Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Rebarbora: mnoho tváří královny jarních dezertů

monika-grabkowska
ZDROJ: monika-grabkowska
sdílet:
Známe ji jako rebarboru i jako reveň a v sezóně patří mezi oblíbené náplně buchet a koláčů. Šťavnatý kyselý řapík této výrazné rostliny přitom skrývá vedle zajímavé chuti i spoustu vitaminů a tělu prospěšných látek. Pojďte se s námi podívat na rebarboru trochu víc z blízka.

Její specifická jiskrná a kyselá chuť dělí společnost na dva tábory. Zatímco fanoušci rebarbory se zjara těší na jídelníček obohacený o její netradiční chuť, jiní nadšení nesdílí. Pokud však patříte, stejně jako my, k rebarborovým milovníkům, vrhněte se s námi do světa rebarborových žní a podívejte se, na co si dát pozor. 

Zajímavosti o rebarboře

Původ rebarbory sahá daleko před náš letopočet až na SIbiř.  K dostání je sezónně mezi ovocem a zeleninou v supermarketech, běžně se pěstuje in na zahrádkách. Rebarbora neboli reveň kadeřavá či vlnitá je poměrně nenáročná na pěstování, jak se můžete dočíst v našem sesterském titulu Naše krásná zahrada. Patří do čeledi rdesnovité a dospělá rostlina dosahuje výšky až dvou metrů, v záhonku si pro ni vyhraďte alespoň jeden metr čtvereční. Její řapíky si můžete dopřávat v průběhu května a června, později už je raději nejezte a stejně tak se vyhýbejte konzumaci listů. Obsahují totiž kyselinu šťavelovou, která nesvědčí ledvinám. 

Nakyslá rebarbora obohatí jarní dezerty

Nakyslá rebarbora obohatí jarní dezerty

Více

Proč je rebarbora dobrá?

Rebarbora obsahuje mnoho cenných látek.

  • Připisuje se jí schopnost vázat tuk, rebarbora tak patří mezi oblíbené potraviny při redukci váhy
  • Reveň je zdrojem vitaminů skupiny B (niacinu, kyseliny pantothenové a listové), hořčíku, jódu, fosforu, železa, manganu a draslíku.
  • Napomáhá detoxikaci organismu.

Stinné stránky rebarbory

Proč se smí jíst jen na jaře? Proč se konzumují pouze řapíky?

  • Od konce června se obsah kyseliny šťavelové ve všech částech rostliny zvyšuje.
  • Nejvyšší podíl kyseliny šťavelové se nachází v listech. K dosažení smrtelné dávky by bylo potřeba sníst jich 6 až 8 kg v závislosti na tělesné hmotnosti, což není pravděpodobné. I nižší a pravidelný příjem však může způsobit komplikace v močových cestách.
  • Rebarboru konzumujeme vždy jen tepelně upravenou, nikdy v syrovém stavu.
  • S častou konzumací buďme opatrní. V případě rebarbory se doporučuje maximálně 2-3 krát týdně.
  • Rebarbora se nedoporučuje lidem s revmatismem či problémy s ledvinami a močovým ústrojím.
  • Opatrnost je na místě také u dětí a těhotných či kojících žen.
Rebarborové čatní

Rebarborové čatní

Více

V případě rebarbory platí známé "všeho s mírou”. Budete-li mít na paměti výše uvedené zásady, můžete si užívat svěží rebarborové chuti bez obav.

Zajímá vás využití rebarbory v kuchyni? Podívejte se na naše tipy pod tímto článkem, kde jsme pro vás připravili spoustu rebarborové inspirace.

 

Obchod Apetit