0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jalovcové zelí
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 783 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 30 g
Tuky 58 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky troše alkoholu a jalovcovým kuličkám získá zelí mimořádný šmrnc. Podle našeho postupu zůstane příjemně křupavé, žádná mazlavá kaše. A omáčka je jako samet...

Suroviny

jalovec 2 ČL
jalovcové kuličky
gin 3 PL
nebo borovička
mléko 100 ml
plnotučné
zelí bílé 1
očištěné
pórek 1 ks
velký, očištěný
máslo 50 g
bujon 1 ČL
bujonové granule nebo čtvrt kostky, rozdrobené
krémový sýr 6 PL
lze nahradit lučinou
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Jalovec rozdrťte, v hrnci spolu s ginem a mlékem přiveďte k varu a za občasného promíchání nechte tři minuty probublávat. Sejměte z ohně, osolte a opepřete.

2

Zelí pokrájejte na osminy, odstraňte tvrdý košťál a nakrájejte je najemno. Pórek podélně rozkrojte a nakrájejte na centimetrové kousky. Zelí i pórek vsypte na cedník, propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.

3

Ve velkém širokém kastrolu rozpusťte máslo, vsypte zelí s pórkem, posypte bujonem, osolte a opepřete. Důkladně zamíchejte, přikryjte a duste na středním ohni.

4

Každé dvě minuty promíchejte; po třetím promíchání už nepřikrývejte a vše povařte ještě čtyři až šest minut, abyste odpařili šťávu, kterou zelí pustí. Odstavte.

5

Jalovcové mléko prohřejte (nevařte!) a přimíchejte do něj žervé. Hojně opepřete, promíchejte, přelijte přes zelí, znovu promíchejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit