Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vídeňské oříškové dortíčky

Oříškomilové zajásají – dortíčky vypadají neobyčejně dekorativně, a ještě lépe chutnají! Po slepení je skladujte v lednici nebo na balkoně.

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: Do 30 minut
Odležení: aspoň 30 minut
PT15M
Pečení 0:15
Cukroví

Ingredience

    • 160 g polohrubé mouky
    • 80 g lískových oříšků, mletých
    • 80 g moučkového cukru
    • 120 g másla
    • 1 lžíce rumu a špetka mleté skořice

    Na oříškový krém

    • ½ balíčku vanilkového pudinku
    • 200 ml mléka
    • 120 g másla
    • 50 g moučkového cukru
    • 50 g mletých lískových oříšků
    • čokoládová poleva

Příprava jídla

1.  Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Mouku prosijte na vál, přidejte mleté oříšky, cukr, máslo,skořici a rum. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho aspoň půl hodiny odpočívat.

2.  Z těsta vyválejte tenký plát. Vykrajujte oválky nebo kolečka, přeneste je na plech potažený pečicím papírem a pečte dorůžova (tak čtvrt hodiny).

3.  Než kolečka vychladnou, připravte krém. Do horkého mléka zamíchejte pudinkový prášek a míchejte asi tři minuty do zhoustnutí; dejte chladnout. Máslo s cukrem utřete do pěny, přimíchejte vychladlý pudink a dvě třetiny oříšků.

4.  Krémem slepujte oválky, boky dortíčků obalujte ve zbývající třetině mletých oříšků a na závěr cukroví pocákejte čokoládovou polevou. Dortíčky také můžete nahoře potřít tenkou
vrstvou krému a posypat mletými oříšky.

Jak vyrobit cákance?  Dortíčky naskládejte vedle sebe na potravinářskou fólii. Polevu v sáčku rozehřejte v horké vodě, ustřihněte růžek a tekoucí polevou přejeďte několika dlouhými tahy nad cukrovím.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brambory

Linecké cukroví

Kokosky s tvarohem

Košíčky s karamelovým krémem

Tatranské řezy s ořechy

Pařížské rohlíčky

Oříškové sušenky

Černobílá roláda

Kuličky z bílé čokolády

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Ahoj všem, recept jsem vyzkoušela a musim jen chválit. Vídeňské dortíčky jsou moc dobré, hlavně ten úžasný krém. Díky moc za takto výborné recepty. Krásné svátky
Obrazek uzivatele
Zdravím všechny kuchtění chtivé příznivce. Každoročně zkouším nový vánoční recept, letos padla volba na dortíčky. Musím Vám napsat že propadly nejen u mne, ale i všech ostatních (jediné zůstavaly na tácku). Ale to neznamená, že ´jsem apetit zavrhla, naopak, dále zůstáváte jediný časopis nejen o vaření, který jsem si vybrala z toho množství, které je na pultech. Hodně zdraví a dobrých receptů Simona
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/06, str.29
Obrazek uzivatele
Dělám letos již podruhé a jsou fakt skvělé. Výborné těsto a úžasný krém! Patří k našim oblíbeným.
Obrazek uzivatele
Recept je úžasný. Od roku 2006, kdy vyšel v Apetitu, patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Doporučuju :-)
Obrazek uzivatele
Tento recept jsem poprvé zkusila v r. 2008, když jsem v Apetitech hledala nějaké nové cukroví. Okamžitě jsme si tyto dortíčky zamilovali, je opravdu výborné...spolu s vanilkovými rohlíčky moje nejoblíbenější. A navíc, díky náplni a skladování v lednici, je můžete péct klidně na poslední chvíli. Jsou jedlé už druhý den po slepení.

Přidat komentář