Jak na lahodné dukátové buchtičky? Vyměňte pudink za šodó

Dukátové buchtičky se šodó
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Máte mlsný jazýček a rádi byste si pochutnali na něčem sladkém? Vyzkoušejte českou klasiku – dukátové buchtičky s krémem. Jak tuto pochoutku připravit, abyste ukojili chutě a zároveň se mohli doma blýsknout svou kulinářskou zručností?

Pokud zabrouzdáte ve vzpomínkách do školních let, možná si je vybavíte, jako by to bylo včera: buchtičky s krémem ve školní jídelně. Po celém dni se těšíte na sladkou odměnu, ale místo hustého, hebkého krému vám na buchtičkách přistane pudink bez konzistence a chuti…

Možná se vám tato situace nikdy nepřihodila, a naopak na obědové dobroty vzpomínáte rádi. Pokud ale máte opačnou zkušenost, nenechte se neblahými vzpomínkami odradit. Je nejvyšší čas ochutnat nefalšované dukátové buchtičky s krémem, po kterém se budete jen olizovat. Jak na to?

Na víkend: kynutá těsta

Více

Nadýchané dukátové buchtičky ve třech krocích

Nejdříve nechte vzejít kvásek: sáhněte po hlubší nádobě, nalejte do ní vlažné mléko a rozdrolte droždí. Přidejte mouku, cukru a nechte stát na teplém místě. Do větší mísy vysypte zbytek mouky, sůl, žloutek, cukr a máslo. Směs promíchejte a následně do ní přidejte připravený kvásek. Znovu vše dobře promíchejte a nechte těsto kynout.

Až bude těsto hotové, vytvarujeme z něj menší buchtičky, které potřeme máslem a vyskládáme na dobře vymazaný pekáč. Připravíme troubu a při 180°C a pečeme buchtičky asi 20 minut.

Jak si upéct doma vlastní křupavé pečivo – díl 2. Pečeme z droždí

Více

Puding, vanilkový krém nebo šodó?

Čím dukátové buchtičky doplnit, aby měly jedinečnou chuť? Nejčastěji se setkáte se třemi možnostmi:

  • vanilkový pudink
  • vanilkový krém
  • šodó
     

Aby pro vás nebyla ochutnávka buchtiček jen dalším zklamáním, pojďme si vysvětlit, jaký je mezi nimi rozdíl.

1. Vanilkový pudink

Nejjednodušší cesta, pokud máte za úkol rychle nasytit větší počet jedlíků. Nejdříve nalijte do hrnce mléko, cukr a dejte hrnec na plotnu. V mezičase přidáte do další nádoby zbytek mléka a přidáte kupovaný vanilkový pudink.

Před bodem varu přidáte pudink s mlékem do hrnce na sporáku a za stálého míchání necháte povařit. Až začne směs pobublávat, je hotovo. Pokud si chcete i tento jednoduchý recept vylepšit a neopakovat zkušenosti ze školních let, vyzkoušejte třeba poctivý domácí pudink, který se vám bude rozplývat v ústech.

2. Vanilkový krém

Oproti běžně dostupnému pudinku je vanilkový krém připravován z kvalitních žloutků, proto má také téměř sametově jemnou chuť. Lahodný krém si tak můžete připravit z vanilkového lusku a mléka. Stačí lusk naříznout a nožem vyškrábnout semínka vanilky do hrnce s nachystaným mlékem. Nakonec přidejte i samotný lusk a nechte na plotně přivést k varu.

Rozšlehejte žloutky, cukr a škrob a celou směs opatrně zalévejte horkou vanilkou s mlékem. Nakonec směs znovu postavte na plotnu a nechte ještě povařit. Po odstavení občas promíchejte a nechte hotový krém pomalu zchladnout.

Buchtičky se šodó

Více

3. Šodó

S pravým šodó (chaudeau) jsme se donedávna mohli setkat jen vzácně. Důvodem jsou především větší nároky na kvalitní ingredience i samotnou přípravu. Šodó je vlastně horká pěna, na jejíž přípravu jsou nezbytné žloutky, cukr a bílé víno (v receptech se ale setkat i s červenými odrůdami). Víno nemusí být drahé, avšak s levnou krabicovou variantou u labužníků příliš nezabodujete.

Na rozdíl od krému nenajdete v šodó stopy po vanilce a (jak už vyplývá z výčtu surovin), receptura obsahuje také alkohol, tudíž se nehodí pro menší děti nebo řidiče. Kromě dukátových buchtiček se šodó podává s nejrůznějšími nákypy, omeletami nebo třeba s piškotem.

Buchtičky se šodó podle Viléma Vrabce

Více

Pokud se pustíte do jeho přípravy, stačí ušlehat žloutky, cukr, vanilku a víno ve vodní lázni. Pak už jen buchtičky s teplým šodó servírujte na talíř. Pokud se o svou novou recepturu podělíte s ostatními členy rodiny, určitě sklidíte u jídelního stolu zaslouženou chválu.

Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit