0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sněžné kopce se zmrzlinovým středem

Sněžné kopce se zmrzlinovým středem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sněžné kopce se zmrzlinovým středem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4316 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 482 g
Tuky 201 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuto efektnímu dezertu se také říká aljaška. Využívá dokonalých tepelněizolačních vlastností sněhu z bílků – díky němu se zmrzlina uvnitř nerozteče.

Suroviny

slunečnicový olej
na vytření formiček
vanilková zmrzlina 500 ml
višňový džem 200 g
třešňovice 2 PL
nebo griotka
máslo 100 g
změklé + na vymazání
mandle plátky 100 g
mouka pšeničná hladká 85 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
vejce 2 ks
zlehka prošlehaná
bílek 3 ks
krupicový cukr 225 g

1 Čtyři formičky ve tvaru bábovek nebo misky (každá o objemu aspoň 175 ml) vytřete olejem a vyložte potravinářskou fólií. Rozdělte do nich zmrzlinu a uprostřed vytvořte důlek. Smíchejte džem se dvěma lžičkami pálenky a důlky naplňte. Zakryjte a dejte na noc do mrazničky.

2 Troubu předehřejte na 170 °C. Vymažte máslem čtvercovou formu o hraně 20 cm. Odložte dvě lžíce mandlí a zbytek rozmixujte najemno. Mleté mandle dejte do mísy spolu s moukou, máslem, celými vejci a 100 g cukru. Šlehejte dohladka a vylijte do připravené formy. Pečte 15–18 minut, až bude těsto zlatavé a na dotek pružné. Nechte vychladnout na mřížce. (V této chvíli ho můžete nechat 24 hodin odpočívat, ale zabalte ho, aby neoschlo.)

3 Z těsta vykrojte kolečka nebo jiné tvary, které odpovídají formičkám, které jste naplnili zmrzlinou. Vykrojená kolečka by měla být o 1–2 cm větší. Pokropte je zbývající pálenkou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Z bílků ušlehejte sníh; ke konci do něj zašlehejte zbytek cukru tak, abyste získali lesklou a pevnou hmotu.

4 Až budete chtít dezert podávat, předehřejte troubu na 220 °C. Vyklopte zmrzlinu na piškoty a odstraňte fólii. Zmrzlinové kopečky pokryjte sněhem pomocí malé špachtle tak, aby ani kousek nevykukoval. Posypte plátky uschovaných mandlí a dejte péct do rozpálené trouby asi na 3 minuty, až špičky sněhu začnou hnědnout. Přendejte na dezertní talíře a okamžitě podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Zmrzlinu snáze vyklopíte, když formičku rychle vnoříte do horké vody nebo na ni na kratičkou chvíli položíte utěrku namočenou do horké vody.
  • Sněžné kopce naplňte co nejkvalitnějším džemem s kousky ovoce. Zkuste třeba Schwartau extra višeň nebo třešňový džem St. Dalfour.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit