Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2279 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 302 g
Tuky 73 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatý díky ,opilým švestkám‘ a podávaný ještě vlažný, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany – to je koláč pro opravdové milovníky (čokolády)

Suroviny

švestky 250 g
sušené, bez pecek, namočené na půl hodiny do koňaku nebo rumu
kakao 20 g
holandského typu
čokoláda na vaření 100 g
s vysokým obsahem kakové hnoty (70%)
máslo 50 g
krupicový cukr 170 g
bílek 4 ks
z velkých vajec
mouka pšeničná hladká 80 g
skořice 1 ČL
smetana ke šlehání
na ozdobení, lze nahradit zakysanou smetanou
1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Otevírací formu o průměru 23 cm vymastěte nebo vyložte pečicím papírem. Kakao, kousky čokolády, máslo a 140 g cukru dejte do kastrůlku, přidejte 100 ml horké vody a pomalu zahřívejte, až se směs začne spojovat a bude hladká. Nechte ji trochu vychladnout.

2. Bílky ušlehejte do polotuha (když vyndáte metly, špičky sněhu se budou lehce ohýbat dolů) a po částech do nich zašlehejte zbylý cukr. Navrch prosijte mouku a skořici a kovovou lžící je opatrně vetřete do sněhu. Přidejte čokoládovou směs a také ji opatrně zatřete, až je všechno stejnoměrně promíchané.

3. Těsto vlijte do formy a navrch posázejte švestky; během pečení se do těsta zaboří. Pokud vám zbylo trochu alkoholu, v němž se namáčely švestky,  pokapejte jím povrch těsta. Vložte do trouby a pečte tak půl hodiny, až koláč hezky ztuhne. Podávejte s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany

Komentáře

Anonym

Mooc dobry kolac! Dvojce brownies, rekla bych:) Vlacny a diky svestkam zajimavy. Urcite vyzkousejte:-)

Anonym

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Anonym

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Anonym

Pekla jsem jako dezert ke slavnostnímu obědu. Přidala jsem ještě čerstvé borůvky. Naprosto snové. Děkuji APETITU. :o)

Anonym

Pokud máte rádi čokoládu, zmizí vám tenhle koláč během jediného večera. Chuť švestek je vážně zajímavá, ale taky si myslím, že jich stačí menší množství

Anonym

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Anonym

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Anonym

Tento kolac je opravdu moc dobry a jednoduchy. Svestky s rumem mu dodaji smrc a se zakysanou smetanou je to delikatesa.

Anonym

Chystám se na něj, ale nevím, kolik je těsta - zda stačí koláčová forma nebo musí být dortová (kterou ale ještě nemám)?

Apetit magazín

  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...

Obchod Apetit