Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čerstvou řeřichu můžete pěstovat za oknem kdykoli. Uplatníte ji do polévky, kaše i pomazánek

Cuketová polévka s řeřichou
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

 Řeřicha setá je úžasně nenáročná rostlina, kterou vypěstujete i na obyčejném talířku na okenním parapetu kdykoli během roku. Použít ji pak můžete na ozdobu všech slaných pokrmů nebo na chleba s másledm.

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. Výhonky řeřichy jsou sice běžně k dostání v supermarketech, ale vypěstovat si svoje vlastní je mnohem větší zábava.

Potřebujete jen plochou misku, buničitou vatusemínka řeřichy zahradní. Ta koupíte v prodejnách pro zahradníky a některých květinářstvích. Na konci zimy, kdy není nabídka sezonní zeleniny a ovoce tak pestrá, jsou výhonky řeřichy vitaminovou bombou.

V každém případě je lepší doladit jídlo řeřichou až po uvaření těsně před podáváním, aby neztratila nic ze své štiplavosti a vitaminů.

Evropané znali řeřichu už za dob antiky. Staří Germáni ji údajně nazývali cresso (ostrý, štiplavý). Právě díky štiplavější chuti, která nám může snadno připomenout ředkvičky. Řeřicha je oblíbeným doplňkem mnoha zdravých svačinek.

V posledních letech si získala velkou oblibu také mezi stoupenci detoxikačních kúr. Pro své všestranné účinky je totiž ideální do očistné diety. 

Jak řeřicha prospívá?

Řeřicha obsahuje nejen vitaminy B, C, K, ale také betakarotenyglukosinoláty (právě ony mají na svědomí její ostřejší chuť). Kromě toho se zde nachází také draslík, hořčík nebo vápník. Celých 89 % řeřichy tvoří voda. Proto je vhodným pomocníkem (téměř) do každé diety.

  • Jestliže plánujete jarní očistu, neměli byste tuhle nenápadnou rostlinku přehlížet, protože napomáhá také při očistě jater a močových cest. 
  • Kromě toho má protizánětlivé účinky.
  • Bez problémů si ji vypěstujete vlastními silami, i když se možná nepočítáte mezi zkušené zahradníky.

Několik tipů pro pěstování řeřichy

Řeřichu je možné pěstovat v průběhu celého roku, a to i na okně orientovaném na severní stranu (v lepším případě by ale měla být orientována na jih). V případě krátkodobého pěstování vám pro naklíčení semen postačí písek nebo talířek s buničitou vatou. Pro správný růst řeřichy je potřeba takové množství vody, aby vata nevyschla, ale zároveň aby nedošlo ke vzniku plísní.

  • Změny rostlinky můžete zpozorovat už během prvních dní: během 7 – 9 dnů semena vyklíčí a když se vám všechno povede, za jeden až dva týdny si už můžete pochutnávat na čerstvých bylinkách z domácí zahrádky. Stačí odstřihnout zelené lístky a můžete ihned okusit plody své práce. 
  • Řeřichu je nejlepší pojídat čerstvou. Kdyby vám nějaké lístky zbyly, můžete je uložit do lednice. Nejpozději do dvou dnů byste je ale měl zkonzumovat. A co si z řeřichy můžete připravit?

Řeřicha je ideální na křupavý chleba s máslem (podobně jako třeba voňavá pažitka), kterému dodá svěží chuť. Dále se používá jako přísada do nejrůznějších pomazánek nebo salátů. Vyzkoušejte třeba řeřichový salát, který vám nejen v předjaří přijde k duhu. Někteří labužníci ji používají také do polévek nebo jako alternativu soli.

Zdroje informací: Britannica, HealthLine

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín