Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mochi: Bez tradičních koláčků z rýžové mouky se v Japonsku neobejde žádná oslava Nového roku

mochi
ZDROJ: Pexels / RDNE Stock project
sdílet:

Asijský svět cukrovinek je bohatý a některé sladkosti se pomalu, ale jistě zabydlují i u nás v Evropě. Dokonalým příkladem je japonské mochi, o kterém se v tomto článku dozvíte všechno, co potřebujete – včetně snadného receptu!

Co si pod pojmem mochi představit?

Mochi je zastřešující označení pro různé druhy tradičních japonských koláčků, které spojuje základní surovina – pro Japonsko typická odrůda krátkozrnné lepkavé rýže jménem mochigome.

  • Podle původního receptu na mochi se tato rýže přes noc namočí, následně se vaří v páře a poté se rozdrtí dřevěnými paličkami (kine) v tradičním hmoždíři (usu).
  • Rýže mochigome obsahuje vysoký podíl látky zvané amylopektin. To je jedna ze složek škrobu rozspustná ve vodě a je zodpovědná za lepivost lepkavé rýže.  Koláčkům mochi dodává jejich typickou texturu a konzistenci, takže se „táhnou“ podobně jako žvýkačka.
  • V dnešní době se mochi dá připravit i z lepkavé rýžové mouky nebo kudzu škrobu, díky čemuž je celý proces přípravy jednodušší a rychlejší.
  • Mochi se často tvaruje do podoby kulatých bochánků jménem daifuku, které se nejčastěji plní sladkou pastou z červených nebo bílých fazolí.

Existuje však celá řada dalších variant mochi:

  • Ichigo daifuku – jahodová verze výše zmíněného daifuku, která se začala objevovat v 80. letech 20. století a jí se především na jaře. Plní se čerstvými jahodami a sladkou pastou z červených fazolí.
  • Kashiwa Mochi – mochi s klasickou fazolovou náplní, zabalené do dubového listu, který není určený ke konzumaci, ale dodává koláčku příjemnou vůni. Japonci si na něm pochutnávají na Den dětí.
  • Sakura mochi – i tento bochánek je plněný fazolovou pastou, ale vyniká světle růžovou barvou sakurových květů i ozdobou v podobě nakládaného třešňového listu. Jí se celé jaro, ale především 3. března, kdy se v Japonsku slaví Den dívek nebo také Svátek panenek.
  • Bota mochi/ohagi – neboli „daifuku naruby“. Lepkavý bochánek je totiž uvnitř a navrchu fazolová pasta. Podává se na počest buddhistických svátků během jarní a podzimní rovnodennosti. Na jaře se koláčkům říká bota mochi a na podzim ohagi.
  • Yatsuhashi – nejoblíbenější tradiční sladkost z Kjóta. Najdete je ve všech tamních obchodech se suvenýry. Vyrábí se z lepkavé rýžové mouky, klasické rýžové mouky, cukru a skořice.
  • Mochi zmrzlina – pravděpodobně nejznámější forma mochi v zahraničí, kterou vymyslela americká podnikatelka japonského původu Frances Hashimoto. Jde o roztomilé barevné bochánky zmrzliny různých příchutí obalené typickým mochi „těstíčkem“. V Praze si je můžete koupit například v prodejnách MOTIKO v OC Nový Smíchov a Westfield Chodov.

Kagami mochi, více než sladkost

Další zajímavá varianta mochi se pojí s japonskými oslavami Nového roku. Jmenuje se kagami mochi a jde o spojení většího a menšího bílého mochi, které jsou posazené na sobě, takže vypadají jako dort. Vrchol kagami mochi zdobí japonský hořký pomeranč (daidai).

  • Kagami mochi stojí na podstavci (sanpō), pod který se dává list papíru (shihōben) – ten má kromě estetické a praktické funkce také duchovní přesah. Věří se, že domácnost ochrání před požárem nebo jinou katastrofou. 
  • Dvojice slepených koláčků zase symbolizuje setkání minulého roku s rokem nadcházejícím.
  • Dort se obvykle pokládá před domácí šintoistický oltář, do obývacího pokoje, kuchyně nebo před hlavní vchod coby dar bohu jménem Toshigami, který rodině přinese štěstí do následujícího roku.
  • A kdy se kagami mochi jí? Až po uplynutí oslav, konkrétně 11. ledna. V té době je už mnohem tvrdší než čerstvě připravené mochi. Proto se pomocí kladiva nebo rukou rozbíjí na malé kousky (nožem se krájet nesmí – údajně to přináší smůlu) a používá se k přípravě tradičních pokrmů jako je dezertní polévka zenzai z červených fazolí, novoroční polévka ozoni nebo rýžové sušenky senbei.

Co je dobré o mochi vědět?

  • Výslovnost názvu mochi je [moči].
  • Pozor, mochi může být i nebezpečné! Lepkavé „gumové“ těsto totiž může uvíznout v krku, proto i japonská vláda každoročně vybízí veřejnost k opatrnosti před udušením. Zejména dětem a starším osobám by se mělo mochi nakrájet na velmi malé kousky a dohlédnout, že je pořádně rozžvýkají.
  • Mochi byste si mohli snadno splést s dalším japonským cukrovím, kterému se říká wagashi, jehož hlavní složkou je rovněž rýže mochigome – v tomto případě se však navíc mixuje s cukrem a fazolemi.

Připravte si mochi podle jednoduchého receptu

Budete potřebovat 100 g lepkavé rýžové mouky, 180 ml mléka, 20 ml oleje, 30 g škrobu a 45 g cukru kystal a případně potravinářské barvivo.

  • V misce smíchejte mouku, škrob, mléko, olej, cukr a barvivo a řídké těsto, které vznikne, přeceďte.
  • Těsto přelijte na pánev a na mírném plamenu ho gumovou stěrkou hrňte ode dna pánve směrem do středu dokud nevznikne pružné těsto. Nechte těsto vychladit.
  • Těsto si vyválejte do malého válečku a nakrájejte ho na zhruba 2 cm tlusté plátky. Z těch potom vyválejte placky o tloušťce zhruba 3 mm. Placku přendejte na malou misku, prsty těsto stlačte dovnitř, aby se vytvořil důlek. Lžicí přidejte libovolnou náplň a placku zabalte jako knedlík.
  • Vzniklé bochánky potom obalte v rýžové mouce nebo ve škrobu.

Tip: Rýžovou lepkavou mouku seženete ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami (prodává se v průhledném balení se zelenými nápisy).

Něco málo z historie

Tradiční rýžové koláčky mochi jsou součástí japonské kultury od období Jomon (14 000–300 př. n. l.), kdy se v Japonsku rozšířilo pěstování rýže. Nicméně až v období Nara (710–794 n. l.) získalo mochi podobu, v jaké jej známe dodnes.

  • Populární pochoutkou mezi aristokracií byly tyto rýžové koláčky během období Heian (794–1185 CE) a podávaly se na oslavách či jiných speciálních událostech.
  • Základní potravinou, dostupnou všem vrstvám japonské společnosti, se mochi stalo teprve v období Edo (1603–1868), kdy se současně začaly vyvíjely nejrůznější regionální variace této rýžové pochoutky.

Zdroje informací: Just One Cookbook, Sakuraco, Arigato Travel, Sugoi Mart, WebstaurantStore, Paní Columbová z Japonska

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč