Obyčejná bábovka, říkáte si možná. Jenže tahle je plná tvarohu, voní po rumu a čokoládě a zmizí dřív, než se otočíte. A navíc: bude nadýchaná a vláčná i druhý a třetí den. Vynikající je jen tak, s čajem či kávou nebo přelitá zakysanou smetanou.
Suroviny
Postup
Ve větší míse důkladně spojte tvaroh, máslo a cukr a ke hmotě postupně přidávejte žloutky. Bílky nechte stranou. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, vanilinový cukr a prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidávejte k tvarohové a dobře spojte; přilijte rum. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten pak opatrně přidejte k tvarohovému těstu.
Formu na bábovku důkladně vymažte máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.
Vychladlou bábovku přelijte polevou: ve vodní lázni rozpusťte tuk, přihoďte čokoládu a za stálého míchání ji rozehřejte. Přidejte 2–3 lžíce vroucí vody, aby měla poleva hustotu kondenzovaného mléka. Bude stékat, přitom nebude řídká.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neděle v tradičním duchu: Kompletní menu na nedělní oběd(3 recepty)
- Dezerty z kavárny(5 receptů)
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(21 receptů)
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů)
- Tvarohové bábovky: Vyberte si některý z ověřených receptů na vláčný moučník(4 recepty)
Komentáře
Anonym
30.03.2009 10:35
Vynikající
Andrea Turoková
30.04.2009 18:01
RE: Vynikající
Anonym
10.01.2010 22:47
čokoláda?
Andrea Turoková
21.02.2010 13:17
RE: čokoláda?
Michaela Šurmanová
21.02.2010 21:58
Dobra
Anonym
23.02.2010 10:59
mňam
Anonym
10.11.2014 11:44
Před chvílí jsem vyndala
Před chvílí jsem vyndala bábovku z trouby a zdá se, že se "zdrcla". Jak je to možné? Postupovala jsem přesně podle receptu, jen másla jsem podle rady dala o něco méně.
Jana Kopřivová
20.10.2015 11:16
Milá Lucko, doporučujeme
Milá Lucko, doporučujeme držet se receptu. Roli hraje hodně faktorů. Je možné, že jste bábovku vyklepla z formy dřív, než stihla trochu vychladnout.