Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4478 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 491 g
Tuky 211 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná a voňavá směs vanilky, skořice, mandlí a medu... to je ta pravá hřejivá zimní lahoda! Tvarohový koláč s medem pohladí duši i mlsný jazýček. 

Suroviny

studené
vejce 1 ks
našlehané
Na krém
tvaroh 350 g
plnotučný
med 4 PL
vejce 3 ks
žloutky, bílky oddeleně
semínka vyškrábnutá
Na ozdobení
hnědý cukr 50 g
mandle plátky 50 g

Postup

1

Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a vše spojte v těsto. To vyválejte na pomoučené ploše a vyložte jím kulatou pečicí formu o průměru 23 cm (i po okrajích). Dejte na půl hodiny do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a vsypte na něj trochu fazolí na zatížení. Pečte čtvrt hodiny. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte základ koláče ještě pět minut, až je jemně zlatavý. Vyjměte formu z trouby a snižte teplotu o 20 °C.

3

Máslo a krupicový cukr ušlehejte ve větší misce, vmíchejte tvaroh,  lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka. V jiné misce ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohovým krémem naplňte těsto ve formě.

4

Smíchejte hnědý cukr a skořici s mandlovými lupínky a posypte jimi dort. Vraťte ho do trouby a pečte ještě hodinu, až je krém pevný. Nechte dezert vychladnout v troubě; řezy podávejte přelité zbylým medem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

13.03.2010 19:31
Koláč je moc dobrý. Možná by nezaškodilo ubrat tochu cukru, protože med to osladí sám o sobě, ale proč si někdy neosladit život...:)
17.12.2009 16:05
Dort všem moc chutnal,ale já byla zklamaná tvarem-byl propaden a ne tak krásně plný jak na obrázku.Může mi někdo poradit,nebo dát typ, kde jsem udělal chybu.děkuji
03.02.2010 19:08
Už jsem ho několikrát pekla a nejspíš byla chyba v zašlehání bílků (sníh se asi při zamíchávání "rozbil") těsto Vám pak kýchne.
27.07.2008 10:40
Včera jsem zkoušela tento koláč poprvé a musím říct, že je vynikající. Do tverohové naplně jsme přidala lžičku mandlové tresti. Jen mi přišel děsně sladký i přes to že jsme dala méně cukru. Příště udělám pouze s medem. Jinak opravdu povedený receptík.
30.05.2008 11:07
Obrázek koláče se mi moc líbil a i recept vypadal skvěle. Pakla jsem ho zatím pouze jednou,ale připadal mi příliš sladký. Příště uberu cukr...
18.04.2008 12:52
Koláč byl vynikající, do tvarohu jsem přidala trochu rumové a citronové esence - mohl by se dát i pravý rum a citronová kůra, jen bych trochu ze začátku zvýšila teplotu, nenaběhl mi, jak měl.
20.02.2008 09:09
Recept jsem si trochu upravila - použila jsem méně cukru (dala jsem třtinový), místo medu dala javorový sirup a na ovonění jsem přidala trochu rumu. Koláč vydržel krásně vláčný.
21.02.2008 22:12
tento kolac je fakt super,aj ked cesto je este lepsie na druhy den,ked je odstate.ja som prvykrat nemala mandlove lupienky,tak sme poctivo krajali mandle a bolo to lepsie nez ked som ho druhykrat robila s lupienkami-mandle boli chrumkavejsie
11.12.2007 17:12
Zdravím všechny! Tento koláč jsem pekla poprvé, chuť byla vynikající, myslím, že se k sobě korpus i tvarohová náplň dobře hodí. Po dopečení byl krásně nadýchaný, ale po vychladnutí "spadl", proto bych chtěla poprosit o radu. Snad to bylo větší formou, moje má průměr asi 27 cm, takže snad zvýšit dávky, nebo koupit menší formu? Nebo něco jiného? Díky moc!
24.11.2007 20:33
zdravim vsechny "pekare", nikdy jsem nic nepekl, ale ted ve 24letech jsem se rozhodl, ze neco upecu a taky upekl. Tvar tedy neni v me podobe tak pekny, ale snad nekdy priste bude:-). Ale jinak je to vyborny dort!

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč