Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Štramberské uši: Znáte lokální pochoutku s děsivou historií? Jinde než ve Štramberku je nedostanete

štramberské uši
ZDROJ: Elevate/ Unsplash
sdílet:

O unikátním českém cukrářském výrobku – štramberských uších, už jste asi minimálně zaslechli. Víte však, co konkrétně se pod názvem skrývá a na památku jaké historické události se štramberské uši tradičně pečou?

Historie pečiva ve tvaru lidských uší

Jak název napovídá, rodištěm krajové speciality, štramberských uší, je městečko Štramberk, které místně lze zasadit do předhůří Beskyd. Jde o stočený plátek perníkového těsta do jekéhosi kornoutku. Jeho vznik se váže k památce poměrně morbidní válečné události.

  • Štramberské uši údajně vznikly už ve 13. století, v době, kdy na Moravu vtrhla tatarská vojska,
  • Obyvatelé Štramberka se tehdy běhěm obléhání ukrývali na blízkém kopci Kotouč. Jedné noci přišla obrovská bouře a zaplnila rybníky v okolí. Toho měli štramberští využít, prokopat hráze rybníků a způsobit tak, že tábory nájezdníků zaplavila velká voda.
  • V troskách tatarského tábořiště pak zůstaly mimo jiné  pytle s nasolenýma ušima křesťanů, které jim tatarští nájezdníci uřezávali. Ty pak posílali svému chánovi jako důkaz o úspěšnosti svých nájezdů.
  • Štramberské uši se pečou na památku této události a jako vyjádření díků Bohu za záchranu.
  • Tradičně se v dřívějších dobách pekla perníková pochoutka hlavně o poutích, významných událostech a výročích, dnes je však najdete ve Štramberku celoročně a dokonce zde pořádají soutěž o nejlepší Štramberské ucho.

Tajemství složení regionálního pokladu

Štramberské uši se tedy vyrábí podle tradičního receptu ve Štramberku už bezmála 800 let

  • Podle dochované receptury do Štramberských uší smí přidávat pouze hladká mouka, mletý cukr, celá vejce, voda, prášek do pečiva, koření (skořice, anýz, hřebíček, badyán) a med nebo karamel.
  • Kromě kypřícího prášku by se k výrobě neměla použít žádná jiná potravinářská chemie. 
  • Těsto se po odležení vyválí na tenkou placku, z níž se vykrajují kolečka o průměru kolem deseti centimetrů.
  • Požadovaného tvaru se docílí tak, že se ihned po upečení uši vkládají do nerezových kornoutků a vzniká tak ona typická napodobenina lidského ucha.
  • Tradičně se Štramberské uši neplnily ani nezdobily. Dnes se však můžete setkat i s variantou naplněnou vanilkovým krémem, šlehačkou a ovocem nebo polévanou čokoládou a zdobenou mandlemi či lískovými ořechy.

Za Štramberskýma ušima si udělejte výlet

Štramberské uši jsou historicky prvním potravinářským výrobkem, který před více než patnácti lety získal od Evropské unie Chráněné zeměpisné označení.

  • Jedná se o garanci, že jejich výroba musí probíhat minimálně částečně ve Štramberku
  • Chcete-li tedy tuto zakroucenou perníkovou pochoutku vyzkoušet, budete velmi pravděpodobně muset vyrazit do Moravskoslezského kraje. Výrobců zde však najdete hned několik.
  • Podle webu Kudy z nudy mají ty nejlahodnější pod Štramberským náměstím v nenápadné trafice. Vyrábí je pan Martin Bára a poznají se podle toho, že jsou zabalené v celofánu.

Zdroj: Vitalia, KudyZNudy, Usiska

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč