Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

barvy na talíři
ZDROJ: Trang Doan/pexels.com
sdílet:

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš organismus, ale i psychiku.

Barvy na nás mají větší vliv, než si dokážeme připustit. Ovlivňují naši náladu, energii i zdraví. Pochopitelně záleží i na citlivosti jedince. Je prokázáno, že barvy dokážou vnímat i slepí lidé.

Kouzlo barevných potravin

Různobarevné odstíny ovoce, zeleniny a dalších rostlin způsobují zdraví prospěšné látky zvané fytochemikálie.

  • Jedná se o biologicky aktivní látky, které se nacházejí v potravinách rostlinného původu.
  • Příznivě působí na naše buňky, zlepšují zdraví a chrání před nemocemi.
  • Nacházejí se v ovoci, zelenině, bylinkách, koření, luštěninách, semenech, ořeších.
  • Tyto pigmenty dodávají rostlinám barvu, vůni i chuť.
  • Dosud je známo více jak 10 000 fytochemikálií, ale vědci předpokládají, že jich zbývá ještě mnoho objevit.

Každá z těchto látek působí na lidský organizmus jinak. Abychom jich do svého těla dostali co nejvíc, je důležité dohlédnout na pestrost stravy, kterou si dopřáváme. Pro ty z vás, kteří zeleninu a ovoce nemají rádi je nutné zmínit, že živočišné potraviny tyto látky neobsahují.

Červená

Tato zemitá barva lásky vzbuzuje vášeň. Skutečně je úzce spojena se srdcem a celou kardiovaskulární soustavou. Navíc je barvou léta a známkou toho, že sezónní ovoce nebo zelenina jsou zralé (a většinou i sladké).

  • Červené ovoce, jako jahody, rybíz, třešně, maliny ukrývají velké množství vitamínu C, který posiluje naši imunitu.
  • Rajčata obsahují lycopen a glutathion, které jsou přírodním antioxidantem. Mají protinádorový účinek a chrání před rakovinou prostaty.
  • Červená řepa mimo jiné pomáhá snižovat cholesterol a podporuje správnou funkci střev.
  • Velký vliv na naše zdraví má i červená paprika, která podobně jako pohanka obsahuje rutein, který chrání cévy před kornatěním.

Oranžová

Oranžová se v barevném spektru nachází mezi ohnivou červenou a optimistickou žlutou, proto má od každé barvy kousek. Symbolizuje oheň, reprezentuje smyslnost a chuť žít.

  • Oranžové potraviny jsou bohaté na betakaroten, který je zdrojem vitamínu A.
  • Navíc je významným antioxidantem.
  • Pomáhá proti rozvoji kardiovaskulárního onemocnění.
  • Jezte meruňky, mrkev, dýni, papáju, mango, nektarinky, broskve, cukety, papriky.

Žlutá

Zářivá a nepřehlédnutelná barva, která připomíná sluneční paprsky. Probouzí v nás silné emoce, jako optimismus, kuráž a posiluje sebevědomí. Na druhou stranu také upozorňuje na výstrahu, před kterou je třeba být na pozoru. Pozitivně působí na naši hojnost, zdraví a bohatství.

  • Pokud vás trápí křeče, určitě do svého jídelníčku zařaďte banány. Jsou bohaté na hořčík.
  • Citron je synonymem pro vitamín C. A právě toho je během zimních dní opravdu zapotřebí.
  • Žlutá jablka obsahují taniny, které napomáhají hojení ran a léčí průjem.
  • Do jídelníčku také zařaďte žlutý meloun, grep, nebo květy cukety.

Zelená

Je symbolem jara. Přináší potřebnou regenerace a úlevu. Zelenou zeleninu vidíme na talíři rádi, pokrm rozzáří a dodá mu na čerstvosti. I vařené brambory se snítkou petrželky najednou získají jiný rozměr.

  • Lutein obsažen například ve špenátu podporuje bystrý zrak.
  • Pro zdravé oči jezte také brokolici, mangold, hrách, zelí, kapustu, klíčky.
  • Stejné vlastnosti má i pití zeleného čaje.
  • Listovou zeleninou doplníte tělu řadu vitamínů, minerálů, vlákniny i kyseliny listové.
  • Kyselina listová urychluje množení buněk a regeneraci jater.
  • Dopřejte si zelené natě, listy i výhonky.

Fialová

Fialová je nazývána barvou králů. Protože bylo velmi obtížné ji získat a její cena byla natolik vysoká, že si ji mohli dovolit pouze velmi bohatí lidé. Proto je symbolizuje vysoké postavení, ale také duševní harmonii a uklidňuje. Dostat ji na náš talíř není příliš obtížné, protože v rostlinné říši je tato barva poměrně hojně zastoupená.

  • Květy většiny léčivek mají fialovou barvu (mateřídouška, levandule, yzop, fialka, pažitka atd.).
  • Ostružiny chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí. Zpomalují stárnutí pokožky, podporují její pevnost a obecně mají rozjasňující efekt.
  • Borůvky posilují imunitu a regeneraci buněk. Jsou výborným antioxidantem, podporují metabolismus a upravují vyprazdňování.
  • Lilek obsahuje nazunin, který chrání před usazováním cholesterolu. Podporuje činnost ledvin i plodnost.

Pochopitelně rostlinné potraviny v sobě ukrývají i jiné barvy a zdravotní benefity. I barevně nezajímavé mandle nebo vlašské ořechy obsahují protizánětlivé látky. Podobně je na tom i kvalitní stolní víno nebo káva. Dopřejte svému tělu to nejlepší a prostřete si v barvách duhy.

Zdroje informací: Yogi Approved, Health, Healthline

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč