Tomuto efektnímu dezertu se také říká aljaška. Využívá dokonalých tepelněizolačních vlastností sněhu z bílků – díky němu se zmrzlina uvnitř nerozteče.
Suroviny
Postup
Čtyři formičky ve tvaru bábovek nebo misky (každá o objemu aspoň 175 ml) vytřete olejem a vyložte potravinářskou fólií. Rozdělte do nich zmrzlinu a uprostřed vytvořte důlek. Smíchejte džem se dvěma lžičkami pálenky a důlky naplňte. Zakryjte a dejte na noc do mrazničky.
Troubu předehřejte na 170 °C. Vymažte máslem čtvercovou formu o hraně 20 cm. Odložte dvě lžíce mandlí a zbytek rozmixujte najemno. Mleté mandle dejte do mísy spolu s moukou, máslem, celými vejci a 100 g cukru. Šlehejte dohladka a vylijte do připravené formy. Pečte 15–18 minut, až bude těsto zlatavé a na dotek pružné. Nechte vychladnout na mřížce. (V této chvíli ho můžete nechat 24 hodin odpočívat, ale zabalte ho, aby neoschlo.)
Z těsta vykrojte kolečka nebo jiné tvary, které odpovídají formičkám, které jste naplnili zmrzlinou. Vykrojená kolečka by měla být o 1–2 cm větší. Pokropte je zbývající pálenkou a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Z bílků ušlehejte sníh; ke konci do něj zašlehejte zbytek cukru tak, abyste získali lesklou a pevnou hmotu.
Až budete chtít dezert podávat, předehřejte troubu na 220 °C. Vyklopte zmrzlinu na piškoty a odstraňte fólii. Zmrzlinové kopečky pokryjte sněhem pomocí malé špachtle tak, aby ani kousek nevykukoval. Posypte plátky uschovaných mandlí a dejte péct do rozpálené trouby asi na 3 minuty, až špičky sněhu začnou hnědnout. Přendejte na dezertní talíře a okamžitě podávejte.
NĚCO NAVÍC
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sváteční vegetariánské menu: 5 receptů pro vegetariány(5 receptů )
- Pod sněhovou peřinou: 24 receptů z vaječného bílku(24 receptů )