0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

4.3/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2945 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 465 g
Tuky 73 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatý díky ,opilým švestkám‘ a podávaný ještě vlažný, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany – to je koláč pro opravdové milovníky (čokolády).

Suroviny

sušené švestky 250 g
bez pecek, namočené na půl hodiny do koňaku nebo rumu
kakao holandského typu 20 g
čokoláda na vaření 100 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%)
máslo 50 g
+ ještě trochu na vymazání formy
krupicový cukr 170 g
z velkých vajec
mouka pšeničná hladká 80 g
skořice 1 ČL
mletá
na ozdobení, lze nahradit zakysanou smetanou

Postup

1

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Otevírací formu o průměru 23 cm vymastěte nebo vyložte pečicím papírem.

2

Kakao, kousky čokolády, máslo a 140 g cukru dejte do kastrůlku, přidejte 100 ml horké vody a pomalu zahřívejte, až se směs začne spojovat a bude hladká. Nechte ji trochu vychladnout.

3

Bílky ušlehejte do polotuha (když vyndáte metly, špičky sněhu se budou lehce ohýbat dolů) a po částech do nich zašlehejte zbylý cukr.

4

Navrch prosijte mouku a skořici a kovovou lžící je opatrně vetřete do sněhu. Přidejte čokoládovou směs a také ji opatrně zatřete, až je všechno stejnoměrně promíchané.

5

Těsto vlijte do formy a navrch posázejte švestky; během pečení se do těsta zaboří. Pokud vám zbylo trochu alkoholu, v němž se namáčely švestky,  pokapejte jím povrch těsta.

6

Vložte do trouby a pečte tak půl hodiny, až koláč hezky ztuhne. Podávejte s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

Anonym

Mooc dobry kolac! Dvojce brownies, rekla bych:) Vlacny a diky svestkam zajimavy. Urcite vyzkousejte:-)

Anonym

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Anonym

O vikendu jsem pekla tenhle kolac a byl naprosto skvely, moc dlouho nam ale nevydrzel :-) Je krasne vlacny, cokoladovy a svestky tomu daji smrnc (pouzila jsem jich ale jen polovinu a uplne to stacilo). Podavala jsem ho s kysanou smetanou proslehanou lzici medu. Vrele doporucuji - a neni vubec slozity

Anonym

Pekla jsem jako dezert ke slavnostnímu obědu. Přidala jsem ještě čerstvé borůvky. Naprosto snové. Děkuji APETITU. :o)

Anonym

Pokud máte rádi čokoládu, zmizí vám tenhle koláč během jediného večera. Chuť švestek je vážně zajímavá, ale taky si myslím, že jich stačí menší množství

Anonym

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Anonym

Je opravdu uzasny, poradne cokoladovy a svestky s rumem mu dodaji zajimavou prichut...s tou kyselou smetanou je to vyborne

Anonym

Tento kolac je opravdu moc dobry a jednoduchy. Svestky s rumem mu dodaji smrc a se zakysanou smetanou je to delikatesa.

Anonym

Chystám se na něj, ale nevím, kolik je těsta - zda stačí koláčová forma nebo musí být dortová (kterou ale ještě nemám)?

Anonym

Recept se nachází v č.4/05, str.24

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč