Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jablkový koláč

Jablkový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2651 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 237 g
Tuky 159 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle původně francouzský hit prostě musíte mít ve svém repertoáru!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 100 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
sůl 1 špetka
máslo 100 g
pokojové teploty, nakrájené na kousky
žloutek 1 ks
voda 2 PL
nebo 3, studená
Na náplň
jablka 4 ks
např. Golden Delicious, až 5 (podle velikosti), oloupaná a bez jádřince
krupicový cukr 3 PL
nejlépe přírodní
máslo 50 g
meruňková zavařenina 5 ČL
třešňovice 2 PL
možno nahradit jiným aromatickým alkoholem

1 Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.

2 Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.

3 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem.

4 Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjte ,zbytkovými‘ kousíčky jablek a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.

5 Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.

V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.


Jak proměnit jablečný koláč v ideál:
■ Na posledních 3–5 minut ho dejte pod gril v troubě. Koláč díky tomu získá krásnou barvu i chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje. Doporučuju hlídat – gril umí být rychlejší než smrt!

■ Naše křehké těsto je trochu jiné, než jak ho znáte. Vynechali jsme cukr: koláč s ním může jednak snadno zhořknout, jednak pak rychle tvrdne. Náš postup má i další dvě výhody: nenutí vás pracovat co nejrychleji, aby suroviny nezteplaly (jak je u křehkého těsta zvykem), a navíc  není třeba se bát, že hmota bude lepivá.

■ Suroviny: jablka by měla být co nejšťavnější, aby zvláčněla korpus. Nejlepším aromatickým alkoholem na jablkový koláč je samozřejmě calvados. Třešňovici ale vřele doporučuju – rozhodně to nebude naposled, kdy se vám bude při pečení hodit jako elegantní náhrada bramborového tuzemáku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Jeden z mých nejoblíbenějších receptů z Apetitu. Je úžasně křehký, výroba jednoduchá a náklady na suroviny minimální.

Anonym

Mám ráda koláče s takovým "lineckým" základem a tento koláč je výborný, nejradši bych ho dělala pořád. Skvělé nesladké těsto a meruňková marmeláda je vynikající kombinace. Jako alkohol jsem použila calvados, ale bylo to příliš alkoholové, tak používám mandlové amareto a to mi přijde ideální.

Anonym

Bohužel mi přišel recept nesrozumitelný, nikde nebylo uvedeno, jakým způsobem a kam mám použít krupicový cukr, a alkohol.

Anonym

Je to tam jasně napsáno. Cukrem se posypou jablka /já je s ním promíchávám/ a alkohol se rozpustí v zavařenině /já ho vynechávám kvůli dětem/.

Anonym

Kolac piekla mama minuly tyzden a bol uuuplne fantasticky!!!Zavaraninu sme pouzili malinovu,takze tomu dodla novy farebny rozmer a nadhernu vonu! Cesto mi velmi pripominalo chut cesta praveho sicilskeho kolaca,ktory som jedavala na dovolenke!

Anonym

Asi jsem nešika, ale těsto se mi ani napodruhé moc nedařilo zpracovat, natož pak vyválet (drobí se). Nevím, kde je chyba - chuťově je koláč výborný, ale placku z těsta nikdy nevyválím.

Anonym

koláč je opravdu vynikající, kombinace džemu s amaretem je skvělá, všem doporučuji vyzkoušet

Anonym

Koláč byl úplně skvělý, použita jsem také Amareto a dalo jablkům zvláštní příchuť, chutnaly trochu jako hrušky. Těsto jsem neválela, ale rovnou jsem ho namačkala do kulaté kameninové formy, kterou jsem ani nevymazala a nebyl vůbec problém koláč vyndat.

Anonym

Koláč byl úplně skvělý, použita jsem také Amareto a dalo jablkům zvláštní příchuť, chutnaly trochu jako hrušky. Těsto jsem neválela, ale rovnou jsem ho namačkala do kulaté kameninové formy, kterou jsem ani nevymazala a nebyl vůbec problém koláč vyndat.

Anonym

v kterem Apetitu vysel tento recept ? nemuzu ho vubec najit.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...
Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...

Obchod Apetit