Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví
sdílet:

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na luxusní vánoční cukroví. Poradíme vám jak na ni.

Druh polevy vybírejte podle typu cukroví.

  • Hutnějším, kakaovým kouskům a máslovým krémům sluší čokoládová poleva.
  • Cukroví z křehkého lineckého těsta zase ocení svěží cukrové polevy.

Než se pustíte do zdobením, zkontrolujte povrch cukroví. Očistěte ho od drobků a výsledek bude perfektní. Nanášejte vždy jen malé množství polevy – poleva má být závěrečnou třešničkou, od které se odpíchnou další chutě.

Při zdobení postupujte rychle, polevu nanášejte hned po umíchání, jinak zatuhne. Jen u čokoládové se vyplatí chvíli počkat a nechat ji lehce vychladnout, než se pustíte do díla. Správné načasování je zkrátka důležité. 

Cukrová poleva

Polevou na bázi moučkového cukru a tekutiny, kterou může být například ovocná šťáva, mléko, likér, káva či rozpuštěné máslo, ozdobíte bezpočet vánočního cukroví, od lineckých koleček přes piškotové tvary až po báječné sušenky. Nejlepší na ní je, že když si zapamatujete základní poměr cukru a tekutiny, můžete si pokaždé umíchat trochu jinou polevu.

  • Začínejte s 200 g moučkového cukru a 4 polévkovými lžícemi tekutiny.
  • Cukr doporučujeme prosít, nebudou se tvořit hrudky a poleva bude velmi jemná.
  • Společně umíchejte dohladka, aby poleva nebyla ani příliš hustá ani příliš řídká. Tu správnou konzistenci doladíte přidáním moučkového cukru (příliš řídká poleva) nebo tekutiny (příliš hustá poleva). 

A s čím cukr smíchat, aby byla pokaždé jiná?

Základní citronovou polevu připravíte z citronové šťávy. Přeceďte ji přes sítko, aby byla co nejčistší. Stejným způsobem umícháte i polevu pomerančovou. Na rumovou polevu přidejte místo šťávy z citronu rum. Báječná je také poleva kávová, tekutinu zde zastoupí 4 lžíce velmi silné kávy.

Čokoládová poleva

Základní čokoládovou polevu připravíte rozpuštěním 150 g tmavé čokolády ve 125 ml smetany ke šlehání. Doporučujeme pracovat s vodní lázní, jen tak budete mít jistotu, že se čokoláda nespálí, nesrazí a zůstane krásně hladká.

  • Čokoládovou polevu poté nechte přibližně 10 minut zchladnout a pak se pusťte do zdobení. 
  • Cukroví s ní můžete polévat nebo ho v ní úplně jednoduše namáčet. Další možností je potírání cukroví štětcem namočeným v čokoládové polevě.

  • Velmi efektní jsou také nepravidelné cákance. Cukroví vyskládejte vedle sebe. Čokoládovou polevu nalijte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou, nechte ji téct tenkým pramínkem a dlouhými pomalými tahy přejíždějte nad cukrovím. Můžete tak vytvořit vodorovné čáry (čokoládové tahy pouze jedním směrem) nebo mřížku.

Nutella 1 kgTip: Vánoční sklenice Nutella®

Ozdobit i vylepšit vánoční cukroví můžete také lískooříškovou pomazánkou Nutella®, která i v letošním roce přichází s nápaditým svátečním obalem. Víčko menšího balení (600 g a 750 g) můžete využít jako razítko, se kterým si vlastnoruční výtvory dozdobíte podle své fantazie. Speciální 1 kg vánoční edice pak udělá radost i jako sladký dárek. Stačí napsat osobní vzkaz přímo na víčko a potěšit své blízké.

Bílková poleva

Oproti cukrové polevě se po zaschnutí vyznačuje pevnější strukturou. Díky ní vytvoří krajkovanou nádheru na perníčcích a dodá jim ten správný slavnostní šmrnc. Zavěšené na stužce pak ozdobí sladké cukroví stromeček i adventní věnec.

  • Na základní bílkovou polevu smíchejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru a 1 lžičkou citronové šťávy. Třete tak dlouho, až poleva zbělá a zhoustne. Trvá to asi 15 minut.
  • Vzniklou polevou pak perníčky potírejte nebo zdobte pomocí cukrářského sáčku s tenkou špičkou. Perníčky nechte zaschnout a použijte jako adventní dekoraci nebo k mlsání.

Související články

5 nápadů, jak zdobit čokoládou
  • Tipy a triky

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.  ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit