0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rebarbora nejen do buchet a koláčů

rhubarb
ZDROJ: Maxmilian Zahn Vamia/Unsplash
sdílet:

Známe ji jako rebarboru i jako reveň a v sezóně patří mezi oblíbené náplně buchet a koláčů. Dokonalý duet tvoří například spolu s jahodami. Šťavnatý kyselý řapík této výrazné rostliny přitom skrývá vedle zajímavé chuti i spoustu vitaminů a tělu prospěšných látek. Pojďte se s námi podívat na rebarboru trochu víc z blízka. 

Její specifická jiskrná a kyselá chuť dělí společnost na dva tábory. Zatímco fanoušci rebarbory se zjara těší na jídelníček obohacený o její netradiční chuť, jiní nadšení nesdílí. Pokud však patříte, stejně jako my, k rebarborovým milovníkům, vrhněte se s námi do světa rebarborových žní a podívejte se, na co si dát pozor. 

  • Původ rebarbory sahá daleko před náš letopočet až na SIbiř.
  • K dostání je sezónně mezi ovocem a zeleninou v supermarketech, běžně se pěstuje in na zahrádkách. Rebarbora neboli reveň kadeřavá či vlnitá je poměrně nenáročná na pěstování, jak se můžete dočíst v našem sesterském titulu Naše krásná zahrada.
  • Patří do čeledi rdesnovité a dospělá rostlina dosahuje výšky až dvou metrů, v záhonku si pro ni vyhraďte alespoň jeden metr čtvereční. Její řapíky si můžete dopřávat v průběhu května a června, později už je raději nejezte a stejně tak se vyhýbejte konzumaci listů. Obsahují totiž kyselinu šťavelovou, která nesvědčí ledvinám. 
  • Připisuje se jí schopnost vázat tuk, rebarbora tak patří mezi oblíbené potraviny při redukci váhy
  • Rebarbora obsahuje mnoho cenných látek. Je zdrojem vitaminů skupiny B (niacinu, kyseliny pantothenové a listové), hořčíku, jódu, fosforu, železa, manganu a draslíku.
  • Napomáhá detoxikaci organismu.

Stinné stránky rebarbory

Proč se smí jíst jen na jaře? Proč se konzumují pouze řapíky? Od konce června se obsah kyseliny šťavelové ve všech částech rostliny zvyšuje. Před ní je třeba mít se na pozoru, protože je toxická. Rebarboru proto konzumujeme vždy tepelně upravenou, nikdy v syrovém stavu.

  • Nejvyšší podíl kyseliny šťavelové se nachází v listech. K dosažení smrtelné dávky by bylo potřeba sníst jich 6 až 8 kg (v závislosti na tělesné hmotnosti), což není pravděpodobné. I nižší a pravidelný příjem však může způsobit komplikace v močových cestách.
  • S častou konzumací buďme opatrní. V případě rebarbory se doporučuje maximálně 2-3 krát týdně.
  • Rebarbora se nedoporučuje lidem s revmatismem či problémy s ledvinami a močovým ústrojím.
  • Opatrnost je na místě také u dětí a těhotných či kojících žen.

V případě rebarbory platí známé "všeho s mírou”. Budete-li mít na paměti výše uvedené zásady, můžete si užívat svěží rebarborové chuti bez obav.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč