Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
České buchty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 124
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7129 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 727 g
Tuky 416 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Větší klasika než kynuté buchty snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré, když si právě pravé české buchty z kynutého těsta zabalil do ranečku!

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
máslo 250 g
rozpuštěné – 150 g do těsta a 100 g na vymazání pekáče a obalení buchet
strouhaná, z 1 citronu
sůl 1 špetka
Povidlová náplň
švestková povidla 250 g
lze vynechat
skořice 1 špetka
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
podle chuti
Maková náplň
mléko 300 ml
nebo podle chuti
mák mletý 200 g
švestková povidla 1 PL
skořice 1 špetka
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
rum 1 PL
tuzemák
Tvarohová náplň
tvaroh 250 g
v kostce
rozinky 1 hrst
předem namočené v rumu
podle chuti
lze vynechat

Postup

1

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10–15 minut. 

2

Až kvásek vykyne, smíchejte ho v míse se zbytkem cukru a mouky, žloutky, 150 g rozpuštěného másla, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a štědrou špetkou soli. 

3

Rukama či hákovým nástavcem zadělejte těsto. Bude to trvat asi 20 minut. Těsto by mělo by být hladké, lesklé a nelepivé. Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto přibližně hodinu kynout až zdvojnásobí svůj objem.

4

Zatímco těsto kyne, připravte zvolenou náplň nebo náplně.

Povidlová náplň
Rozmíchejte v misce povidla s rumem, mletou skořicí a hřebíčkem. Podle potřeby můžete trochu dosladit. Pokud připravujete buchty i pro děti, můžete rum vynechat.

Maková náplň
Zahřejte mléko k varu a rozpusťte v něm cukr. Vsypte mletý mák, přidejte povidla, mletou skořici a hřebíček, dobře promíchejte a spařte. Stáhněte z ohně, vmíchejte rum a nechte náplň vychladnout.

Tvarohová náplň
Rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Pokud budou buchty jen pro dospělé, můžete rozinky den předem namočit do rumu.

5

Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverce o rozměrech cca 4 x 4 cm.

6

Na každý čtverec dejte cca lžičku náplně a těsto pečlivě uzavřete - nejdříve spojte protilehlé rohy a nakonec i vzniklé otvory. 

7

V pekáči rozpusťte máslo a skládejte do něj vytvarované buchty. Každou ze všech stran dobře obalte v másle, a poté je jednu vedle druhé skládejte do řad spojem dolů. Díky máslu se po upečení budou buchty dobře oddělovat od sebe. 

8

Buchty v pekáči zakryjte čistou utěrkou a nechte je 15 minut kynout.

9

Mezitím troubu předehřejte na 200 °C.

10

Pečte 5 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a ještě 30 minut dopékejte. Nechte vychladnout. Pokud chcete pocukrujte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

20.11.2006 12:23
Mam problém. Co to znamená zadělat kvásek? Nebo vypracovat těsto? Jak poznam že je to hotové(třeba když se těsto nelepí je to).
30.11.2006 21:16
Zadělání kvásku znamená, že vezmeme kvasnice, špetku cukru (ten totiž ty kvasnice jí), špetku mouky a mléko. Kvasnice s cukrem utřeme, zalijeme mlékem (musí mít pokojovou teplotu, horké kvasnice zabije a studené jim nedovolí vykvasit), posypeme špetkou mouky a počkáme, až vykyne - to poznáš. Mezitím si do mísy dáš zbylé suroviny a přiliješ hotový kvásek. A je to. Těsto může kynout tak dlouho, jak chceš, podle toho, jaké těsto chceš mít. Čím delší dobu, tím větší budou bubliny. Ale měly by se dodržovat tři fáze kynutí - tj. v míse, na plechu a pak ještě v troubě.
13.07.2008 22:08
wow, tak doteď jsem si myslela, že mám parádní vyjadřovací schopnosti a v pečení, že se vyznám a zvládnu předávat dál... mám ještě co dohánět:o) bomba popis, seš borec
15.11.2006 13:35
Vynikajici recept, ktery fungoval, i kdyz jsem misto citronu pouzila pomeranc (kuru i stavu), dobu kynuti zkratila na polovinu a vynechala obalovani buchet v masle.. Studuju ted v Rakousku a spolubydlici byly ceskymi buchtami nadsene..
20.03.2006 09:26
Buchty byly vynikající. Příště budu péct z poloviční dávky a vyzkouším i jiné náplně.
04.03.2006 22:33
K buchtám bych chtěla jenom podotknout, že v mojí rodině se odjakživa buchty plní především ovocem - višněmi, strouhanými jablky, švestkami (u kyselejšího ovoce přidat trochu cukru, k jablkům skořici), a teprve když už vážně žádné ovoce není, tak mákem nebo povidly. Máme je raději, protože jsou šťavnatější. Nevím, jestli je to jen naše úchylka, nebo krajová záležitost - pocházím z Podorlicka. Mimochodem moje maminka si zavařuje švestky do buchet a jiných moučníků tak, že je nakrojí, vypeckuje, rozložené na sebe natěsná do zavařovačky a bez nálevu steriluje.
30.08.2006 17:07
U nás se také plní ovocem, miluju třešňové buchty - do každé se dají tři třešně a půl lžičky skořicového cukru. Jedním slovem lahoda!!!!!
03.03.2006 09:59
ŠKODA ! Pökud tuhle pochoutku vydáváme za českou kvalitu, měla by o tom každá taková buchta kdekoli na českém pultě zakoupená i vypovídat, že se jedná o něco, co jenom my tady umíme báječně - mistrovsky, světově. Realita je taková, že když si nebohý cizinec tu buchtu zakoupí někde v obchodě, může se mu stát, že do buchty někdo zapomněl dát nádivku, že světově nevoní, atd. Chci tím říct, že v rakouském, německém, švýcarském pekařství si zaručeně koupím báječnou buchtu, které nic nechybí a to se ty národy zrovna tímto kulinářským zázrakem nechlubí tak, jako my. Když je něco národní specialita, je správné, aby se ty dobré buchty pekly jen podomácku a všude v obchodech byly k mání jen výrobky dost ošizené? Někdo může říct, že zná pekaře, kde tomu tak není. Souhlasím! Ale kolik je těch pekařských a marketových pultů, kde kvalita valná není? Řekla bych, že víc. Tak nevím, jestli se zrovna uměním péct buchty můžeme tak hlasitě chlubit, když za hranicemi naší republiky jsou daleko méně ošizené. Není to škoda?
12.10.2006 20:37
Chtela bych poradit vsem, komu nedej boze nevykyne testo, at si nelamou hlavu, vse zachrani kyprici prasek.
23.01.2007 13:39
Manžel bohužel nejí tvaroh ani povidla, takže zbývá maková náplň. Popravdě ale nevím, jak na ni. Poradí někdo?

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč