Kuře na paprice

kure na paprice
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Kuře na paprice

3.8 / 5. Počet hodnocení: 97
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1400 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 100 g
Tuky 79 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječná kombinace kuřecího masa, sladké papriky a kysané smetany už natolik zdomácněla na našich sporácích, že jsme skoro zapomněli, že je slastným dědictvím rakousko-uherského mocnářství. V Maďarsku, zemi původu, připravují podobným způsobem také takzvaný kuřecí perkelt. Do jeho základu přidávají ještě čerstvé papriky nakrájené na kroužky a oloupané a taktéž pokrájené rajče. Jestli máte tyhle chutě rádi, určitě doporučujeme vyzkoušet!

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5kg
cibule 1 ks
máslo 60 g
paprika sladká 1 PL
rajčata 2 ks
nebo rajčatové pyré
vývar kuřecí 1 l
zakysaná smetana 1 kelímek
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko
několik lžic na zředění

Postup

1

Kuře důkladně omyjte, osušte, rozdělte na porce a ty pak osolte.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte co nejvíc nadrobno. V kastrole rozehřejte máslo a opékejte cibulku, až zesklovatí a pěkně zvláční.

3

Cibulový základ odstavte ze sporáku. Teprve poté k němu přisypte papriku a nechte ji pěkně rozvonět v rozpáleném tuku.

 

4

Na cibulku s paprikou vložte připravené porce kuřecího masa, důkladně je obalte ve směsi a nechte minutku dvě zatáhnout.

5

Pokud chcete červenější šťávu, před vařením do ní ještě vmíchejte lžíci rajčatového pyré. Za chvíli je podlijte vývarem, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni asi hodinu, až maso úplně změkne.

6

Hotové maso vyndejte z hrnce, paprikový základ odstavte z ohně.

7

V kysané smetaně rozmíchejte mouku. Směs můžete zředit trochou mléka (přibližně na hustotu palačinkového těsta). Tuto směs vlijte k základu a dobře ji v něm rozmíchejte, aby se neutvořily žmolky.

8

Vraťte na sporák a přiveďte k bodu varu. Stáhněte oheň a za stálého míchání smetanovou omáčku ještě asi deset minut vařte.

Na závěr ochutnejte, a je-li třeba, dotáhněte trochou soli.

Komentáře

Anonym

Sundávám kůži z kuřete. Nemáme to rádi, ale jinak super

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit