Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeptejte se redakce: Rokfór vs. niva

modry syr
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Plísňové sýry jsou obvykle výrazné svou chutí i vůní. Jak se podobají / liší ty nejznámější z nich? 

 

Jaký je rozdíl mezi rokfórem a nivou? Lze tyto názvy zaměňovat?

Dobrý den, rokfór, z francouzského roquefort je sýr vyráběný v přísně vymezené geografické oblasti a dnes je chráněn ochrannou známkou. Zraje v jeskyních Cambalou, poblíž městečka Roquefort-sur-Sauze v jižní Francii, přirozeným způsobem, při teplotě, která je ideální pro rozvoj naočkované ušlechtilé plísně, způsobující typické mramorování. 

V zemích, kde je výroba sýrů rozvinuta, se všude vyrábějí podobné verze, ovšem s místními názvy. Obecně všechny spadají do kategorie sýry s modrou plísní, v angličtině se jim jednodušeji říká blue cheese tedy modrý sýr. Tak je známý dánský Danish Blue, anglický Stilton, italská gorgonzola a koneckonců i česká niva. 

Jakkoli je výchozí postup stejný, výsledek se poměrně dost liší podle kvality výchozí suroviny - tedy mléka, době a prostředí, kde sýr zraje a nakonec to záleží i na umu sýrařů. 

Kvalitní modré sýry jsou krémové, s výraznou máslovou chutí a nejsou přesolené. Zatímco v obecné rovině lze určitě názvy zaměňovat, jako správní labužníci bychom měli vědět, že cenový rozdíl mezi pravým roquefortem a nivou zhruba odpovídá i rozdílu v chuti, konzistenci a kvalitě.
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč