Rýže s houbami a citronem

Rizoto s houbami 2
ZDROJ: Pixabay/valtercirillo
sdílet:

Rýže s houbami a citronem

Hodnocení receptu
Průměr: 1.9 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1270 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 200 g
Tuky 31 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží a zároveň pikantní jídlo, které si můžete uvařit třeba k večeři ve dvou!

Suroviny

rýže 200 g
dlouhozrnná
žampiony 1 kg
olej 2 PL
česnek 2 stroužky
najemno nasekaný
petržel 5 PL
jemně nasekané
pažitka 3 PL
jemně nasekaná
citronová kůra
z jednoho omytého citronu
Základní recept na rýži:

1Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.

2Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.

3Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

Rýže s  houbami a citronem:

1Zatímco se rýže vaří podle našeho základního návodu, nakrájejte na plátky čtvrt kila žampionů a na dvou lžících oleje je osmažte do hněda (trvá to asi čtyři minuty). Houby by se měly rovnoměrně osmahnout; míchejte je, aby se odpařovala vznikající šťáva. Pak k nim přidejte dva velké, najemno nasekané stroužky česneku a vše smažte ještě minutu.

2Rýži slijte, propláchněte a přidejte k houbám spolu s pěti lžícemi jemně nasekané petržele (jemnější je hladkolistá), třemi lžícemi nasekané pažitky a nastrouhanou kůrou z jednoho dobře omytého citronu.

3Směs dobře promíchejte, pak ji ochutnejte a případně osolte. Získáte svěží, rychlé, ekonomické a pikantní jídlo. Chuť této rýže díky citronu navíc skvěle ladí s jakoukoli grilovanou rybou, ale i kuřetem nebo masovými minutkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit