Více než hodinu
Pro zkušené
Vánoce se považují za svátky klidu a míru. Nalijme si však čistého vína! Abychom s čistým štítem usedli ke štědrovečerní tabuli, je předtím potřeba udělat pořádný kus práce. Nejen vysmýčit celý byt, nachystat výzdobu, nakoupit dárky, ale také se pořádně otáčet v kuchyni. Proto pro vás máme malou podporu – kolekce těch nejlepších vánočních receptů pěkně pohromadě.
Ať jste s vánočními přípravami ještě nezačali, nebo už máte vše hotové a přemýšlíte, jestli jste náhodou na něco nezapomněli, nechte se inspirovat. Připravili jsme pro vás kompilaci přímo nadupanou svátečními pochoutkami.
Také jste se zařekli, že letos nebudete celý advent trávit u trouby a napečete jen linecké? Z vlastní zkušenosti víme, že dodržet toto předsevzetí se většinou moc nedaří. Talíř obklopený cukrovím různých tvarů, vůní a chutí dodá štědrovečernímu stolu sváteční atmosféru i dojem hojnosti.
Přesně s takovým záměrem ho pekli již staří Keltové. Figurky zvířat a nejrůznější cukroví z medu a sušeného ovoce měli kmenu zajistit bohatství, zdraví, sílu a ochránit od všeho zlého nejen lidi, ale i zvířata.
Dalším typickým pokrmem zimních svátků je vánočka. Pletenou podobu získala až později, původně vznikla jako sladká varianta chleba. Těsto během kynutí nabývá na velikosti, proto chleba i vánočka představovali symbol narůstající hojnosti a štěstí. Vánočka měla zároveň připomínat děťátko zavinuté v peřince. Což znamenalo oslavu nového života a plodnosti.
Upéct dokonalou vánočku chce trochu cviku. Ale pokud jste pečením naprosto nepolíbení, vsaďte na začátečnické štěstí a bez obav se do ní pusťte. V naší škole pečení jsme pro vás sepsali několik tipů, se kterými zapletenou pochoutku zvládnete levou zadní.
Vaječňák už dávno není jen ‚babské‘ pití. Domácí likéry, s láskou připravené, můžete použít jako náplň do cukroví nebo popíjet během svátečních příprav.
Pokud vám likér pouze z vaječných žloutků přijde fádní, můžete vyzkoušet nejrůznější kombinace chutí. Třeba čokoládu se skořicí, kokos, zázvor nebo karamel. Na své si také přijdou i milovníci kávy.
[[nid:35683]]
Jedlé dárky jsou ideální pro ty, kteří každý rok tvrdí, že nic nechtějí a nepotřebují. Přiznejme si, že domácí dobroty odmítne jen málokdo. Paštiky, likéry, sušenky, naložené pochoutky nebo domácí směsi ze sklenic mají své kouzlo.
Je zřejmé, že naši předci prožívali advent v poklidnějším duchu. Protože už byla úroda z polí sklizená a zásoby na zimu bezpečně schované pod střechou, advent pro ně znamenal období klidu a rozjímání. Během zimy měli dostatek času na pečlivý úklid uvnitř stavení a dodržování tradic.
Ryba se na českém talíře začala objevovat až v 19. století, v úpravě ‚kapr načerno‘. Smažený kapr s bramborovým salátem se poprvé objevil až v kuchařce M. D. Rettigové a součástí štědrovečerní večeře se stal až od poloviny minulého století.
Jste v jednom kole a na Vánoce nemáte ještě vůbec nic připraveného? Vydechněte. I pro vás máme připravenou kompilaci receptů, které nevyžadují příliš času, a přesto si na nich neskutečně pochutnáte.
Ještě pár dní do Vánoc zbývá a i přesto, že máte napečeno hodně druhů cukroví, přece jen by to ještě nějakou sladkou tečku chtělo. Vděčné je nepečené cukroví, které je připravené během chvilky a z dostupných surovin. Ať už to jsou dětské piškoty, čokoláda, slazené kondenzované mléko, kokos nebo oříšky.
Rozhodně nikde není psáno, že Vánoce musí probíhat v tradičním stylu. Někomu nevyhovuje skladba „univerzálního“ štědrovečerního menu a rád improvizuje. Pokud totéž platí i o vás, máme pro vás připravenou variaci na nápadité menu.
Uf, všechno jste zvládli na výbornou a teď už se jen svalit na pohovku, zavrtat do deky a užít si vánoční filmy a pohádky. Dokonalou adventní atmosféru tomu dodá šálek svařeného vína. Zahřeje a příjemně uvolní. My vám poradíme, jak si přichystat ten nejlepší.
Zdroj: Apetit