0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeptejte se redakce: Rokfór vs. niva

modry syr
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Plísňové sýry jsou obvykle výrazné svou chutí i vůní. Jak se podobají / liší ty nejznámější z nich? 

 

Jaký je rozdíl mezi rokfórem a nivou? Lze tyto názvy zaměňovat?

Dobrý den, rokfór, z francouzského roquefort je sýr vyráběný v přísně vymezené geografické oblasti a dnes je chráněn ochrannou známkou. Zraje v jeskyních Cambalou, poblíž městečka Roquefort-sur-Sauze v jižní Francii, přirozeným způsobem, při teplotě, která je ideální pro rozvoj naočkované ušlechtilé plísně, způsobující typické mramorování. 

V zemích, kde je výroba sýrů rozvinuta, se všude vyrábějí podobné verze, ovšem s místními názvy. Obecně všechny spadají do kategorie sýry s modrou plísní, v angličtině se jim jednodušeji říká blue cheese tedy modrý sýr. Tak je známý dánský Danish Blue, anglický Stilton, italská gorgonzola a koneckonců i česká niva. 

Jakkoli je výchozí postup stejný, výsledek se poměrně dost liší podle kvality výchozí suroviny - tedy mléka, době a prostředí, kde sýr zraje a nakonec to záleží i na umu sýrařů. 

Kvalitní modré sýry jsou krémové, s výraznou máslovou chutí a nejsou přesolené. Zatímco v obecné rovině lze určitě názvy zaměňovat, jako správní labužníci bychom měli vědět, že cenový rozdíl mezi pravým roquefortem a nivou zhruba odpovídá i rozdílu v chuti, konzistenci a kvalitě.
 

Související články

Vaření beze zbytku: gorgonzola
  • Tipy a triky

Vaření beze zbytku: gorgonzola

Ani kousek nazmar. Máme pro vás dva nápady, jak využít zbytky gorgonzoly, když už nemáte chuť jíst ji jen tak. Recepty skvěle fungují i s jiným sýrem s modrou plísní....
Na nákupu: sýry na raclette a fondue
  • Tipy a triky

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Sýry, které chcete rozpouštět, musejí mít dostatečný obsah tuku v sušině. A pokud budete kombinovat různé druhy, neměly by se chuťově přebíjet....
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako chuťovku na party. ...
Vychází nová kuchařka Sýry
  • Zajímavosti

Vychází nová kuchařka Sýry

Milujeme sýry a jejich rozmanité chutě a podoby. Měkké i tvrdé, čerstvé i řádně uleželé, se silným i jemným aromatem… A proto jsme pro vás vymysleli novou kuchařku, na jejíchž stránkách vám nabízíme ty nejlepší sýrové pokrmy, které jsme v...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit