0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 127
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1134 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 81 g
Tuky 67 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby měla skutečně rajskou chuť, měla by být z opravdových rajských jablíček, a to oloupaných. Jenom pak se totiž dužina dokonale rozvaří (a navíc vás nebudou mezi zuby obtěžovat kousky slupky).

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
vývar kuřecí 1 l
rajče 500 g
oloupaná, nakrájená, lze nahradit plechovkou loupaných krájených rajčat
máslo 25 g
studené
smetana 4 PL
12%
skořice špetka
sůl
pepř
tymián
čerstvý nebo sušený

Postup

1

Pokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, nařízněte slupku (na ,špičce‘ a křížem), dejte je do cedníku a přelijte vařicí vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na drobno.

2

Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsyp­te rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu.

3

Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka.

4

Ještě můžete polévku rozmixovat (ale nemusíte), třeba ponorným mixérem. Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní a mírně zahustí.

5

Dochuťte kořením (budete překvapeni, jak mimořádně zajímavou chuť dodá skořice) a solí.

6

Před podáváním polévku ozdobte pomocí lžíce kopečkem smetany. Dochutit můžete i trochou tymiánu, také ten s ‚rajskou‘ chutí báječně ladí. 

Tip ApetitU:
Jestli máte víc smetany, můžete ji přidat do polévky, bude ještě jemnější a krémovitější. Potom už ale rajskou nevařte, stačí ji jenom prohřát.

Výborným tipem je přidat k vařící se polévce kostku či dvě jemného taveného sýra. Ochutí ji a zahustí. Na hotovou polévku pak můžete nasypat nastrouhaný tvrdý sýr, skvěle ji dochutí.

Čerstvá i konzervovaná rajčata snesou lžičku cukru – při přípravě polévky to zní podezřele, ale není čeho se bát.  Cukr chuť rajčat ‚dotáhne‘ i zjemní, takže bude velmi vyvážená.

Další recept na rajskou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

polevka byla absolutne vyborna, zvlast kdyz ji posypete nastrouhanym syrem.. podavam k ni teply syrovy toast :) pak je z toho lehky obed nebo vecere..

Anonym

Vyzkoušela jsem ji z čerstvých rajčat, přidala jsem skořici i sýr a byla úžasná. Stala se součástí našich lehkých večeří..

Anonym

Zkusila jsem ji z konzervovaných rajčat, dala jsem kombinaci z receptu tymián - skořici, důkladně ji rozmixovala a byla vážně vynikající. Díky!

Anonym

Dělala jsem ji z čerstvých rajčat s tymiánem a podávanou se smetanou, chuťově výborná. Bohužel i po propasírování zůstala polévka hodně vodová. Poměr surovin jsem dodržela, tak nevím kde se stala chyba ani máslo nepomohlo.

Lucie Velek

Dobrý den, Anno, hodně záleží na kvalitě použitých rajčat – ať už čerstvých nebo z konzervy. V případě čerstvých bude vždy výhodnější použít masitější odrůdu s větším podílem dužiny (tenkostěnná rajčata s větším množstvím semínek vytvoří v polévce méně hmoty, protože obsahují více šťávy než masitá rajčata, které mají mezi semínky více přepážek). Mezi takové odrůdy patří rajčata typu býčí srdce. Vaříte-li polévku z čerstvých rajčat, která je v receptu doporučeno předem oloupat, už bychom ji nepasírovali. Opět se tím připravíte o část objemu rajčat a vzhledem k tomu, že slupičky by v polévce být už neměly, připadá nám (pokud vám nevadí semínka nebo neusilujete o mimořádně hladkou polévku) nadbytečné.
Ale v tuto roční dobu v obchodech moc druhů rajčat na výběr nenajdete a na vlastní rajčata ze zahrádek si ještě pár měsíců počkáme, takže předpokládáme, že jste použila spíše rajčata z konzervy. I ta se liší kvalitou, vyplatí se si najít osvědčenou značku, v níž je vyšší podíl rajčat. Pokud chcete mít polévku opravdu hustou, klidně použijte konzervy dvě.
Další z možností, jak polévku zahustit, je místo závěrečného použití másla zavařit po vzoru našich babiček do polévky trochu domácí jíšky.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč