V horkých letních dnech přijde vhod káva s kostkou ledu. Jak si připravit dokonale našlehané frappé a další lahodné osvěžující kávové nápoje?
Letních nápojů, jejichž hlavní či důležitou složkou je káva, existuje celá řada. Některé ledové kávy – jako například italské affogato se zmrzlinou – se charakterem i chutí blíží dezertům. Jiné mohou být zcela bez cukru a čistou chuť kávy doplnit maximálně trochou mléka.
Pokud je za vás jednoduchá káva s mlékem trochu nuda, bez obav se můžete pustit do zajímavějších chuťových kombinací – například přidáním citronové nebo grepové limonády vznikne mazagran.
Pozdrav z Řecka: Frappé
Pro mnoho lidí je synonymem ledového osvěžení frappé. Vzniklo na mezinárodním veletrhu v řecké Soluni v roce 1957. Autorem receptu byl Dimitris Vakondios, zaměstnanec společnosti Nestlé, která je výrobcem instantní kávy.
Právě granulovaná káva sušená technikou sprejování je základní surovinou každého frappé a současně klíčem k úspěšnému napěnění nápoje.
- Instantní káva je totiž téměř zbavena tuku a díky tomu vytvoří během třepání v šejkru, zavařovací sklenici či šlehání elektrickými metlami společně s cukrem a vodou hustou pěnu, která vydrží dlouho. Těchto vlastností se využívá i v přípravě další kávové pochoutky, která je v posledních letech trendem Instagramu, dalgona coffee.
- Frappé lze energickým šleháním připravit i z espressa – v tom případě se s ním můžete setkat pod názvem freddo či freddo espresso – ale vzhledem k olejové složce v kávě bubliny v nápoji nebudou mít dlouhého trvání.
Jak na frappé?
Typický poměr kávy a cukru ve frappé je 1:1 – což znamená, že se na jednu porci používají 2 lžičky instantní kávy 2 lžičky cukru.
Ovšem Řekové rozlišují i sladší variantu glykós (4 lžičky cukru na 2 lžičky kávy) a klasickou – métrios.
Existuje také verze frappé bez cukru (skétos). Zda si dopřát frappé s mlékem (me gála), či bez mléka (horís gála) je v Řecku na zákazníkovi. U nás většinou mléko pokládáme za součást frappé automaticky. Přidává se ale až do našlehané kávové pěny, aby během třepání nespadla.
- Kávu s cukrem dejte do šejkru, přidejte několik kostek ledu a lžíci vody a energicky protřepejte. Káva se mechanickým působením ledových kostek napění.
- Pěnu i s ledem přelijte do sklenice, dolijte vodou, případně přidejte další led. Mléko nalijte přes led až na závěr. Podávejte s brčkem.
Cold brew
Pokud jste seriózní milovníci kávy a na pěnu či cukr vás neužije, můžete si svůj oblíbený nápoj vychutnat i zastudena.
- Cold brew je káva připravená pomalou extrakcí ve studené vodě.
- Postup je snadný – do nádobky na french press nasypete čerstvě umletou kávu, zalijete chladnou vodou a uložíte na 12 hodin do lednice. Před podáváním mletou kávu stlačte ke dnu pomocí sítka. Nalévejte do sklenic s ledem. Pomalým louhováním získáte nápoj, který má všechny dobré chuťové vlastnosti kávy, ale je krásně vychlazený.
Ale jestli si přece jen svou ledovou kávu nedokážete představit bez kopečku zmrzliny, neostýchejte se ji do nápoje přidat.
A nejste-li puristé, můžete se pořádně rozjet a doplnit svou ledovou kávu mimo zmrzliny i sladkým sirupem či vyšlehanou smetanou, případně rovnou vším najednou!
Affogato z Itálie
Na rozhraní mezi kávou a dezertem stojí italská specialita affogato. Jde o jeden až dva kopečky smetanové zmrzliny doplněné jednou až dvěma dávkami espressa.
- Kombinace chladné, sladké zmrzliny a horké, hořké kávy se vyznačuje dokonalým kontrastem chutí.
- V některých kavárnách vám affogato vylepší ještě kapkou alkoholu (často to bývá mandlový či kávový likér).
Mazagran
Někdo tento nápoj nazývá první ledovou kávou. Jeho původ sahá do Alžírska a první poloviny 19. století, kdy si údajně francouzští vojáci u pevnosti Mazagran kvůli velkému horku a nedostatku mléka ředili kávu vodou.
Když se nápoj pod názvem mazagran rozšířil s vracející se armádou do Evropy, přidali prý Portugalci ke kávě led a citron a osvěžující lahůdka získala dnešní podobu.
Zdroj informací: časopis Apetit