Neumíte si představit vánoční stromeček bez jedlých ozdob? Pokud si užíváte "česání" dobrot ze stromečku, vyrobte si letos vlastní. A to přesně takové, na jaké máte chuť.
Tradice zdobení vánočního stromečku
První náznaky zvyku zdobit vánoční stromeček se údajně objevily v 15. století v Německu. Tehdy lidé zdobili stromek jablíčky, sušenými květy, oříšky, ale i slámou. Zkrátka vším, co měli v té době k dispozici.
- Do zbytku Evropy se postupně zvyk začal šířit až o tři století později.
- V Čechách se první vánoční stromek objevil na začátku 19. století v domě Jana Karla Liebicha, tehdejšího intendanta Nosticova divadla.
Ozdoby z toho, co je po ruce
Dnes si bez nastrojeného stromečku a vánočně laděných interiérů umí tyto svátky málokdo představit. Nechte se inspirovat časy dávno minulými a použijte dekorace z přírodních surovin.
- Krásně vypadají malá panenská jablíčka ozdobená pentličkou. A to jak na stromečku, tak zavěšené na girlandě nebo naaranžované v míse.
- Parádu udělají i ořechy. Pokud se chcete vyhnout tavící pistoli při přidělávání poutka, skořápku vlašáků provrtejte, nebo do její měkké části zapíchněte háček. S buráky to půjde podstatně snadněji.
- Krásně vypadá sušené ovoce. Plátky křížal z jablek, hrušek, pomeranče nebo citronu navlíkněte na provázek a vytvořte barevný a voňavý řetěz.
Zdroj informací: časopis Apetit
Perníčky různých tvarů i barev
Perníkové těsto je bezesporu nejvariabilnější jedlá hmota, z které se dá vykouzlit téměř vše, na co si vzpomenete. Přitom nemusíte být žádní extra zruční cukráři. Protože i nedokonalosti se mohou stát předností.
- První zmínka o perníku v Čechách pochází ze 14. století, z doby vlády Lucemburků. V té době byl perník považován za luxusní zboží a mohli si ho dovolit hlavně bohatší měšťané.
Perník se na vánoční ozdoby hodí dokonale. Výhodou je, že můžete použít i recept na perníčky, které po upečení ztvrdnou. Vzhledem k tomu, že na stromečku budou nějaký ten čas viset, budou mít čas se případně rozležet.
Tvary a postavičky
Jaké zvolíte tvary je na vás. Jestli se zaměříte na klasiku jako hvězdičky, srdíčka, zvonečky, nebo přidáte postavičky, záleží na vkusu a vašich možnostech. Nezapomeňte však do perníčků před upečením vykrojit dírku pro očko na zavěšení.
- Ideální je použít brčko, kterým vytvoříte větší kolečko. Na rozdíl od dírky po špejli nebo párátku otvor od brčka po upečení nezmizí.
- Na zdobení použijte klasickou bílkovou polevu.
Barevné perníčky
Pochopitelně perníčky nemusí být jen v hnědobílé kombinaci, ale můžete si pohrát i s barvami. Tuto možnost ocení především děti, barvy ocení nejvíc.
Obarvit můžete bílkovou polevu i perníčky samotné.
- Po vytažení perníků z trouby je potřete rozšlehaným vejcem, do kterého přimícháte trochu barviva (nejlépe vypadá červená).
- Perníčky můžete zdobit ještě před upečením. Zapíchejte do nich kuličky pepře, plátky nebo celé mandle. Můžete do nich také speciálním razítkem či válečkem vyrazit reliéf.
Trojrozměrné ozdoby
Možná jste si všimli, že na trhu se objevily i formičky pro pečené trojrozměrné vánoční koule. Jedná se o kovové polokoule, na které položíte předem vykrojené kolečko z těsta a dáte upéct. Vychladlý perník z formy sundáte a dvě půlky k sobě slepíte hustší bílkovou polevou, abyste vytvořili jednu kulatou vánoční ozdobu.
- Pokud budou hrany polokoulí křivé, mírně je zarovnejte na struhadle.
- Před slepením půlek přidejte stužku, která poslouží jako poutko na zavěšení.
- Dovnitř také můžete vložit překvapení. Lentilky, malou čokoládu, hračku nebo vzkaz.
Když už budete pracovat s perníkovým těstem, rozhodně si najděte čas na vytvoření chaloupky.
Sněhové pusinky lehké jako sněhové vločky
Co si budeme povídat. Po pečení vánočního cukroví, kdy do každého těsta patří pouze žloutek, zbývá opravdu velké množství bílků. Letos je rozhodně nevyhazujte. Část použijte na bílkovou polevu na perníčky a ze zbytku upečte sněhové pusinky.
Vyšlehané bílky s cukrem dejte do cukrářského pytlíku a vytvářejte na plech nejrůznější tvary. Pak je vložte přibližně na hodinu do trouby. Díky své bíle barvě krásně vyniknou na stromečku. Nebo je někomu věnujte jako jedlý dárek.
- Jako ozdoba vyniknou pusinkové kroužky i srdíčka. Abyste docílili přibližně stejných tvarů a velikostí, předkreslete si je na rub pečícího papíru.
- Řetěz z pusinek vytvoříte tak, že si provázek rozprostřete na plech s pečicím papírem a na něj budete stříkat jednotlivé tvary. Jakmile budou pusinky usušené, sloupněte je z papíru. Provázek bude pusinky držet při sobě.
- Bílkovou hmotu můžete během přípravy obarvit nebo nachystané pusinky před vložením do trouby posypat barevným sypáním, rozdrobeným lyofilizovaným ovocem, zaprášit kakaem nebo strouhaným kokosem.
Popcorn jako vánoční řetez
Je pravda, že "vypráskaná" kukuřice není typicky česká ozdoba vánočního stromku, ale proč letos neudělat něco trochu jinak?
- Koupený, nebo čerstvě udělaný popcorn navlékněte na provázek nebo nit jako korálky a vytvořte další variantu jedlého řetězu.
- Zajímavě vypadá i popcornový věnec, kterým můžete ozdobit vstupní dveře nebo ho přidělat na dveře pokoje vašich dětí.
Pralinky pro fajnšmekry
Co by to bylo za Vánoce bez čokolády. I podomácku vyrobená čokoláda může krásně zdobit stromeček.
- Čokoládové pralinky zabalte do malých sáčků nebo celofánu a obvažte stužkou.
- Rozvěšte je na stromečku tak, aby nebyly v těsné blízkosti světýlek. Teplé žárovky by čokoládu rozehřály.
- Balíčky jsou také ideální náplní do adventního kalendáře nebo je zabalte jako dárek pro vaše blízké.
Preclíky k nakousnutí
Preclíky byly jedněmi z prvních jedlých ozdob na tehdejších vánočních stromcích. Na jejich přípravu nebylo třeba žádných nákladných surovin, a navíc se s těstem dobře pracuje. Dá se různě tvarovat a po upečení mají preclíky dlouhou trvanlivost.
- Ozdobte malými preclíky například větvičku ve váze. Hosty jistě mile překvapí, když si pohoštění budou moc načesat sami.
- Preclíky před pečením posypejte mákem, kmínem, hrubozrnnou solí nebo sezamem.
Želé na stromečku
Děti želé milují. Ovocná chuť, barevné provedení a ta vůně. I toto může být jedna z variant jedlých ozdob na vánočním stromečku. V obchodech se prodává pod názvem „arabesky“, ale vy si je podle našeho receptu můžete vyrobit doma.
- Použijte silikonová tvořítka na led nebo krabičku a tvary jednoduše vykrájejte.
Tip
Sháníte na promazání cukroví kvalitní džem? Vyzkoušejte džemy Darbo All Natural, jejichž chuť vychází ze starého rodinného receptu. Stejně jako tehdy je v nich pouze vysoce kvalitní ovoce, které je jemně zahříváno a mícháno, čímž si zachovává přirozenou chuť.
- Vysoký obsah ovoce také zajišťuje, že džemy Darbo poskytují nezapomenutelný chuťový zážitek. Obsahují pouze ovoce, cukr, koncentrát citronové šťávy a želírující látku pektin. Vic informací a inspirace na IG: darbo_official_cz