Smetanový dort s pažitkou a řeřichou

Smetanový dort s pažitkou a řeřichou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2754 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 140 g
Tuky 203 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spousta pažitky a mladé lístky řeřichy dodají koláči ze smetany a sýra nejen skvělou chuť, ale i krásu. Prostě k nakousnutí .

Suroviny

křehké těsto 250 g
máslo 1 PL
+ na vymazání formy
vejce 4 ks
smetana ke šlehání 150 ml
mascarpone 100 g
pažitka 1 svazek
velký
jarní cibulka 4 ks
nasekaná
česnek 2 stroužky
prolisované
řeřicha 2 bal
výhonky
sůl
pepř

1 Hlubokou otevírací dortovou formu o průměru 17 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Těsto přeneste do formy, vytvarujte a seřízněte okraje. Dno propíchejte vidličkou a přesuňte i s formou do chladničky (viz Něco navíc). Předehřejte troubu na 200 °C.

2 Na lžíci másla zpěňte nasekanou cibulku, přidejte česnek, krátce osmahněte a stáhněte z ohně. Vmíchejte většinu hrubě nasekané řeřichy a pažitky a trochu si nechte na ozdobu. Zvlášť prošlehejte vejce s mascarpone a smetanou a osolte a opepřete.

3 Obsah pánve rozložte na těsto, přelijte vaječno-smetanovou směsí a povrch zakryjte vystřiženým kolem pečicího papíru potřeného máslem (položte ho máslem na náplň) – papír zabrání nežádoucímu zhnědnutí povrchu.

4 Formu postavte na plech a pečte asi 35 minut, dokud náplň nezpevní. Dort přesuňte z trouby na mřížku, nechte zchladnout a vyjměte z formy. Posypte zbylou pažitkou a řeřichou.

NĚCO NAVÍC
Těsto vytvarujte ve formě s co nejvyším okrajem a seřízněte ho jenom trochu, aby bylo zarovnané. Při odpočívání v lednici se totiž pružné těsto stáhne o kousek zpět do formy. Nechte ho chladit klidně půl hodiny, jinak hrozí, že se těsto smrskne až při pečení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit