0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak udělat frappé a další kávu zastudena

Jak udělat frappé a další kávu zastudena
sdílet:
V horkých letních dnech přijde vhod ledová káva. Jak si připravit našlehané frappé a další lahodné chladivé kávové nápoje?

Letních nápojů, jejichž hlavní či důležitou složkou je káva, existuje celá řada. Některé – jako například italské affogato se zmrzlinou – se charakterem i chutí blíží téměř dezertům, jiné mohou být zcela bez cukru a čistou chuť kávy doplnit maximálně trochou mléka. Anebo je možné se pustit do zajímavějších chuťových kombinací – například s citronem vznikne mazagran.

Frappé

Pro mnoho lidí je synonymem ledového osvěžení frappé. Vzniklo na mezinárodním veletrhu v řecké Soluni v roce 1957. Autorem receptu byl Dimitris Vakondios, zaměstnanec společnosti Nestlé, která je výrobcem instantní kávy. A právě granulovaná káva sušená technikou sprejování je základní ingrediencí frappé a současně klíčem k úspěšnému napěnění nápoje. Instantní káva je totiž téměř zbavena tuku a díky tomu vytvoří během třepání v šejkru či šlehání pomocí elektrických metel společně s cukrem a vodou hustou pěnu, která vydrží dlouho našlehaná. Těchže vlastností se využívá v přípravě další kávové pochoutky, která je momentálně trendem Instagramu, dalgona coffee

Frappé lze energickým šleháním připravit i z espressa – v tom případě se s ním můžete setkat pod názvem freddo či freddo espresso – ale vzhledem k olejové složce v kávě bubliny v nápoji nebudou mít dlouhého trvání.

Klasický poměr kávy a cukru ve frappé je 1:1 – což znamená, že v jedné porci se používají na 2 lžičky instantní kávy 2 lžičky cukru, ovšem Řekové rozlišují i sladší variantu glykós (4 lžičky cukru na 2 lžičky kávy) a klasickou – métrios. Existuje dokonce i  verze bez cukru (skétos). Zda si dopřát frappé s mlékem (me gála), či bez mléka (horís gála) je v Řecku na zákazníkovi. U nás většinou mléko pokládáme za součást frappé automaticky. Přidává se ale až do našlehané pěny, aby během třepání nespadla.

Cold brew

Pokud jste seriózní milovníci kávy a na nějakou pěnu či – nedejbože – cukr vás neužije, můžete si svůj oblíbený nápoj (nejlépe z limitované edice zrn sklizených na jediném místě na světě, kdesi vysoko v horách šťastnými farmáři) vychutnat i zastudena. Cold brew je káva připravená pomalou extrakcí ve studené vodě. Postup je snadný – do nádobky na french press nasypete čerstvě umletou kávu, zalijete chladnou vodou a uložíte na 12 hodin do lednice. Před podáváním mletou kávu stlačte ke dnu pomocí sítka. Nalévejte do sklenic s ledem. Pomalým louhováním získáte nápoj, který má všechny dobré chuťové vlastnosti kávy, ale je krásně vychlazený.

Ale jestli si přece jen svou ledovou kávu nedokážete představit bez zmrzliny, neostýchejte se ji do nápoje přidat. Klidně může být i domácí. A nejste-li puristé, můžete se pořádně rozjet a doplnit svou ledovou kávu mimo zmrzliny i sladkým sirupem či šlehačkou, případně rovnou vším najednou!

Affogato

Na rozhraní mezi kávou a dezertem stojí italská specialita affogato. Jde o jeden až dva kopečky smetanové zmrzliny doplněné jednou až dvěma dávkami espressa. Kombinace chladné, sladké zmrzliny a horké, hořké kávy se vyznačuje dokonalou rovnováhou chutí. V některých kavárnách vám affogato vylepší ještě kapkou alkoholu (často to bývá mandlový či kávový likér).

Mazagran

Někdo tento nápoj nazývá první ledovou kávou. Jeho původ sahá do Alžírska a první poloviny 19. století, kdy si údajně francouzští vojáci u pevnosti Mazagran kvůli velkému horku a nedostatku mléka ředili kávu vodou. Když se nápoj pod názvem mazagran rozšířil s vracející se armádou do Evropy, přidali prý Portugalci ke kávě led a citron a osvěžující lahůdka získala dnešní podobu.

 
Ať už se rozhodnete pro kteroukoli možnost, vychlazená káva bude na váš organismus (i náladu) v parných dnech působit jako vítaná vzpruha.
 
Úvodní foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit
 
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit