0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů
sdílet:

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette – a jak si tenhle lahodný sýr připravit doma.

Co je to raclette?

Raclette je švýcarská pochoutka s dlouholetou tradicí. Jedná se roztavený sýr, který po rozehřátí nad kamny nebo na speciálním grilu podáváme s nejrůznějšími přílohami.

Zkušeným labužníkům nejspíš připomene sýrové fondue, které je považováno za švýcarský národní pokrm. Pokud máte během zimních dnů chuť na něco slaného, raclette vás po celodenním trmácení v mrazivém počasí spolehlivě zahřeje.

Není sýr jako sýr

Švýcarský raclette patří mezi polotvrdé sýry. Obsahuje min. 45 % tuku a na jeho přípravu se používá čerstvé nebo pasterizované mléko.

  • Vyrábí se ve tvaru bochníku, který má průměr 30 cm a váží okolo 6 kg.
  • Aby měl sýr správnou chuť a vůni, musí zrát alespoň tři měsíce.

Na raclettování se hodí také italské nebo francouzské sýry (vyzkoušejte třeba proslulý modrý sýr Fourme d'Ambert AOP). Ale pokud nemáte specializovanou prodejnu se sýry zrovna po ruce, vystačíte si s českými sýry.

  • Vyzkoušet můžete třeba jihočeskou Nivu nebo Romadur. Nenáročnou a lahodnou alternativou pro může být také bochník Blaťáckého zlata.

Raclettování doma

Pokud nemáte doma kamna nebo přístup k otevřenému ohni, nad kterým byste sýr nechali pomalu rozpouštět, můžete si domů pořídit dvoupatrový raclettovací gril. Na vyšším patře můžete pohodlně grilovat maso nebo klobásky, zatímco na spodní patro se vkládají malé lopatky, které naplníte sýrem. Jednoduše tak připravíte lahodný oběd pro celou rodinu.

  • A jaké přílohy jsou pro raclettování ideální? Roztaveným sýrem můžete polévat brambory ve slupce nebo křupavé pečivo.
  • Na horním patře grilu můžete opéct také naložené hovězí, klobásky nebo plátky slaniny.
  • Pokud nemáte nic proti houbám, zkuste přidat pár nakrájených žampionů.
  • Ze zeleniny zase využijete rajčata nebo zrníčka kukuřice.
  • A když ještě navíc vyberete láhev suchého červeného vína, mezi svými přáteli nebo u rodinného stolu sklidíte zasloužené ovace.

Historie sýra aneb Jak horší pastevci dobyli Francii

Nejstarší historie této oblíbeného pochoutky je dodnes obestřena tajemstvím. Delikatesa nejspíš pochází od alpských pastevců, kteří si v chladném horském počasí potřebovali zahřát prokřehlé tělo. Položili tedy část sýru na rozpálený povrch kamen a nechali sýr pomalu roztékat. Natavenou vrstvu potom seškrábli nožem a přidávali ji na pečené brambory nebo křupavé pečivo.

  • První písemné zmínky pocházejí z 19. století, kdy recepturu objevili také francouzští kulináři a zamilovali si ji.
  • Moderní pojmenování pokrmu vzniklo teprve v roce 1909 v jihošvýcarském kantonu Valais (někdy také Wallis). Na jedné z tamějších výstav bylo přijato pojmenování raclette (z fr. racler = seškrabávat), které se v gastronomii udrželo až do současnosti.

Hledáte inspiraci pro víkendový oběd nebo večerní pohoštění? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další sýrové speciality, kterými si můžete každý den.

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč