Čokoládová pěna se solí a malinami

Čokoládová pěna se solí a malinami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2124 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 107 g
Tuky 165 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle dezert stojí a padá s kvalitní tmavou čokoládou, proto se na ní za žádných okolností nesnažte šetřit! Sušené okvětní plátky růží dodají dezertu na noblese, ale pokud je neseženete, obejdete se i bez nich.

Suroviny

tmavá čokoláda 125 g
kvalitní (minimálně 70%), navíc nastrouhané hoblinky k podávání
máslo 2 ČL
vejce 3 ks
velká, z ověřeného chovu
sůl mořská 1 špetka
pořádná, Maldon, navíc k podávání
krupicový cukr 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
maliny 125 g
okvětní plátky růží sušené

1 Čokoládu nalámejte do nerezové mísy a společně s máslem rozpusťte nad vodní lázní. Rozmíchejte metlou a dejte stranou zchladnout.

Bílky oddělte od žloutků do velké (bílky) a malé (žloutky) mísy. Bílky vyšlehejte společně s pořádnou špetkou soli do pevného sněhu. Pak vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Nakonec ušlehejte smetanu dotuha. Necelou 1/3 vzniklé šlehačky odložte stranou k pozdějšímu servírování.

3 Do čokoládové směsi pak zlehka vmíchejte žloutkovou směs a následně zbylé 2/3 šlehačky. Potom opatrně po dávkách zapracujte sníh.

4 Hotovou směs rozdělte do skleniček a dejte vychladit do lednice minimálně na 5 hodin, ale nejlépe přes noc. Před servírováním ozdobte odloženou šlehačkou, čerstvými malinami, čokoládovými hoblinami, sušenými okvětními plátky růží a špetkou mořské soli Maldon.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit