Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

sdílet:
Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette – a jak si tenhle lahodný sýr připravit doma.

Co je to raclette?

Raclette je švýcarská pochoutka s dlouholetou tradicí. Jedná se roztavený sýr, který po rozehřátí nad kamny nebo na speciálním grilu podáváme s nejrůznějšími přílohami. Zkušeným labužníkům nejspíš připomene sýrové fondue, které je považováno za švýcarský národní pokrm. Pokud máte během zimních dnů chuť na něco slaného, raclette vás po celodenním trmácení v mrazivém počasí spolehlivě zahřeje.

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Více

Historie sýra aneb Jak horší pastevci dobyli Francii

Nejstarší historie této oblíbeného pochoutky je dodnes obestřena tajemstvím. Delikatesa nejspíš pochází od alpských pastevců, kteří si v chladném horském počasí potřebovali zahřát prokřehlé tělo. Položili tedy část sýru na rozpálený povrch a nechali sýr pomalu roztékat. Natavenou vrstvu potom seškrábli nožem a přidávali ji na pečené brambory nebo křupavé pečivo.

První písemné zmínky pocházejí z 19. století, kdy recepturu objevili také francouzští kulináři a zamilovali si ji. Moderní pojmenování pokrmu vzniklo teprve v roce 1909 v jihošvýcarském kantonu Valais (někdy také Wallis). Na jedné z tamějších výstav bylo přijato pojmenování raclette (z fr. racler = seškrabávat), které se v gastronomii udrželo až do současnosti.

Sýrové raclette

Více

Není sýr jako sýr

Švýcarský raclette patří mezi polotvrdé sýry. Obsahuje min. 45 % tuku a na jeho přípravu se používá čerstvé nebo pasterizované mléko. Vyrábí se ve tvaru bochníku, který má průměr 30 cm a váží okolo 6 kg. Aby měl sýr správnou chuť a vůni, musí zrát alespoň tři měsíce.

Na raclettování se hodí také italské nebo francouzské sýry (vyzkoušejte třeba proslulý modrý sýr Fourme d'Ambert AOP). Ale pokud nemáte specializovanou prodejnu se sýry zrovna po ruce, vystačíte si s českými sýry.

Vyzkoušet můžete třeba jihočeskou Nivu nebo Romadur. Nenáročnou a lahodnou alternativou pro může být také bochník Blaťáckého zlata.

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Více

Raclettování doma

Pokud nemáte doma kamna nebo přístup k otevřenému ohni, nad kterým byste sýr nechali pomalu rozpouštět, můžete si domů pořídit dvoupatrový raclettovací gril. Na vyšším patře můžete pohodlně grilovat maso nebo klobásky, zatímco na spodní patro se vkládají malé lopatky, které naplníte sýrem. Jednoduše tak připravíte lahodný oběd pro celou rodinu.

A jaké přílohy jsou pro raclettování ideální? Roztaveným sýrem můžete polévat brambory ve slupce nebo křupavé pečivo. Na horním patře grilu můžete opéct také naložené hovězí, klobásky nebo plátky slaniny.

Pokud nemáte nic proti houbám, zkuste přidat pár nakrájených žampionů. Ze zeleniny zase využijete rajčata nebo zrníčka kukuřice. A když ještě navíc vyberete láhev suchého červeného vína, mezi svými přáteli nebo u rodinného stolu sklidíte zasloužené ovace.

Hledáte inspiraci pro víkendový oběd nebo večerní pohoštění? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další sýrové speciality, kterými si můžete každý den.

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Raclette a fondue na zahrádce

Co: Degustace vín, večeřeKdy: 29. 6. 2010 od 19 hodinKde: Dům vína U Závoje, Havelská 25/500, Praha 1 Za kolik: 600 KčInfo: www.uzavoje.cz ...
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Připravit sýrové prkénko znamená vynaložit minimum námahy s maximálním efektem. Kupte tři až čtyři  druhy sýrů podle chuti a sortimentu v obchodě, od každého tak 150 g. Doporučujeme vzít po jednom z kategorií uvedených níže. Doplňte hrstí...
  • Tipy a triky

Fondue: sýrové nebe

Sýrové fondue patří mezi národní jídla Švýcarska – země, kterou můžeme označit za sýrovou velmoc. Švýcaři používají pro fondue své lokální sýry (např. gruyère nebo appenzeller), proto se v receptech na tuto pochoutku setkáváme hlavně...
  • Novinky a zajímavosti

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Byzantská historieSýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se...
  • Tipy a triky

Jak podávat sýr

Na to všechno existují v kuchyni jednoduché odpovědi. Sýry podáváme vždy tak, aby měly pokojovou teplotu, jsou chuťově nejlepší. Jen tak bude moci sýr plně rozvinout své aroma a plně vychutnat výraznou chuť. Nejméně 15 minut před...
Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit