Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Zeptejte se redakce: Rokfór vs. niva

modry syr
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Plísňové sýry jsou obvykle výrazné svou chutí i vůní. Jak se podobají / liší ty nejznámější z nich? 

 

Jaký je rozdíl mezi rokfórem a nivou? Lze tyto názvy zaměňovat?

Dobrý den, rokfór, z francouzského roquefort je sýr vyráběný v přísně vymezené geografické oblasti a dnes je chráněn ochrannou známkou. Zraje v jeskyních Cambalou, poblíž městečka Roquefort-sur-Sauze v jižní Francii, přirozeným způsobem, při teplotě, která je ideální pro rozvoj naočkované ušlechtilé plísně, způsobující typické mramorování. 

V zemích, kde je výroba sýrů rozvinuta, se všude vyrábějí podobné verze, ovšem s místními názvy. Obecně všechny spadají do kategorie sýry s modrou plísní, v angličtině se jim jednodušeji říká blue cheese tedy modrý sýr. Tak je známý dánský Danish Blue, anglický Stilton, italská gorgonzola a koneckonců i česká niva. 

Jakkoli je výchozí postup stejný, výsledek se poměrně dost liší podle kvality výchozí suroviny - tedy mléka, době a prostředí, kde sýr zraje a nakonec to záleží i na umu sýrařů. 

Kvalitní modré sýry jsou krémové, s výraznou máslovou chutí a nejsou přesolené. Zatímco v obecné rovině lze určitě názvy zaměňovat, jako správní labužníci bychom měli vědět, že cenový rozdíl mezi pravým roquefortem a nivou zhruba odpovídá i rozdílu v chuti, konzistenci a kvalitě.
 

Související články

Vaření beze zbytku: gorgonzola
  • Tipy a triky

Vaření beze zbytku: gorgonzola

1. Plněná kuřecí kapsa Do silnějších kuřecích prsou udělejte kapsu a naplňte ji gorgonzolou. Prsa zabalte do slaniny a opečte dozlatova. Skvělé jídlo i na gril!2. Těstoviny s omáčkou bez vaření Do právě slitých, ještě horkých...
Na nákupu: sýry na raclette a fondue
  • Tipy a triky

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

RACLETTE Sýr raclette je polotvrdý, plnotučný, dobře vyzrálý, aromatický s kořeněnou příchutí. Vyrábí se jako velký kulatý...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Připravit sýrové prkénko znamená vynaložit minimum námahy s maximálním efektem. Kupte tři až čtyři  druhy sýrů podle chuti a sortimentu v obchodě, od každého tak 150 g. Doporučujeme vzít po jednom z kategorií uvedených níže. Doplňte hrstí...
Vychází nová kuchařka Sýry
  • Novinky a zajímavosti

Vychází nová kuchařka Sýry

Milujeme sýry a jejich rozmanité chutě a podoby. Měkké i tvrdé, čerstvé i řádně uleželé, se silným i jemným aromatem… A proto jsme pro vás vymysleli novou kuchařku, na jejíchž stránkách vám nabízíme ty nejlepší sýrové pokrmy, které jsme v...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit