0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
risotto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3494 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 451 g
Tuky 106 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které patří k italské klasice, je v této podobě dokonalou oslavou nejsvěžejší roční doby!

Suroviny

hrášek 300 g
šalotka 4 ks
jarní cibulka 3 ks
česnek 1 stroužek
fazolky zelené 250 g
vývar kuřecí 1.3 l
olivový olej 1 PL
máslo 80 g
rýže arborio 350 g
či jiná kulatozrnná rýže na risotto
víno bílé 100 ml
suché
parmazán 100 g
jemně strouhaný
sůl
pepř

Postup

1

Pokud použijete mražený hrášek a fazolky, přelijte je na cedníku vroucí vodou a pak ihned propláchněte studenou, aby si zachovaly barvu. Cibulky včetně jarních najemno nakrájejte, stejně jako česnek. Máte-li čerstvý chřest, odstraňte tužší konce, případně oloupejte stonky a výhonky podélně překrojte na čtvrtiny. Vývar v hrnci uveďte do varu a pak plamen stáhněte, aby vývar jen jemně vřel.

2

Ve velkém a širokém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a polovinu másla. Vsypte cibulky a česnek a asi tři čtyři minuty za stálého míchání smažte, až zesklovatí (nenechte je ale zhnědnout). Plamen dejte na střední úroveň a vsypte rýži. Pečlivě ji promíchávejte, aby se zrnka obalila tukem a začala se jakoby pražit. Ve chvíli, kdy rýže začne syčet, přilijte víno. Míchejte asi minutu, aby se víno odpařilo.

3

Přilijte první dávku vývaru, asi sběračku a půl. Od téhle chvíle sledujte hodiny nebo si nastavte kuchyňský budík – risottu trvá vaření osmnáct až dvacet minut. Míchejte; jemně vroucí vývar se bude pomalu vsakovat do rýže. Promíchávejte hlavně u okrajů kastrolu, abyste žádné zrnko nenechali mimo dosah zvláčňující lázně. Další vývar přidejte vždycky až v okamžiku, kdy se předchozí dávka vsákla. S množstvím tekutiny to ale nepřehánějte; rýže si sama řekne o další dávku, začne si bublavě povzdychávat. (Pokud nedáte na emoce, protáhněte vařečku středem kastrolu – zůstává-li za ní sucho, je čas na další dávku vývaru.

4

Po čtrnácti minutách přidejte k rýži připravenou zeleninu kromě chřestu, lehce ji osolte, případně opepřete. Chřest dejte do hrnce s vroucím vývarem, po čtyřech minutách ho vyjměte děrovanou naběračkou, a teprve teď přidejte k rýži. V této chvíli také začněte risotto ochutnávat – zrnka by měla začít vláčnět, ale ve středu zůstat pevná na skus. Jakmile risotto převaříte, bude opravdu mazlavé, ale nedovařená rýže také není to pravé. Takže když dosáhnete ideálu (možná nespotřebujete všechen vývar), stáhněte hrnec z ohně, vmíchejte zbylé máslo a parmazán, zastříkněte vývarem a tři minuty nechte pod pokličkou dojít.

Související články

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?

Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a ingrediencemi. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Zrovna se to vaří - jsem na to zvědavá, při ochutnávkách se to jeví velice dobře :-). Ještě co na to řekne manžel se švagrem - velicí masojedi, ale já už kus zvířete nemohu ani vidět - toto je pro mě podle mého gusta. Vaření zdar

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit