Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

barvy na talíři
ZDROJ: Trang Doan/pexels.com
sdílet:

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš organismus, ale i psychiku.

Barvy na nás mají větší vliv, než si dokážeme připustit. Ovlivňují naši náladu, energii i zdraví. Pochopitelně záleží i na citlivosti jedince. Je prokázáno, že barvy dokážou vnímat i slepí lidé.

Kouzlo barevných potravin

Různobarevné odstíny ovoce, zeleniny a dalších rostlin způsobují zdraví prospěšné látky zvané fytochemikálie. Jedná se o biologicky aktivní látky, které se nacházejí v potravinách rostlinného původu.

  • Příznivě působí na naše buňky, zlepšují zdraví a chrání před nemocemi.
  • Nacházejí se v ovoci, zelenině, bylinkách, koření, luštěninách, semenech, ořeších.
  • Tyto pigmenty dodávají rostlinám barvu, vůni i chuť.
  • Dosud je známo více jak 10 000 fytochemikálií, ale vědci předpokládají, že jich zbývá ještě mnoho objevit.

Každá z těchto látek působí na lidský organizmus jinak. Abychom jich do svého těla dostali co nejvíc, je důležité dohlédnout na pestrost stravy, kterou si dopřáváme. Pro ty z vás, kteří zeleninu a ovoce nemají rádi je nutné zmínit, že živočišné potraviny tyto látky neobsahují.

Červená

Tato zemitá barva lásky vzbuzuje vášeň. Skutečně je úzce spojena se srdcem a celou kardiovaskulární soustavou. Navíc je barvou léta a známkou toho, že sezónní ovoce nebo zelenina jsou zralé (a většinou i sladké).

  • Červené ovoce, jako jahody, rybíz, třešně, maliny ukrývají velké množství vitamínu C, který posiluje naši imunitu.
  • Rajčata obsahují lycopen a glutathion, které jsou přírodním antioxidantem. Mají protinádorový účinek a chrání před rakovinou prostaty.
  • Červená řepa mimo jiné pomáhá snižovat cholesterol a podporuje správnou funkci střev.
  • Velký vliv na naše zdraví má i červená paprika, která podobně jako pohanka obsahuje rutein, který chrání cévy před kornatěním.

Oranžová

Oranžová se v barevném spektru nachází mezi ohnivou červenou a optimistickou žlutou, proto má od každé barvy kousek. Symbolizuje oheň, reprezentuje smyslnost a chuť žít.

  • Oranžové potraviny jsou bohaté na betakaroten, který je zdrojem vitamínu A.
  • Navíc je významným antioxidantem.
  • Pomáhá proti rozvoji kardiovaskulárního onemocnění.
  • Jezte meruňky, mrkev, dýni, papáju, mango, nektarinky, broskve, cukety, papriky.

Žlutá

Zářivá a nepřehlédnutelná barva, která připomíná sluneční paprsky. Probouzí v nás silné emoce, jako optimismus, kuráž a posiluje sebevědomí. Na druhou stranu také upozorňuje na výstrahu, před kterou je třeba být na pozoru. Pozitivně působí na naši hojnost, zdraví a bohatství.

  • Pokud vás trápí křeče, určitě do svého jídelníčku zařaďte banány. Jsou bohaté na hořčík.
  • Citron je synonymem pro vitamín C. A právě toho je během zimních dní opravdu zapotřebí.
  • Žlutá jablka obsahují taniny, které napomáhají hojení ran a léčí průjem.
  • Do jídelníčku také zařaďte žlutý meloun, grep, nebo květy cukety.

Zelená

Je symbolem jara. Přináší potřebnou regenerace a úlevu. Zelenou zeleninu vidíme na talíři rádi, pokrm rozzáří a dodá mu na čerstvosti. I vařené brambory se snítkou petrželky najednou získají jiný rozměr.

  • Lutein obsažen například ve špenátu podporuje bystrý zrak.
  • Pro zdravé oči jezte také brokolici, mangold, hrách, zelí, kapustu, klíčky.
  • Stejné vlastnosti má i pití zeleného čaje.
  • Listovou zeleninou doplníte tělu řadu vitamínů, minerálů, vlákniny i kyseliny listové.
  • Kyselina listová urychluje množení buněk a regeneraci jater.
  • Dopřejte si zelené natě, listy i výhonky.

Fialová

Fialová je nazývána barvou králů. Protože bylo velmi obtížné ji získat a její cena byla natolik vysoká, že si ji mohli dovolit pouze velmi bohatí lidé. Proto je symbolizuje vysoké postavení, ale také duševní harmonii a uklidňuje. Dostat ji na náš talíř není příliš obtížné, protože v rostlinné říši je tato barva poměrně hojně zastoupená.

  • Květy většiny léčivek mají fialovou barvu (mateřídouška, levandule, yzop, fialka, pažitka atd.).
  • Ostružiny chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí. Zpomalují stárnutí pokožky, podporují její pevnost a obecně mají rozjasňující efekt.
  • Borůvky posilují imunitu a regeneraci buněk. Jsou výborným antioxidantem, podporují metabolismus a upravují vyprazdňování.
  • Lilek obsahuje nazunin, který chrání před usazováním cholesterolu. Podporuje činnost ledvin i plodnost.

Pochopitelně rostlinné potraviny v sobě ukrývají i jiné barvy a zdravotní benefity. I barevně nezajímavé mandle nebo vlašské ořechy obsahují protizánětlivé látky. Podobně je na tom i kvalitní stolní víno nebo káva. Dopřejte svému tělu to nejlepší a prostřete si v barvách duhy.

Zdroje informací: Yogi Approved, Health, Healthline

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...