0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

klikva
ZDROJ: Gervele/pixabay.com
sdílet:

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se prodává sušená, ve skutečnosti však není jen sušená ale navíc i proslazená. Koupíte je i v mražené podobě a použijete do lahodných koláčů.

Právě pro svou nakyslou mírně svíravou chuť i barvu podobné naší brusince je i využití klikvy podobné. Její velkou výhodou je její velikost. Zatímco plody brusnice brusinky, která roste v lese připomíná spíš špendlíkovou hlavičku, klikva velikostí připomíná šípek.

U nás je k dostání nejjčastěji v sušené kandované (proslazené) podobě. Doporučujeme při nákupu pozorně číst složení. Pokud se chcete cukru vyvarovat, sáhněte pro lyofilizovaném (tedy mrazem sušeném) ovoci.

Pokud se vám podaří kanadskou „brusinku“ koupit čerstvou, nebo si ji vypěstovat doma, neváhejte ji použít či zpracovat.

Výtažek z klikvy v kosmetice

Klikva našla uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Její extrakt působí blahodárně na pokožku a napomáhá hojení. Složky klikvy obsahují nejrůznější zklidňující masti, séra na podrážděnou pokožku, masky na obličej, zubní pasty nebo mýdla.

Neobvyklá sklizeň

U klikvy je velmi zajímavá její sklizeň. Probíhá od září do začátku listopadu a používají se dvě metody – suchá a mokrá.

  • Suchá – Provádí se buď ručně, která je nejšetrnější, nebo strojově. Rotující hřebeny strojů češou kuličky z keřů a dopraví je pásem do kontejneru, kde se následně ručně přebírají.
  • Mokrá – využívá vzduchových komůrek uvnitř bobulí. Celé pole s keříky se zaplaví vodou a vyplavené bobule se shrabou na dopravní pásy, které je dopraví na nákladní vozy a putují k dalšímu zpracování.

Klikva a její účinky na lidské zdraví

V lidovém léčitelství jsou její účinky známy už od středověku, kdy se na hojení ran ale i posílení zdraví používaly jak plody, tak i listy.

  • Dnes se používá především pro svou schopnost bojovat s nežádoucími bakteriemi v močových cestách.
  • Podporuje léčbu prostaty, zánětu močového měchýře a dalších urologických neduhů.
  • Také slouží jako prevence infarktu, žaludečních vředů, ledvinových kamenů a zamezuje tvorbě zubního kazu.
  • Díky velkému množství vitaminu C posiluje imunitu.
  • Pro kuchyňské zpracování je důležitý obsah pektinu, který je žádoucí při konzervaci.

Související články

Lehkost mrazem sušených jahod
  • Tipy a triky

Lehkost mrazem sušených jahod

Lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám? ...
Jak mrazit bobulovité ovoce
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rozhodli jste se zamrazit letní úrodu rybízu, malin, ostružin a dalších bobulí? Možná jste zjistili, že váš mrazák není dostatečně prostorný. Pokud máte dost velký byt, zvažte nákup samostatného mrazícího boxu. Nemusí běžet po celý rok,...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit