Čokoládová pěna se solí a malinami

Čokoládová pěna se solí a malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2124 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 107 g
Tuky 165 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle dezert stojí a padá s kvalitní tmavou čokoládou, proto se na ní za žádných okolností nesnažte šetřit! Sušené okvětní plátky růží dodají dezertu na noblese, ale pokud je neseženete, obejdete se i bez nich.

Suroviny

tmavá čokoláda 125 g
kvalitní (minimálně 70%), navíc nastrouhané hoblinky k podávání
máslo 2 ČL
vejce 3 ks
velká, z ověřeného chovu
sůl mořská 1 špetka
Maldon + navíc k podávání
krupicový cukr 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
maliny 125 g
jedlé květy
okvětní plátky růží sušené

1 Čokoládu nalámejte do nerezové mísy a společně s máslem rozpusťte nad vodní lázní. Rozmíchejte metlou a dejte stranou zchladnout.

Bílky oddělte od žloutků do velké (bílky) a malé (žloutky) mísy. Bílky vyšlehejte společně s pořádnou špetkou soli do pevného sněhu. Pak vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Nakonec ušlehejte smetanu dotuha. Necelou 1/3 vzniklé šlehačky odložte stranou k pozdějšímu servírování.

3 Do čokoládové směsi pak zlehka vmíchejte žloutkovou směs a následně zbylé 2/3 šlehačky. Potom opatrně po dávkách zapracujte sníh.

4 Hotovou směs rozdělte do skleniček a dejte vychladit do lednice minimálně na 5 hodin, ale nejlépe přes noc. Před servírováním ozdobte odloženou šlehačkou, čerstvými malinami, čokoládovými hoblinami, sušenými okvětními plátky růží a špetkou mořské soli Maldon.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit