Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3071 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 170 g
Tuky 163 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se podíváte blíž na rozpis ingrediencí, určitě vám tahle dobrota připomene ‚šunku s vejci‘. Tuhle verzi byste ovšem mohli předložit třeba královně víl, vždyť je jako z pohádky – a navíc mnohem lehčí než smažená varianta z pánve!

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ na vymazání formiček
cibule 0.5 ks
malá, oloupaná, najemno
toustový chléb 2 plátků
bílý, bez kůrky
šunka 500 g
nadrobno
bazalka 5 ks
lístky, nasekané + na ozdobu
rajčata cherry 3 ks
vejce 6 ks
malá
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Olej rozehřejte v malé pánvi, osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby nezhnědla. Vyjměte ji nejlépe děrovanou naběračkou z pánve a dejte stranou.

2 Plátky chleba rozválejte válečkem, aby byly co nejtenčí. Jde to docela dobře, toustový chléb je poměrně elastický. Rozválené plátky překrojte na trojúhelníky.

3 Vymastěte šest důlků formy na muffiny a každý vyložte dvěma trojúhelníky chleba. Naplňte osmaženou cibulkou, sekanou šunkou, bazalkou, půlenými rajčátky a do každého ‚hnízda‘ rozklepněte vajíčko. Lehce osolte a opepřete a pečte zhruba čtvrt hodiny, aby bílek zpevnil, ale žloutek byl ještě vláčný. ­Ozdobte bazalkou.

Jiný parfém 
Místo cibulky osmahněte do základu jemně nakrájený česnek. Anebo aromatickou zeleninu naopak úplně vynechte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Anonym

Toto jídlo jsem kuchtila o víkendu a vejce mi v troubě podivně ztuhly a utvořil se na nich jakoby "tuhý potah". Asi to chce košíčky hned vytáhnout a konzumovat, udržováním v teple se asi stalo to zatuhnutí. Jinak vtipná snídaně možmo i se sýrem!

Anonym

Před časem jsem koupil u Lidla "plech na mufínky". Když očekávám nějakou sešlost, postupuji obdobně, zde je moje varianta, namísto rozváleného toustu vyložím formičku rovnou plátkem šunky. Barevnou papriku a raj. jablíčka promíchám s natrhabou bylikou a solí, nakladu na dno tři kousky, zaliji vajíčkem a pozor, libovolnou cibulku nakrájím na velejemné plátečky, (tuto zásadu bychom měli dodržovat kdykoliv používáme syrovou cibulku) posolím, pokropím jednou až malinko více, smetanou...poprášíme uzenou paprikou a pak už zapékáme metodou pokus-omyl...jednou se to povede...

Apetit magazín

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit