevem, horkovzduch by ho jen zbytečně vysušoval.

Klid po pečení

Neuspěchejte ani pečení, ani odpočinek, než do masa zakrojíte. Stejně jako steak, i bůček potřebuje chvilku odpočinku, aby se v něm šťávy rozprostřely tak, jak mají.

  • Nechte ho 10 – 15 minut na prkénku, volně zakrytý alobalem, a teprve potom krájejte ostrým nožem plátky.

Související články

Jak na nejlepší pečené brambory
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!   ...
Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit