Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné stříbro některých oblastí České republiky a třeba vás inspirujeme k výletům za voňavým dezertem.
Hrušťáky z Valašska
Už po generace se na Valašsku pečou frgále. Místní si na nich pochutnávají u příležitosti velkých svátků – o Velikonocích, na Vánoce, při křtinách či svatbách.
- Velký koláč z tenké vrstvy kynutého těsta se potírá jednodruhovými náplněmi. Nejoblíbenější jsou hruškové frgále s náplní ze sušených švestek, které se namočí, namelou, uvaří a dochutí.
- Místo hrušek se v náplni můžete setkat například také s tvarohem, mákem, povidly i borůvkami.
Spřízněné Zlínsko zase proslulo koláčky dvojctihodnými. Jejich příprava je hotovým obřadem, který si můžete užít, když je budete péct třeba s kamarádkami. Přesvědčíte se, že slavnostní koláčky jsou pracné, ovšem opravdu božské!
Perníky z Podkrkonoší
V zalesněném kraji krkonošského podhůří se dodnes připravuje pečivo s dlouholetou tradicí. Když touto oblastí projíždíte, jména obcí vám napovídají své proslulé sladkosti. Dodnes se zde setkáte se slavnou trojkou: miletínskými modlitbičkami, hořickými trubičkami a lomnickými suchary.
Náš tip: Připravte si například i krkonošské chlupačky s houbami podle našeho video receptu
- Do pečiva v Podkrkonoší se často přidával sirob – ten si hospodyně připravovaly z řízků cukrové řepy, která patřila k hlavním okopaninám místních polí.
- Populární a zdravé sladidlo svou konzistencí připomíná med a má sytě hnědou barvu. Kuchařky ho přidávaly do kaší, perníků a dalších krajových sladkostí, nebo jimi polévaly buchtičky a plnily řepánky.
Merhované Chodsko
Také na Chodsku se bez koláčů neobejde žádná slavnost. Pečou se především na pouť a svatbu. Proslýchá se, že každá z chodských vesnic zdobí své koláče jinak. Existují dva základní způsoby, jak koláče merhovat čili zdobit.
- Při tom prvním se celý koláč potře tvarohem a do něj pak přijdou povidla s mákem, rozinky a mandle. Takové jsou koláče z dolního Chodska.
- Druhou variantou je zdobení koláčů střídáním proužku tvarohu, máku a povidel. To jsou koláče panské z okolí Domažlic.
Knedlíková Šumava
Nezapře své kulinářské příbuzenství s přeshraničním Rakouskem.
- K oblíbeným dezertům patří trhanec a tvarohové koláčky.
- Šumava se také může hrdě nazývat knedlíkovým královstvím. Knedlíky se zde dělají plněné, polévané i sypané, s borůvkami z lesa, kterým zde říkají černé jahody, i meruňkami ze sadů.
Praha plná cukráren
V odkazu měšťanské kuchyně a kaváren vídeňského typu bychom našli nostalgické zákusky z elegantních cukráren.
- Ovšem pokud chcete ochutnat něco echt pražského, doporučujeme poněkud nevzhledný pražský koláč. Dostane vás jedinečnou kombinací kynutého těsta, bohaté šlehačkové náplně a křupavé žmolenky na povrchu. Historie tohoto velkolepého dezertu je nejasná, původ lze prý hledat u francouzského tarte tropézienne.
Moc dobře víme, že takto kratičký výlet nemůže obsáhnout všechny sladké skvosty regionů naší země, a tak ho prosím berte spíš jako ochutnávku a inspiraci než pokus o vyčerpávající výčet sladkých pokladů české kuchyně.
Zdroj: Apetit