‚Rizoto‘ v čínském podání nabízí nejen sladce kořeněnou chuť, ale díky čínským houbám i blahodárné účinky. Čím více druhů hub, tím větší bude zážitek!
Suroviny
rostlinný olej
1
PL
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
zázvor (čerstvý)
1
ks
5 cm kousek oloupeného, čerstvého, nakrájeného nadrobno
300
g
asijské houby směs (hlíva ústřičná, šiitake, enoki…)
česnek
2
stroužek
nakrájený nadrobno
badyán
3
ks
hvězdičky
rýže jasmínová
200
g
60
ml
ústřicová omáčka lze nahradit sojovou omáčkou
víno rýžové
60
ml
shaoxing
Postup
1
Ve středním rendlíku rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a zázvor doměkka. Pak přidejte houby, česnek a badyán a opékejte je dozlatova; stačí asi 4 minuty.
2
Vmíchejte rýži, přilijte ústřicovou omáčku, rýžové víno a 1/2 litru vody. Přiveďte k varu, ztlumte oheň, přiklopte a vařte 10–15 minut do změknutí rýže. Promíchejte a podávejte třeba se zelíčky pak čoi.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jedinečné menu pro čínský nový rok!(6 receptů )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- Skvělé rýžové recepty, které neprovětrají peněženku: Dejte si ji po čínsku, indicku nebo česku(31 receptů )
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(41 receptů )