Krůtí perkelt

Krůtí perkelt

3.7 / 5. Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1345 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 51 g
Tuky 66 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maďarský perkelt na rozdíl od guláše neplave v omáčce a také se ničím nezahušťuje. Krůtí maso ho příjemně odlehčí. 

Suroviny

krůtí stehna 500 g
bez kostí a kůže
cibule 2 ks
velké
paprika červená 1 ks
paprika bílá 1 ks
rajčata 4 ks
větší
olej 2 PL
paprika sladká 1 PL
Avokádo
1 PL
směs koření na guláš Guláš maďarský Avokádo
1 ČL
pálivá paprika Papriky pálivé Avokádo
sůl mořská
chilli paprička
k dochucení
petrželka
k dochucení
zakysaná smetana
k podávání
chleba
k podávání

1 Maso nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Papriky rozpulte, zbavte semeníku a nakrájejte na proužky. Rajčata nakrájejte na kostky. 

2 V pánvi rozpalte olej. Vsypte cibuli a za stálého míchání ji opékejte dorůžova. Trvá to asi 10 minut. Přidejte maso a orestujte ho ze všech stran. Přisypte Papriku sladkou maďarskou Avokádo, směs koření Guláš maďarský Avokádo a Papriku pálivou Avokádo. Promíchejte a koření krátce zpěňte. Vsypte zeleninu a promíchejte. Podle chuti osolte.

3 Perkelt přiveďte k varu. Ztlumte a duste pod poklicí ve vlastní šťávě doměkka. Trvá to asi 15 – 20 minut. Nakonec dochuťte čerstvou chilli papričkou a nasekanou petrželovou natí. Podávejte s chlebem, chilli papričkami a zakysanou smetanou, chcete-li.
 

NĚCO NAVÍC

Perkelt můžete během dušení podlít trochu vodou. Maso má být jen zčásti ponořené, nesmí plavat. Maďarský perkelt má mít jen trochu šťávy, ne tolik omáčky jako guláš.

 

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit