Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka? Upečete s ní báječné koláče, vyrobíte skvostný likér

Brusinkový obrácený koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se prodává sušená, proslazená. Koupíte ji i mraženou a upotřebíte do lahodných koláčů.

Právě pro svou nakyslou mírně svíravou chuť podobnou naší brusince je i využití klikvy podobné. Zatímco ale plody brusnice brusinky, která roste v lese a velikostí připomíná spíš špendlíkovou hlavičku, klikva velikostí připomíná šípek.

U nás je k dostání nejjčastěji v sušené kandované (proslazené) podobě. Doporučujeme při nákupu pozorně číst složení. Pokud se chcete cukru vyvarovat, sáhněte pro lyofilizovaném (tedy mrazem sušeném) ovoci.

Pokud se vám podaří kanadskou „brusinku“ koupit čerstvou nebo si ji vypěstovat doma, neváhejte ji použít či zpracovat.

Výtažek z klikvy v kosmetice

Klikva našla uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Její extrakt působí blahodárně na pokožku a napomáhá hojení.

  • Složky klikvy obsahují nejrůznější zklidňující masti, séra na podrážděnou pokožku, masky na obličej, zubní pasty nebo mýdla.

Neobvyklá sklizeň

U klikvy je velmi zajímavá její sklizeň. Probíhá od září do začátku listopadu a používají se dvě metody – suchá a mokrá.

  • Suchá – Provádí se buď ručně, která je nejšetrnější, nebo strojově. Rotující hřebeny strojů češou kuličky z keřů a dopraví je pásem do kontejneru, kde se následně ručně přebírají.
  • Mokrá – využívá vzduchových komůrek uvnitř bobulí. Celé pole s keříky se zaplaví vodou a vyplavené bobule se shrabou na dopravní pásy, které je dopraví na nákladní vozy a putují k dalšímu zpracování.

Klikva a její účinky na lidské zdraví

V lidovém léčitelství jsou její účinky známy už od středověku, kdy se nejen na hojení ran, ale i na posílení zdraví používaly jak plody, tak i listy.

  • Dnes se používá především pro svou schopnost bojovat s nežádoucími bakteriemi v močových cestách.
  • Podporuje léčbu prostaty, zánětu močového měchýře a dalších urologických neduhů.
  • Také slouží jako prevence infarktu, žaludečních vředů, ledvinových kamenů a zamezuje tvorbě zubního kazu.
  • Díky velkému množství vitaminu C posiluje imunitu.
  • Pro kuchyňské zpracování je významný obsah pektinu, který je žádoucí při výrobě džemů a rosolů.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...