Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš organismus, ale i psychiku.
Barvy na nás mají větší vliv, než si dokážeme připustit. Ovlivňují naši náladu, energii i zdraví. Pochopitelně záleží i na citlivosti jedince. Je prokázáno, že barvy dokážou vnímat i slepí lidé.
Kouzlo barevných potravin
Různobarevné odstíny ovoce, zeleniny a dalších rostlin způsobují zdraví prospěšné látky zvané fytochemikálie. Jedná se o biologicky aktivní látky, které se nacházejí v potravinách rostlinného původu.
- Příznivě působí na naše buňky, zlepšují zdraví a chrání před nemocemi.
- Nacházejí se v ovoci, zelenině, bylinkách, koření, luštěninách, semenech, ořeších.
- Tyto pigmenty dodávají rostlinám barvu, vůni i chuť.
- Dosud je známo více jak 10 000 fytochemikálií, ale vědci předpokládají, že jich zbývá ještě mnoho objevit.
Každá z těchto látek působí na lidský organizmus jinak. Abychom jich do svého těla dostali co nejvíc, je důležité dohlédnout na pestrost stravy, kterou si dopřáváme. Pro ty z vás, kteří zeleninu a ovoce nemají rádi je nutné zmínit, že živočišné potraviny tyto látky neobsahují.
Červená
Tato zemitá barva lásky vzbuzuje vášeň. Skutečně je úzce spojena se srdcem a celou kardiovaskulární soustavou. Navíc je barvou léta a známkou toho, že sezónní ovoce nebo zelenina jsou zralé (a většinou i sladké).
- Červené ovoce, jako jahody, rybíz, třešně, maliny ukrývají velké množství vitamínu C, který posiluje naši imunitu.
- Rajčata obsahují lycopen a glutathion, které jsou přírodním antioxidantem. Mají protinádorový účinek a chrání před rakovinou prostaty.
- Červená řepa mimo jiné pomáhá snižovat cholesterol a podporuje správnou funkci střev.
- Velký vliv na naše zdraví má i červená paprika, která podobně jako pohanka obsahuje rutein, který chrání cévy před kornatěním.
Oranžová
Oranžová se v barevném spektru nachází mezi ohnivou červenou a optimistickou žlutou, proto má od každé barvy kousek. Symbolizuje oheň, reprezentuje smyslnost a chuť žít.
- Oranžové potraviny jsou bohaté na betakaroten, který je zdrojem vitamínu A.
- Navíc je významným antioxidantem.
- Pomáhá proti rozvoji kardiovaskulárního onemocnění.
- Jezte meruňky, mrkev, dýni, papáju, mango, nektarinky, broskve, cukety, papriky.
Žlutá
Zářivá a nepřehlédnutelná barva, která připomíná sluneční paprsky. Probouzí v nás silné emoce, jako optimismus, kuráž a posiluje sebevědomí. Na druhou stranu také upozorňuje na výstrahu, před kterou je třeba být na pozoru. Pozitivně působí na naši hojnost, zdraví a bohatství.
- Pokud vás trápí křeče, určitě do svého jídelníčku zařaďte banány. Jsou bohaté na hořčík.
- Citron je synonymem pro vitamín C. A právě toho je během zimních dní opravdu zapotřebí.
- Žlutá jablka obsahují taniny, které napomáhají hojení ran a léčí průjem.
- Do jídelníčku také zařaďte žlutý meloun, grep, nebo květy cukety.
Zelená
Je symbolem jara. Přináší potřebnou regenerace a úlevu. Zelenou zeleninu vidíme na talíři rádi, pokrm rozzáří a dodá mu na čerstvosti. I vařené brambory se snítkou petrželky najednou získají jiný rozměr.
- Lutein obsažen například ve špenátu podporuje bystrý zrak.
- Pro zdravé oči jezte také brokolici, mangold, hrách, zelí, kapustu, klíčky.
- Stejné vlastnosti má i pití zeleného čaje.
- Listovou zeleninou doplníte tělu řadu vitamínů, minerálů, vlákniny i kyseliny listové.
- Kyselina listová urychluje množení buněk a regeneraci jater.
- Dopřejte si zelené natě, listy i výhonky.
Fialová
Fialová je nazývána barvou králů. Protože bylo velmi obtížné ji získat a její cena byla natolik vysoká, že si ji mohli dovolit pouze velmi bohatí lidé. Proto je symbolizuje vysoké postavení, ale také duševní harmonii a uklidňuje. Dostat ji na náš talíř není příliš obtížné, protože v rostlinné říši je tato barva poměrně hojně zastoupená.
- Květy většiny léčivek mají fialovou barvu (mateřídouška, levandule, yzop, fialka, pažitka atd.).
- Ostružiny chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí. Zpomalují stárnutí pokožky, podporují její pevnost a obecně mají rozjasňující efekt.
- Borůvky posilují imunitu a regeneraci buněk. Jsou výborným antioxidantem, podporují metabolismus a upravují vyprazdňování.
- Lilek obsahuje nazunin, který chrání před usazováním cholesterolu. Podporuje činnost ledvin i plodnost.
Pochopitelně rostlinné potraviny v sobě ukrývají i jiné barvy a zdravotní benefity. I barevně nezajímavé mandle nebo vlašské ořechy obsahují protizánětlivé látky. Podobně je na tom i kvalitní stolní víno nebo káva. Dopřejte svému tělu to nejlepší a prostřete si v barvách duhy.
Zdroje informací: Yogi Approved, Health, Healthline