Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Chobotnice
ZDROJ: Pasha Gulian/Unsplash
sdílet:

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry. 

Chobotnice patří mezi největší z hlavonožců. Její chapadla, kterých má osm, mohou dosahovat délky až jednoho metru.

  • Chobotnice žijí ve vodách Středozemního moře a východní části Atlantského oceánu. Vyskytuje se na mělčině i v hlubinách, většinu života tráví ukrytá ve skalních šterbinách.
  • Kde koupit chobotnici a kolik stojí? U nás se prodává se většinou čerstvá, mražená nebo mražená předvařená. Chobotnice se cenově pohybuje od 549 Kč za kilogram.

Chobotnice v kuchyni

Maso chobotnice má výraznou chuť a je tužší, proto je před přípravou potřeba maso jemně naklepat. Čím je chobotnice menší, tím je maso jemnější.

  • Chobotnice má široké využití. Hodí se ke grilování, smažení, pečení i dušení. Je vždy lepší ji předvařit.
  • K chobotnici se hodí česnek, balzamikový ocet, červené víno, z bylinek pak petržel či kerblík.
  • Z malých chobotniček lze připravit sushi či carpaccio, můžete je naložit do sladkokyselého nálevu nebo opéct a přidat do salátu.
  • Větší kusy je nejprvé potřeba uvařit. Při vaření chobotnice dodržujte dobu vaření, která by se měla pohybovat kolem 1–1,5 hodiny. Převařená chobotnice je tuhá.

Olihně, kalamár

Oliheň je výjimkou mezi samotářskými hlavonožci. Shlukuje v hejnech, z nichž některá čítají tisíce kusů a vytvářejí pravidelná uskupení podobná těm ptačím. Olihně dorůstají do délky až 60 cm.

  • Kde žije oliheň? Olihně bychom našli v mělčinách Středozemního moře a západní části Atlantiku. Mají štíhlé protáhlé tělo, dvě ploutve a deset chapadel. Jsou velmi rychlé a hbité.
  • Kde a za kolik koupit kalamáry? U nás jsou k dostání nejčastěji v mražené podobě. Sehnat se ale dají i čerstvé a to zhruba od 430 Kč za kilogram.

Olihně v kuchyni

Maso olihní je jemné, měkké a lehce nasládlé. Čím mladší oliheň je, tím křehčí maso má. Proto platí, že na grilování nebo do sushi se více hodí menší kusy, větší oliheň je potřeba naklepat a vařit nebo dusit.

  • Velmi oblíbené jsou kalamáry v těstíčku nebo v klasickém trojobalu.
  • Tělo olihně bez chapadel lze grilovat a péct, a to jako samotné tak plněné nádivkou.
  • Chapadla můžete využít do různých salátů, těstovin či paelly.
  • Sépie má na rozdíl od olihně 

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč