Těsto na františkánský švestkový koláč se od běžných kynutých těst liší. Je řidší a po upečení se promění v báječně vláčný koláč s bohatou švestkovou náplní. Ta chuť je prostě neodolatelná! Tento recept si rozhodně zaslouží vaši pozornost a místo ve vaší kuchařce. Jakmile začnou dozrávat švestky, neváhejte a františkánský koláč i upečte. A věřte nám, budete se k němu vracet znovu a znovu!
Suroviny
Postup
Zhruba polovinu mléka odlijte do misky. Přidejte droždí, lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.
Mezitím rozpusťte máslo, přisypte zbytek cukru, žloutky, citronovou kůru a mouku se špetkou soli. Vlijte kvásek a vypracujte řidší těsto. To pak nechte aspoň hodinu kynout.
Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vymažte plech nebo koláčovou formu o průměru 28 cm a dejte do ní polovinu těsta. Narovnejte na něj rozpůlené švestky; posypte je skořicí, vanilkovým cukrem a ořechy. Navrch opatrně rozetřete druhou polovinu těsta, potřete máslem a nechte ještě chvíli kynout.
Koláč pečte asi půl hodiny. Pak ho vyjměte, a až vychladne, posypte dezert moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů)
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů)
Komentáře
Skvely,este teply zmizol skoro cely ;)