0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec se špenátem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2386 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 47 g
Tuky 185 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.

Suroviny

vepřová plec 400 g
nakrájené na asi 3cm kostky
bůček 200 g
bez kostí
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 5 stroužků
kmín 1 ČL
sůl a pepř
pivo světlé 150 ml
mouka pšeničná hladká 1 ČL
hovězí vývar nebo voda na podlévání
Na špenát
špenát 400 g
mražený krájený, např. Bonduelle
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
smetana ke šlehání 100 ml
K podávání
knedlíky bramborové
nebo drbáky

Postup

1

Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky.

2

Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut.

3

Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem.

4

Než se maso upeče, připravte si knedlíky a špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí.

5

Když je maso téměř hotové, šťávu případně dosolte, mírně zahustěte moukou rozmíchanou v 50ml studené vody a dejte ještě na 20 minut do trouby zhoustnout.

6

Vyjměte pekáč z trouby a vmíchejte 1 drcený stroužek česneku. Podávejte se špenátem a knedlíkem.

RADA ŠÉFKUCHAŘE
Maso bude ještě šťavnatější, když ho před vložením do trouby krátce osmahnete. Výborný špenát připravíte, když 100g protlaku podusíte na cibuli a česneku jako v základním receptu, dobře osolíte a zahustíte jíškou. Pak vmíchejte 300g povoleného mraženého listového špenátu (nebo použijte čerstvý) a už jen krátce prohřejte.

Související články

3 způsoby, jak tepelně upravit špenát
  • Tipy a triky

3 způsoby, jak tepelně upravit špenát

Pokud máte v oblibě jednoduchou a nekomplikovanou přípravu jídel, špenát by ve vaší lednici neměl chybět. Stačí mu jen pár minut na pánvi či v hrnci a máte skvělý základ k těstovinám, do brambor, na slané palačinky, k omeletám i do salátu....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Terezie Ševčíková

400 g špenátu (mraženého) rozhodně není porce pro 4 osoby, vyjde sotva na dvě porce. Jinak skvělý recept, děkuji.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit