Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé
sdílet:
Kam uložit suché kousky a kde schovat trubičky s krémem? A jak zajistit, aby perníčky změkly, linecké se proleželo a pusinky zůstaly křupavé?

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé až do Vánoc a nejlépe až do Silvestra? Univerzální rada zní: vánoční cukroví skladujte v chladu a suchu. Pro každé druh to však znamená něco trochu jiného. Některým kouskům svědčí papírová krabice, jiné si lebedí v plastu.

Linecké a suché kousky chtějí do papíru

Linecké cukroví, zázvorky, perníčky, pracny a další suché kousky, které potřebují nejprve zvláčnět, naskládejte do papírové krabice a tu uložte do chladné spíže. Někteří nedají dopustit na balkon. U něj si jen bedlivě pohlídejte počasí. Jakmile se výrazně oteplí, sladké krabice raději přeneste do nejchladnější místnosti v bytě (nebo spižírny, máte-li). Nekrytý balkon a sněhová vánice (nebo v současnosti spíš vytrvalé mrholení či déšť) rovná se definitivní zkáza vánočního cukroví.

Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo

Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo

Více

Papírové krabice můžete koupit buď nové nebo o ně poprosit v místním obchodě. Vystelte je pečicím papírem, papírovými ubrousky nebo bavlněnou utěrkou. 

Suché cukroví naopak nedoporučujeme dávat do plastových krabic a plechových dóz. Nepustí k němu vzdušnou vlhkost a cukroví nedostane šanci se zaležet a změknout. Suchému cukroví neprospěje ani pobyt v lednici.

Sušenky do dózy, kokosky do sáčku

Plechové dózy milují sušenky, které chtějí zůstat krásně křupavé. Stejně jako kokosky a pusinky z bílkového sněhu, které mají zůstat křehké. Těm nejvíc sluší uložení v papírovém sáčku. Určitě nepatří do lednice, kde by navlhly.

Krém a nepečené cukroví chce do lednice 

Lednici naopak doporučujeme pro skladování krémových kousků a nepečeného cukroví. Vždy ho ale nejprve uložte do dobře uzavřené plastové krabice. Jinak riskujete, že cukroví natáhne pachy z lednice. Čokoládové kuličky s vůní salámu asi nepatří k vrcholným okamžikům slavnostního pohoštění. 

V lednici v dobře uzavřené plastové krabici skladujte také cukroví s čokoládovou polevou. To nepatří na balkon – v mrazu může lesklá poleva zešednout. 

Pozor na bezlepkové cukroví

Velkou péči věnujte skladování bezlepkového cukroví. Pokud ho nepečete jen tak na chuť a pro změnu, abyste vyzkoušeli něco jiného, ale opravdu jím chcete pohostit návštěvu s bezlepkovou dietou, dejte ho do samostatné krabice stranou od ostatního cukroví. Krabici výrazně označte. Jednak vám z ní nebudou ujídat mlsní neceliaci, jednak si ji nespletete s cukrovím tradičním.

Související články

Pečeme cukroví s dětmi
  • Tipy a triky

Pečeme cukroví s dětmi

Děti jsou profesionální ochutnávači, vše chtějí vyzkoušet, ovšem ne všechno ladí jejich chutím. Zapojte je do přípravy těsta, povídejte jim o tom, proč je důležité nechat těsto odležet v lednici a co z něj následně budete společně tvořit....
Pro pokročilé: Cukroví s krémem, které stojí za vyzkoušení
  • Tipy a triky

Pro pokročilé: Cukroví s krémem, které stojí za vyzkoušení

Pečení vánočního cukroví lze pojmout hned několika způsoby. Někdo vsadí na jednoduché recepty, které zvládne připravit během jednoho odpoledne, jiný si chce s cukrovím pohrát a pozvednout ho na dílo mistra. Dobrou zprávou je, že...
Tradiční ořechové cukroví
  • Tipy a triky

Tradiční ořechové cukroví

Vanilkové rohlíčkyVanilkové rohlíčky jsou asi největší klasikou mezi cukrovím, která by neměla chybět na žádné Štědrovečerní tabuli. Pojďte se s námi podívat na to, odkud vlastně vanilkové rohlíčky pochází a na co si dát při jejich...
Co s bílky, které zbyly z vánočního pečení?
  • Tipy a triky

Co s bílky, které zbyly z vánočního pečení?

Lednice každé rodiny se v tomto adventním čase plní ingrediencemi pro přípravu vánočního pečiva a cukroví. Co ale se zbylými bílky? Nejvíce jich zbyde po pečení vánoček nebo přípravě domácího vaječného likéru. Podívejte se na...
Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví
  • Tipy a triky

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Druh polevy vybírejte podle typu cukroví. Hutnějším, kakaovým kouskům a máslovým krémům sluší čokoládová poleva, cukroví z křehkého lineckého těsta zase ocení svěží cukrové polevy. Než se pustíte do zdobením, zkontrolujte povrch...
5 základních těst na tradiční i originální vánoční cukroví
  • Tipy a triky

5 základních těst na tradiční i originální vánoční cukroví

Linecké těsto na desítky způsobůKlasické linecké cukroví patří mezi ty jednodušší, avšak v jednoduchosti je krása. Připravuje se z mouky, moučkového a vanilkového cukru, vajec, citronové kůry a velkého množství másla. Uplatňujeme poměr...
Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
Vánoce s předstihem: 13 likérů, které připravíte do 30 minut
  • Novinky a zajímavosti

Vánoce s předstihem: 13 likérů, které připravíte do 30 minut

Čím jiným se začít ladit na adventní notu než domácími likéry? Tekutá slast ukrytá v lahvi omamně voní alkoholem a kořením, ve správném balení udělá radost nejen vám, ale i vašim blízkým. Připravujte už dnesNásledující likéry jsou...

Obchod Apetit