
Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
Kari z jižní Indie je netypické tím, že jeho pálivost nestojí na chilli, ale na pepři. Masu svědčí pobyt v marinádě přes noc, pak už jde všechno raz dva.
Ingredience
- 900 g kuřecích stehenních řízků, na kostky
- 2 velké cibule, nakrájené na proužky
- 4 stroužky česneku, podrcené
- 50 g zázvoru, nastrouhaného najemno
- sůl
- 400 ml kokosového mléka
- menší svazek koriandru, lístky nasekané
- rýže basmati a chléb naan k podávání
- 2–3 lžíce kuliček černého pepře (podle chuti)
- 2 lžíce celého římského kmínu
- 2 lžíce semínek koriandru
- 1 lžíce kokosového oleje + další na opékání
- 50 g čerstvé kurkumy, nastrouhané najemno, nebo 1 lžíce mleté sušené kurkumy
- šťáva z 1 citronu
NA MARINÁDU
Příprava jídla
1 Na marinádu opražte v pánvi nasucho pepř, římský kmín a koriandr. Pak vychladlé koření umelte nahrubo v mlýnku na koření nebo utlučte v hmoždíři. Dejte do mísy spolu s 1 lžící kokosového oleje, přidejte kurkumu, polovinu citronové šťávy a rozmíchejte na pastu. Kousky kuřete obalte ve vzniklé marinádě a dejte do chladu nejméně na 2 hodiny, ideálně ale přes noc.
2 V pánvi rozehřejte 1 lžíci kokosového oleje. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a na mírném ohni opékejte 15–20 minut, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. Zvyšte plamen, přidejte kuře i s marinádou a osolte. Opékejte a míchejte 10 minut.
3 Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte 15 minut, nebo dokud není kuře hotové. Pokud chcete hustší omáčku, vařte dalších 10–15 minut.
4 Odstavte z ohně a vmíchejte zbylou citronovou šťávu. Posypte koriandrem, podávejte s rýží a naanem.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář