0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sněžné kopce se zmrzlinovým středem

Sněžné kopce se zmrzlinovým středem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sněžné kopce se zmrzlinovým středem

4.4/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4316 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 482 g
Tuky 201 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuto efektnímu dezertu se také říká aljaška. Využívá dokonalých tepelněizolačních vlastností sněhu z bílků – díky němu se zmrzlina uvnitř nerozteče.

Suroviny

slunečnicový olej
na vytření formiček
vanilková zmrzlina 500 ml
višňový džem 200 g
třešňovice 2 PL
nebo griotka
máslo 100 g
změklé + na vymazání
mandle plátky 100 g
mouka pšeničná hladká 85 g
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vejce 2 ks
zlehka prošlehaná
krupicový cukr 225 g

1 Čtyři formičky ve tvaru bábovek nebo misky (každá o objemu aspoň 175 ml) vytřete olejem a vyložte potravinářskou fólií. Rozdělte do nich zmrzlinu a uprostřed vytvořte důlek. Smíchejte džem se dvěma lžičkami pálenky a důlky naplňte. Zakryjte a dejte na noc do mrazničky.

2 Troubu předehřejte na 170 °C. Vymažte máslem čtvercovou formu o hraně 20 cm. Odložte dvě lžíce mandlí a zbytek rozmixujte najemno. Mleté mandle dejte do mísy spolu s moukou, máslem, celými vejci a 100 g cukru. Šlehejte dohladka a vylijte do připravené formy. Pečte 15–18 minut, až bude těsto zlatavé a na dotek pružné. Nechte vychladnout na mřížce. (V této chvíli ho můžete nechat 24 hodin odpočívat, ale zabalte ho, aby neoschlo.)

3 Z těsta vykrojte kolečka nebo jiné tvary, které odpovídají formičkám, které jste naplnili zmrzlinou. Vykrojená kolečka by měla být o 1–2 cm větší. Pokropte je zbývající pálenkou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Z bílků ušlehejte sníh; ke konci do něj zašlehejte zbytek cukru tak, abyste získali lesklou a pevnou hmotu.

4 Až budete chtít dezert podávat, předehřejte troubu na 220 °C. Vyklopte zmrzlinu na piškoty a odstraňte fólii. Zmrzlinové kopečky pokryjte sněhem pomocí malé špachtle tak, aby ani kousek nevykukoval. Posypte plátky uschovaných mandlí a dejte péct do rozpálené trouby asi na 3 minuty, až špičky sněhu začnou hnědnout. Přendejte na dezertní talíře a okamžitě podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Zmrzlinu snáze vyklopíte, když formičku rychle vnoříte do horké vody nebo na ni na kratičkou chvíli položíte utěrku namočenou do horké vody.
  • Sněžné kopce naplňte co nejkvalitnějším džemem s kousky ovoce. Zkuste třeba Schwartau extra višeň nebo třešňový džem St. Dalfour.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč