0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rebarbora nejen do buchet a koláčů

rhubarb
ZDROJ: Maxmilian Zahn Vamia/Unsplash
sdílet:

Známe ji jako rebarboru i jako reveň a v sezóně patří mezi oblíbené náplně buchet a koláčů. Dokonalý duet tvoří například spolu s jahodami. Šťavnatý kyselý řapík této výrazné rostliny přitom skrývá vedle zajímavé chuti i spoustu vitaminů a tělu prospěšných látek. Pojďte se s námi podívat na rebarboru trochu víc z blízka. 

Její specifická jiskrná a kyselá chuť dělí společnost na dva tábory. Zatímco fanoušci rebarbory se zjara těší na jídelníček obohacený o její netradiční chuť, jiní nadšení nesdílí. Pokud však patříte, stejně jako my, k rebarborovým milovníkům, vrhněte se s námi do světa rebarborových žní a podívejte se, na co si dát pozor. 

  • Původ rebarbory sahá daleko před náš letopočet až na SIbiř.
  • K dostání je sezónně mezi ovocem a zeleninou v supermarketech, běžně se pěstuje in na zahrádkách. Rebarbora neboli reveň kadeřavá či vlnitá je poměrně nenáročná na pěstování, jak se můžete dočíst v našem sesterském titulu Naše krásná zahrada.
  • Patří do čeledi rdesnovité a dospělá rostlina dosahuje výšky až dvou metrů, v záhonku si pro ni vyhraďte alespoň jeden metr čtvereční. Její řapíky si můžete dopřávat v průběhu května a června, později už je raději nejezte a stejně tak se vyhýbejte konzumaci listů. Obsahují totiž kyselinu šťavelovou, která nesvědčí ledvinám. 
  • Připisuje se jí schopnost vázat tuk, rebarbora tak patří mezi oblíbené potraviny při redukci váhy
  • Rebarbora obsahuje mnoho cenných látek. Je zdrojem vitaminů skupiny B (niacinu, kyseliny pantothenové a listové), hořčíku, jódu, fosforu, železa, manganu a draslíku.
  • Napomáhá detoxikaci organismu.

Stinné stránky rebarbory

Proč se smí jíst jen na jaře? Proč se konzumují pouze řapíky? Od konce června se obsah kyseliny šťavelové ve všech částech rostliny zvyšuje. Před ní je třeba mít se na pozoru, protože je toxická. Rebarboru proto konzumujeme vždy tepelně upravenou, nikdy v syrovém stavu.

  • Nejvyšší podíl kyseliny šťavelové se nachází v listech. K dosažení smrtelné dávky by bylo potřeba sníst jich 6 až 8 kg (v závislosti na tělesné hmotnosti), což není pravděpodobné. I nižší a pravidelný příjem však může způsobit komplikace v močových cestách.
  • S častou konzumací buďme opatrní. V případě rebarbory se doporučuje maximálně 2-3 krát týdně.
  • Rebarbora se nedoporučuje lidem s revmatismem či problémy s ledvinami a močovým ústrojím.
  • Opatrnost je na místě také u dětí a těhotných či kojících žen.

V případě rebarbory platí známé "všeho s mírou”. Budete-li mít na paměti výše uvedené zásady, můžete si užívat svěží rebarborové chuti bez obav.

Související články

K čemu využít plody černého bezu?
  • Suroviny

K čemu využít plody černého bezu?

Bez černý, lidově chebz, chebzí, pukač, má široké uplatnění nejen ve farmacii a lidovém léčitelství. Bezinky, na které běžně narazíte podél cest, lze využít na přípravu zavařeniny, lpopulárního bezinkového likéru, džemu, sirupu nebo octa,...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit