Nová registrace Zapomenuté heslo

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka? Upečete s ní báječné koláče, vyrobíte skvostný likér

Kateřina Vávrová
21. 1. 2022
Brusinkový obrácený koláč
Apetit

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se prodává sušená, proslazená. Koupíte ji i mraženou a upotřebíte do lahodných koláčů.

Právě pro svou nakyslou mírně svíravou chuť podobnou naší brusince je i využití klikvy podobné. Zatímco ale plody brusnice brusinky, která roste v lese a velikostí připomíná spíš špendlíkovou hlavičku, klikva velikostí připomíná šípek.

Hot cross buns

Hot cross buns

> 120 min
4.7(116x)
Přečíst recept

U nás je k dostání nejjčastěji v sušené kandované (proslazené) podobě. Doporučujeme při nákupu pozorně číst složení. Pokud se chcete cukru vyvarovat, sáhněte pro lyofilizovaném (tedy mrazem sušeném) ovoci.

Pokud se vám podaří kanadskou „brusinku“ koupit čerstvou nebo si ji vypěstovat doma, neváhejte ji použít či zpracovat.

Voňavý brusinkový likér s rozinkami a pomerančem

Voňavý brusinkový likér s rozinkami a pomerančem

> 60 min
4.5(14x)
Přečíst recept

Výtažek z klikvy v kosmetice

Klikva našla uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Její extrakt působí blahodárně na pokožku a napomáhá hojení.

  • Složky klikvy obsahují nejrůznější zklidňující masti, séra na podrážděnou pokožku, masky na obličej, zubní pasty nebo mýdla.

Neobvyklá sklizeň

U klikvy je velmi zajímavá její sklizeň. Probíhá od září do začátku listopadu a používají se dvě metody – suchá a mokrá.

  • Suchá – Provádí se buď ručně, která je nejšetrnější, nebo strojově. Rotující hřebeny strojů češou kuličky z keřů a dopraví je pásem do kontejneru, kde se následně ručně přebírají.
  • Mokrá – využívá vzduchových komůrek uvnitř bobulí. Celé pole s keříky se zaplaví vodou a vyplavené bobule se shrabou na dopravní pásy, které je dopraví na nákladní vozy a putují k dalšímu zpracování.

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

> 60 min
4.3(171x)
Přečíst recept

Klikva a její účinky na lidské zdraví

V lidovém léčitelství jsou její účinky známy už od středověku, kdy se nejen na hojení ran, ale i na posílení zdraví používaly jak plody, tak i listy.

  • Dnes se používá především pro svou schopnost bojovat s nežádoucími bakteriemi v močových cestách.
  • Podporuje léčbu prostaty, zánětu močového měchýře a dalších urologických neduhů.
  • Také slouží jako prevence infarktu, žaludečních vředů, ledvinových kamenů a zamezuje tvorbě zubního kazu.
  • Díky velkému množství vitaminu C posiluje imunitu.
  • Pro kuchyňské zpracování je významný obsah pektinu, který je žádoucí při výrobě džemů a rosolů.

Zdroje informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Z ovoce Ovocný salát Sladké pečení Míchané nápoje Alkoholické nápoje Nealkoholické nápoje

Související články