Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné cukroví plněné krémem

Snadné cukroví plněné krémem
sdílet:

Linecké cukroví dokážete připravit se zavázanýma očima, vanilkové rohlíčky máte upečené už od Mikuláše a nepečeným cukrovím trochu opovrhujete? Pokud patříte k lidem, kteří se při vánočním pečení cítí jako ryba ve vodě, pak je nejvyšší čas zvednout laťku. Přinášíme vám recepty na cukroví s krémem, jehož příprava sice zabere o něco více času, avšak výsledek stojí rozhodně za to.

Pečení vánočního cukroví lze pojmout hned několika způsoby. Někdo vsadí na jednoduché recepty, které zvládne připravit během jednoho odpoledne, jiný si chce s cukrovím pohrát a pozvednout ho na dílo cukrářského mistra.

Dobrou zprávou je, že oba přístupy jsou správné, a tak je jenom na vás, jaký si tento rok zvolíte. Pokud ale pokukujete po složitějších receptech, pak pro vás máme jasnou odpověď – cukroví plněné krémem! Proč?

  • Dokonale vláčné těsto, krém rozplývající se na jazyku a roztomilý vzhled!
  • Cukroví plněné krémem je bezesporu cukrářský majstrštyk, na který si leckdo netroufne.
  • Pokud dodržíte základní recept a nebudete příliš experimentovat, pak to zaručeně zvládnete.

Plněné košíčky

Když se řekne cukroví s krémem, většině z nás se vybaví plněné košíčky. Není divu, vždyť jde o dokonale sladké jednohubky, které ozvláštní štědrovečerní tabuli, ale bez problému je můžete servírovat ještě v lednu.

  1. Nejdřív vložte uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka do hrnce s vodou a zhruba dvě hodiny vařte.
  2. Mezitím si připravte z mouky, cukru, másla a žloutků těsto na košíčky, které následně uložte alespoň na hodinu do ledničky.
  3. Vychladlé těsto vtlačte do formiček a pečte asi čtvrt hodiny do světle zlaté barvy.
  4. Poté utřete 150 g másla do pěny a přidejte vychladlé zkaramelizované kondenzované mléko.
  5. Košíčky vyklepněte z formiček a plňte krémem, polévejte je čokoládovou polevou a ozdobte oříšky.

  1. Připravte si těsto na košíčky, které následně pečte ve formičkách.
  2. Mezitím si připravte náplň košíčků, a to tak, že smícháte 180 g mletých dětských piškotů, 150 g mletých lískových oříšků, 45 g kakaa holandského typu, 150 g moučkového cukru, 380 ml smetany ke šlehání a 4 lžíce griotky. Následně byste měli získat hmotu, kterou košíčky naplníte.
  3. Připravte si čokoládovou polevu. Třešničkou na závěr jsou půlky pekanových ořechů, kterými ozdobte polité košíčky.
  1. Košíčky připravte obvyklým způsobem, a následně se vrhněte na vytvoření krému. V první řadě si ve vodní lázni nechte rozpustit 150 g tmavé čokolády, a to společně se 3 lžícemi smetany ke šlehání, 1 lžicí medu, 1 lžicí moučkového cukru a 2 lžičkami rozpuštěné instantní kávy. Dále vmíchejte 10 g změklého másla a metlou vyšlehejte do krému.  
  2. Z jednoho bílku a 50 g cukru vyšlehejte metlou nebo elektrickým šlehačem pevný sníh, naplňte ho do kornoutku z tvrdého papíru s odstřiženou špičkou a nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby, ztlumte ji na 120 °C a pomalu sušte do ztuhnutí.
  3. Těsně před podáváním nastříkejte čokoládový krém pomocí cukrářského sáčku do košíčků, ozdobte upečenými pusinkami.

Pařížské rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou skvělé, avšak pařížské rohlíčky dokážou uhranout na první ochutnání. Pokud v letošním roce chcete vsadit na nestárnoucí klasiku, kterou zbožňovaly už naše babičky, pak je recept na pařížské rohlíčky přímo pro vás.

  1. Ořechové těsto vytvoříte ze třech vajec, 300 g mletých ořechů, 300 g moučkového cukru a 3 lžic hladké mouky. Vzniklé těsto tvarujte cukrářským sáčkem přímo na plech a pečte (nebo spíše sušte) při 130 stupních do světle růžové barvy.
  2. Rohlíčky sejměte ještě horké z plechu a pusťte se do přípravy krému. Na plotýnku postavte pánev s vodou. Nahoru posaďte ohnivzdornou misku se třemi vejci, 120 g krupicového cukru a 30 g kakaa. Vyšlehejte krém a nechte vychladnout.
  3. V jiné misce utřete 250 g másla a postupně do něj zašlehejte vychladlý krém. Ten pomocí cukrářského zdobícího sáčku nastříkejte na ořechové rohlíčky. Připravte si tmavou čokoládovou polevu a rohlíčky polijte.

Plněné ořechy

Ke klasickému vánočnímu cukroví patří také ořechy plněné krémem. Není divu, vždyť jde o desetiletími prověřený recept, který zbožňují malí i velcí strávníci. Jenom si dejte pozor, abyste plněných ořechů připravili dostatek. Jinak by se mohlo stát, že do Vánoc budou fuč.

  • Skvělou volbou jsou kakaové ořechy, které jsou navíc poměrně snadné na přípravu.
  1. Ze 180 g moučkového cukru, 20 g kakaa holandského typu, 280 g másla, 360 g hladké mouky, 120 g mletých vlašských ořechů a trocha citronové kůry vypracujte hladké těsto. Dejte ho aspoň na hodinu odpočívat do lednice.
  2. Po odpočinku z těsta odkrajujte kousky a vmačkávejte je do formiček ve tvaru ořechových skořápek. Těsto by mělo pokrýt celou formičku, ale zároveň by v každém ořechu měl zůstat důlek na náplň.
  3. Pečte při 200 °C zhruba 8 až 10 minut tak, aby těsto získalo barvu.  Na náplň uvařte pudink podle návodu a po vychladnutí ho vyšlehejte se 120 g másla a 120 g krupicového cukru.
  4. Ořechy uchovejte v krabici a až deset dní před Štědrým dnem je naplňte a slepte.
  • Hledáte kompromis mezi pařížskými rohlíčky a plněnými ořechy? Pak vyzkoušejte pařížské ořechy! Temná chuť čokolády ve spojení s ořechy vám jednoduše nedá spát.
  1. Na krém svařte 1 kelímek smetany na šlehání se 100 g čokolády na vaření a nechte do druhého dne stát.
  2. Pak ručním šlehačem vyšlehejte  do pěny 250 g másla a 100 g cukru, přidejte čokoládu se smetanou a vymíchejte do nadýchaného krému. Ten přendejte do cukrářského sáčku a spojujte jím k sobě vždy dvě ořechové půlky.

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín