0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy pro začínající vegany

Čerstvá zelenina
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Přemýšlíte, že byste přešli na veganskou stravu, ale nedovedete si představit, čím byste nahrazovali oblíbené suroviny? Jak, kdy a s ším začít? Je lepší začít postupně, nebo najednou?

Okolo veganské stravy stále panuje mnoho mýtů. Nejčastěji se ovšem mluví o tom, že veganům chybí potřebné vitaminy, minerály, ale především bílkoviny. Oslovili jsme veganku a blogerku Terezu Šlancarovou, která se s námi podělila o své zkušenosti.

  • „To, že veganům chybí bílkoviny, je asi největší mýtus veganství,říká veganka a blogerka Tereza Šlancarová. Podle svých slov ale spíše blogerka řešila opačný problém. Potom, co si vše spočítala, zjistila, že jich ve stravě přijímá až příliš. „Mezi mé nejčastější zdroje bílkovin patří tofu, tempeh, fazole, čočka, cizrna a semínka, ale určité množství bílkovin je v každé potravině, proto je hlavní jíst dostatečně.“
  • „Neposlouchejte nikoho jiného než své vlastní tělo. Nezáleží na tom, jak dlouho vám přechod bude trvat nebo co na něj řeknou ostatní. Hlavní je, abyste byli spokojení vy, a jestli jste třeba trochu zmatení, nebojte, každá změna vyžaduje čas,“ dodává Tereza.

Pokud chcete ve svém životě udělat změnu stravování, anebo vás jen láká vyzkoušet rostlinnou stravu, ak je třeba se s některými tradičními potravinani rozloučit. A proto se možná setkáte s několika otázkami.

Co pít místo mléka?

Rostlinné alternativy! V dnešní době není žádný problém si rostlinné mléko koupit v supermarketu. Ovšem možná se budete divit, že je výrazně dražší než mléko kravské. Pokud by se vám nechtělo kupovat, pak si je můžete v klidu vyrobit doma. Na internetu najdete nespočet návodů, rad a triků. 

Jak při pečení nahradit vejce?

„Záleží na konkrétním receptu, ale já nejčastěji používám banán nebo chia vajíčko (chia semínka smíchaná s vodou). Také skvěle funguje takzvané lněné vajíčko (lněná semínka smíchaná s vodou),“ radí blogerka Tereza.

Jak při vaření nahradím šlehačku?

Sice existuje spousta veganských náhražek smetany, ale zkušená food blogerka radí koupit kokosový krém. A to z jednoho prostého, gurmánského důvodu. Jídlu to dodá netradiční exotickou chuť! 

Čím sladit místo medu?

Dobře poslouží javorový, rýžový, kukuřičný a datlový sirup, třtinový nebo kokosový cukr, melasa (vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové řepy), stévie, rýžový a kukuřičný slad. Možností je opravdu nespočet!

  • „Naprosto zbožňuju datle! Datle obsahují až 70 % sacharidů, a proto si je nejradši dávám před cvičením, jelikož mě skvěle nabudí. Zároveň jsou ale krásně slaďoučké a můžete je používat i do pečení! Úplně nejlíp totiž spojí těsto. A hlavně z nich dělám čokoládovo/kokosové proteinové kuličky! Dále ráda používám banán, javorový sirup nebo kokosový cukr,“ dodává Tereza Šlancarová.

Související články

Co jste ještě nevěděli o čekankovém sirupu?
  • Zdraví a výživa

Co jste ještě nevěděli o čekankovém sirupu?

Čekankový sirup patří mezi oblíbená přírodní sladidla s nízkým glykemickým indexem. Sladí podobně jako běžný cukr a v kuchyni ho všestranně uplatníte. Velkou část sirupu tvoří vláknina inulin.  ...
Autor: Eva Dvořáková

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit