0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů
sdílet:

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette – a jak si tenhle lahodný sýr připravit doma.

Co je to raclette?

Raclette je švýcarská pochoutka s dlouholetou tradicí. Jedná se roztavený sýr, který po rozehřátí nad kamny nebo na speciálním grilu podáváme s nejrůznějšími přílohami.

Zkušeným labužníkům nejspíš připomene sýrové fondue, které je považováno za švýcarský národní pokrm. Pokud máte během zimních dnů chuť na něco slaného, raclette vás po celodenním trmácení v mrazivém počasí spolehlivě zahřeje.

Není sýr jako sýr

Švýcarský raclette patří mezi polotvrdé sýry. Obsahuje min. 45 % tuku a na jeho přípravu se používá čerstvé nebo pasterizované mléko.

  • Vyrábí se ve tvaru bochníku, který má průměr 30 cm a váží okolo 6 kg.
  • Aby měl sýr správnou chuť a vůni, musí zrát alespoň tři měsíce.

Na raclettování se hodí také italské nebo francouzské sýry (vyzkoušejte třeba proslulý modrý sýr Fourme d'Ambert AOP). Ale pokud nemáte specializovanou prodejnu se sýry zrovna po ruce, vystačíte si s českými sýry.

  • Vyzkoušet můžete třeba jihočeskou Nivu nebo Romadur. Nenáročnou a lahodnou alternativou pro může být také bochník Blaťáckého zlata.

Raclettování doma

Pokud nemáte doma kamna nebo přístup k otevřenému ohni, nad kterým byste sýr nechali pomalu rozpouštět, můžete si domů pořídit dvoupatrový raclettovací gril. Na vyšším patře můžete pohodlně grilovat maso nebo klobásky, zatímco na spodní patro se vkládají malé lopatky, které naplníte sýrem. Jednoduše tak připravíte lahodný oběd pro celou rodinu.

  • A jaké přílohy jsou pro raclettování ideální? Roztaveným sýrem můžete polévat brambory ve slupce nebo křupavé pečivo.
  • Na horním patře grilu můžete opéct také naložené hovězí, klobásky nebo plátky slaniny.
  • Pokud nemáte nic proti houbám, zkuste přidat pár nakrájených žampionů.
  • Ze zeleniny zase využijete rajčata nebo zrníčka kukuřice.
  • A když ještě navíc vyberete láhev suchého červeného vína, mezi svými přáteli nebo u rodinného stolu sklidíte zasloužené ovace.

Historie sýra aneb Jak horší pastevci dobyli Francii

Nejstarší historie této oblíbeného pochoutky je dodnes obestřena tajemstvím. Delikatesa nejspíš pochází od alpských pastevců, kteří si v chladném horském počasí potřebovali zahřát prokřehlé tělo. Položili tedy část sýru na rozpálený povrch kamen a nechali sýr pomalu roztékat. Natavenou vrstvu potom seškrábli nožem a přidávali ji na pečené brambory nebo křupavé pečivo.

  • První písemné zmínky pocházejí z 19. století, kdy recepturu objevili také francouzští kulináři a zamilovali si ji.
  • Moderní pojmenování pokrmu vzniklo teprve v roce 1909 v jihošvýcarském kantonu Valais (někdy také Wallis). Na jedné z tamějších výstav bylo přijato pojmenování raclette (z fr. racler = seškrabávat), které se v gastronomii udrželo až do současnosti.

Hledáte inspiraci pro víkendový oběd nebo večerní pohoštění? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další sýrové speciality, kterými si můžete každý den.

Související články

Raclette a fondue na zahrádce
  • Zajímavosti

Raclette a fondue na zahrádce

Co: Degustace vín, večeřeKdy: 29. 6. 2010 od 19 hodinKde: Dům vína U Závoje, Havelská 25/500, Praha 1 Za kolik: 600 KčInfo: www.uzavoje.cz ...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Připravit sýrové prkénko znamená vynaložit minimum námahy s maximálním efektem. Kupte tři až čtyři  druhy sýrů podle chuti a sortimentu v obchodě, od každého tak 150 g. Doporučujeme vzít po jednom z kategorií uvedených níže. Doplňte hrstí...
Fondue: sýrové nebe
  • Tipy a triky

Fondue: sýrové nebe

Sýrové fondue patří mezi národní jídla Švýcarska – země, kterou můžeme označit za sýrovou velmoc. Švýcaři používají pro fondue své lokální sýry (např. gruyère nebo appenzeller), proto se v receptech na tuto pochoutku setkáváme hlavně...
Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
  • Zajímavosti

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Byzantská historieSýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se...
Jak podávat sýr
  • Tipy a triky

Jak podávat sýr

Na sýry existuje mnoho fíglů. Jaká teplota je pro podávání nejvhodnější? Kdy sýry strouháme a co s nimi, když jsou příliš tvrdé? Co si počít se zbytky sýrů v kuchyni? ...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit