Nová registrace Zapomenuté heslo

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Sabina Jarošová
26. 5. 2022
Chobotnice
Pasha Gulian/Unsplash

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry. 

Chobotnice patří mezi největší z hlavonožců. Její chapadla, kterých má osm, mohou dosahovat délky až jednoho metru.

  • Chobotnice žijí ve vodách Středozemního moře a východní části Atlantského oceánu. Vyskytuje se na mělčině i v hlubinách, většinu života tráví ukrytá ve skalních šterbinách.
  • Kde koupit chobotnici a kolik stojí? U nás se prodává se většinou čerstvá, mražená nebo mražená předvařená. Chobotnice se cenově pohybuje od 549 Kč za kilogram.

Chobotnice v kuchyni

Maso chobotnice má výraznou chuť a je tužší, proto je před přípravou potřeba maso jemně naklepat. Čím je chobotnice menší, tím je maso jemnější.

  • Chobotnice má široké využití. Hodí se ke grilování, smažení, pečení i dušení. Je vždy lepší ji předvařit.
  • K chobotnici se hodí česnek, balzamikový ocet, červené víno, z bylinek pak petržel či kerblík.
  • Z malých chobotniček lze připravit sushi či carpaccio, můžete je naložit do sladkokyselého nálevu nebo opéct a přidat do salátu.
  • Větší kusy je nejprvé potřeba uvařit. Při vaření chobotnice dodržujte dobu vaření, která by se měla pohybovat kolem 1–1,5 hodiny. Převařená chobotnice je tuhá.

Chobotnice na grilu

Chobotnice na grilu

< 75 min
4.6(43x)
Přečíst recept

Olihně, kalamár

Oliheň je výjimkou mezi samotářskými hlavonožci. Shlukuje v hejnech, z nichž některá čítají tisíce kusů a vytvářejí pravidelná uskupení podobná těm ptačím. Olihně dorůstají do délky až 60 cm.

  • Kde žije oliheň? Olihně bychom našli v mělčinách Středozemního moře a západní části Atlantiku. Mají štíhlé protáhlé tělo, dvě ploutve a deset chapadel. Jsou velmi rychlé a hbité.
  • Kde a za kolik koupit kalamáry? U nás jsou k dostání nejčastěji v mražené podobě. Sehnat se ale dají i čerstvé a to zhruba od 430 Kč za kilogram.

Olihně v kuchyni

Maso olihní je jemné, měkké a lehce nasládlé. Čím mladší oliheň je, tím křehčí maso má. Proto platí, že na grilování nebo do sushi se více hodí menší kusy, větší oliheň je potřeba naklepat a vařit nebo dusit.

  • Velmi oblíbené jsou kalamáry v těstíčku nebo v klasickém trojobalu.
  • Tělo olihně bez chapadel lze grilovat a péct, a to jako samotné tak plněné nádivkou.
  • Chapadla můžete využít do různých salátů, těstovin či paelly.
  • Sépie má na rozdíl od olihně 

Pikantní olihně s japonskou BBQ omáčkou

< 20 min
5(7x)
Přečíst recept

Sdílet článek

Související články