0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si koláč s rebarborou. Právě roste, skoro nic nestojí a její svěží kyselost je nenapodobitelná

rhubarb
ZDROJ: Maxmilian Zahn Vamia/Unsplash
sdílet:

Známe ji jako rebarboru i jako reveň a v sezóně patří mezi oblíbené náplně buchet, koláčů a moučníků . Dokonalý duet tvoří například spolu s jahodami, receptů však u nás najdete daleko víc. Šťavnatý kyselý řapík rebarbory přitom skrývá vedle zajímavé chuti i spoustu vitaminů a tělu prospěšných látek. 

Její specifická jiskrná a svěží chuť dělí společnost na dva tábory. Zatímco fanoušci rebarbory se na ni celou zimu těší, jiní nadšení nesdílí. Pokud však patříte stejně jako my k milovníkům rebarbory, pojďte pést a vařit s námi.

  • Někteří rebabroru před použitím loupou, pro jiné je to ztráta času. Svrchní vrstva však není nijak tuhá a po tepelném zpracování ani nepoznáte, že v koláči ji. Pokud milujete v kuchyni rychlou práci a některé úkony považujete za zbytečné, pak můžete na loupání zapomenout. 
  • Rebarboru nakrájejte na kostky a prosypte cukrem. Není potřeba ji zvlášť vařit, můžete ji v této podobě rovnou použít. Nezapomeňte slít vodu, kterou vlivem cukru pustí. 
  • Rebarbora skvěle ladí s aromatickým a sladkým ovocem. Sluší jí kombinace s jahodami, hruškami i jablky. 

Stinné stránky rebarbory

Proč se smí jíst jen na jaře? Proč se konzumují pouze řapíky? Od konce června se obsah kyseliny šťavelové ve všech částech rostliny zvyšuje. Před ní je třeba mít se na pozoru, protože je toxická. Rebarboru proto konzumujeme vždy tepelně upravenou, nikdy v syrovém stavu.

  • Nejvyšší podíl kyseliny šťavelové se nachází v listech. K dosažení smrtelné dávky by bylo potřeba sníst jich 6 až 8 kg (v závislosti na tělesné hmotnosti), což není pravděpodobné. I nižší a pravidelný příjem však může způsobit komplikace v močových cestách.
  • S častou konzumací buďme opatrní. V případě rebarbory se doporučuje maximálně 2 – 3 krát týdně.
  • Rebarbora se nedoporučuje lidem s revmatismem či problémy s ledvinami a močovým ústrojím.
  • Opatrnost je na místě také u dětí a těhotných či kojících žen.

Kde se vzala rebarbora

Původ rebarbory sahá daleko před náš letopočet až na Sibiř. Patří do čeledi rdesnovité a dospělá rostlina dosahuje výšky až dvou metrů, v záhonku si pro ni vyhraďte alespoň jeden metr čtvereční. 

  • K dostání je sezónně mezi ovocem a zeleninou v supermarketech, běžně se pěstuje in na zahrádkách. Rebarbora neboli reveň kadeřavá či vlnitá je poměrně nenáročná na pěstování, jak se můžete dočíst v našem sesterském titulu Naše krásná zahrada.
  • Řapíky rebarbory si můžete dopřávat v průběhu května a června, později už je raději nejezte a stejně tak se vyhýbejte konzumaci listů. Obsahují totiž kyselinu šťavelovou, která nesvědčí ledvinám a kloubům. 
  • Připisuje se jí schopnost vázat tuk, rebarbora tak patří mezi oblíbené potraviny při redukci váhy.
  • Rebarbora obsahuje mnoho cenných látek. Je zdrojem vitaminů skupiny B (niacinu, kyseliny pantothenové a listové), hořčíku, jódu, fosforu, železa, manganu a draslíku.
  • Napomáhá detoxikaci organismu.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč