Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dukátové buchtičky

S naším receptem se do nich znovu zamilujete. Vyzkoušeno!

Vydání: 2007/5
Autor:
Hodnocení:
53 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Česká

Ingredience

    • 25 g droždí
    • 80 g krupicového cukru
    • 200 ml vlažného mléka
    • 500 g hladké mouky + na vysypání pracovní plochy
    • 2 vejce
    • strouhaná kůra z poloviny citronu
    • 200 ml oleje + 2 lžíce na obalení
    • špetka soli
    Na žloutkový krém:
    • 750 ml mléka
    • 1 vanilkový lusk
    • 60 g krupicového cukru
    • 6 žloutků
    • 2 lžíce rumu (nepovinné!)

Příprava jídla

1.  Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít do pěny. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vajíčkem, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto.

2.  Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky. V misce je potřete olejem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple půl hodiny kynout. Pak je v troubě předehřáte na 180 stupňů upečte do červena; trvá to dvacet pět až třicet minut.

3.  Mezitím uvařte krém. Svařte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a nechte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat; pak přeceďte. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka. Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Míchejte na mírném ohni deset minut, aby krém zhoustl jako řídký pudink. Pozor, nesmí se vařit! Dochuťte rumem.

4.  Ještě teplým krémem přelijte horké buchtičky a hned podávejte.

Proč krém?
  • Vanilka vám provoní celý byt a sametově jemná chuť vás katapultuje do sedmého nebe a výš.
  • Vrátíte se k původnímu receptu – a my se s vámi klidně vsadíme, že budete nadšeni!

Proč pudink?
  • Někdy není času nazbyt, a pak se rychlá a plnohodnotná alternativa žloutkového krému víc než hodí.
  • Uděláte radost chuťové paměti, která občas zatouží po jídle, jež dávno znáte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Trhanec

Krupicová kaše

Bavorské vdolečky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/07, str. 24
Obrazek uzivatele
Doporucuji do hotoveho variciho kremu lehce vmichat snih ze 2 bilku a jenom zavarit, teprve pote ochutit rumem. Je to lahodne.
Obrazek uzivatele
Jak můžete dávat recept se syrovými žloutky? Tím povařením se případné salmonely nezničí. Ještě doporučení, že je to vhodné obzvlášť pro děti!!!!!!! jen nevěřícně kroutím hlavou
Obrazek uzivatele
Milá Květo,vám nestačí povaření oněch žloutků deset minut? Já myslím,že je to dostačující :-)
Obrazek uzivatele
Milá Naďo, dovolte, abych se Květy zastala, vždyť v receptu se vysloveně píše: POZOR, NESMÍ SE SE VAŘIT! Tudíž salmonely se dost pravděpodobně nezničí. Proto jsem ještě neměla odvahu tenhle recept vyzkoušet, i když vypadá velice lákavě :(((
Obrazek uzivatele
Milé dámy, co se krému týče- nesmí se vařit, avšak pro zničení salmonely a jiných bakterií postačí zahřát krém ve vodní lázni na 75 st.C po dobu 10 minut. Jinak pro větší bezpečnost na 79,4 st.C, kdy se jedná o pasterizaci... Mějte se fine:-)
Obrazek uzivatele
Dneska jsem buchtičky pekla a konstatuju, že zatím všichni přežíváme... Jestli ono to nebude tím, že salmonela se nedrží uvnitř vajíčka, ale na skořápkách a hodně vzorným umytím vajíček se jich nezbavíte sice na 100%, ale aspoň trochu jo....
Obrazek uzivatele
delali jsme je dnes k obedu a opravdu super, dvakrat jsem si pridaval ;o)
Obrazek uzivatele
Cim sa da nahradit rum? Bez rumu je to trochu nevyrazne, ale kedze mame doma epileptika, ziadny alkohol pouzit nemozem.
Obrazek uzivatele
...v tomto i jiných případech (polevy...) je rumová esence. Několik kapek puding provoní ještě lépe než rum :-)
Obrazek uzivatele
Výborný recept, buchtičky nadýchané. Měla jsem obavy, za bude kynutí na plechu stačit, tak jsem pro jitotu nechala kynout těsto po zadělání.
Obrazek uzivatele
Chtěla bych se zeptat, jestli místo vanilkových lusků nestačí vanilková esence? díky za odpověď :)
Obrazek uzivatele
Já osobně mám recept na krém od své babičky, která se inspirovala u Sandtnerové a trochu ho upravila. A babi nikdy do něj nedávala alkohol, který tu jemnou chuť jen zabije. Takže nejlepší je pro 4 osoby 1,5 kelímku smetany ke šlehání, 3 žloutky a zrníčka z poloviny vanilkového lusku, mírně povařit do jemného krémového zhoustnutí. Hustota je jako velmi řídký pudink . Je to krémová omáčka, ne ten škrobový polopudink ze socialistických jídelen. V dobách nouze se smetana kombinovala s mlékem, aby se dala dosladit vanilinovým cukrem a nebyla ještě přeslazená, jestli se přidávaly navíc žloutky, to si nepamatuju. Každopádně pravá vanilka z krému udělá královské jídlo.

Přidat komentář