Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ajdovi žganci: Uvařte si slanou pohankovou kaši či škubánky jako horalé ve Slovinsku

Pohanková kaše s kapustou a sýrem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Žganci neboli kaše z pohankové (ajdovi) mouky patří k tradičním pokrmům slovinské horské kuchyně. Ajdovi žganci se podává jako příloha i jako hlavní chod spolu se škvarky nebo slaninou. V některých částech Slovinska se podává s kysaným zelím a uzeninou. Jak se připravují kaše na slano?

Ajdovi žganci znamená v překladu pohanková (ajdovi) kaše (žganci) vařená z pohankové mouky. Pohanková kaše platila v horských oblastech za náhradu chleba a stala se typickým pokrmem horalů. Šlo o jednoduché jídlo ze surovin, které byly dostupné a vydatné. Když kaše zbyla do druhého dne opékala se druhý den na sádle

Žgance můžete ochutnat napříč celým Slovinskem, i když v různých částech země se připravuje různě. Všude je však velmi oblíbené.

  • Nejčastěji ochutnáte tradiční žgance v doprovodu vývaru, ve Slovinsku zejména hovězím (slovinky obara).
  • Ajdovi žganci mohou mít podobu kaše či knedlíčků. 
  • V případě knedlíčků se podávají se škvarky jako samostatný pokrm.

Připravte si jednoduchou a vydatnou slanou kaši

Žganci se většinou podávají zvlášť na mističce vedle horkého vývaru. Každý si pak lžičkou nabírá libovolné množství husté kaše a vkládá je do vývaru. Tím se vývar promění ve vydatnou polévku. Skvěle ale chutnají také samostatně v podobě jakýchsi škubánků, tedy v podobě, kdy zbylou kaše z předchozího dne horalé opékali.

Jak uvádí web Objevuj Slovinsko, na ajdovi žgance budete potřebovat:

  • 200 g pohankové mouky
  • 0,5 l vody
  • ½ lžičky soli

Budete-li žgance připravovat jako samostatný pokrm a ne kaši do vývaru, pak si připravte ještě sádlo a škvarky.

Postup přípravy:

  1. Do 0,5 litru osolené vroucí vody nasypte všechnu pohankovou mouku.
  2. Nemíchejte, jen rozprostřete. Rukojetí vařečky udělejte do plochy 3 – 4 dírky, kterými může vroucí voda probublávat.
  3. Vařte 20 minut a odstavte z plotny.
  4. Pokud vám v hrnci zbylo hodně vody, slijte ji do jiného hrnce. Zatím ji ale nevylévejte.
  5. Uvařenou mouku promíchejte a nechte 5 – 10 minut napůl zakrytou odstát. Pokud vám po této době přijde uvařená mouka příliš suchá, přidejte část odlité vody z vaření. 
  6. V pánvi rozpalte sádlo se škvarky (část škvarků si nechte na závěrečné posypání). Horkou směs následně přilijte k uvařené mouce a vidličkou promíchejte. 

Pokud vám typická pohanková chuť nevyhovuje, můžete žgance připravit také z ovesné či kukuřičné mouky. Chuťové výrazné mouky můžete případně kombinovat půl na půl s klasickou pšeničnou moukou. 

Skromné slané kaše, které zasytí

Žganci jsou jídlo podobné italské kukuřičné polentě. Stejně jako ostatní slané kaše se mohou podávat se škvarky, opečenou slaninou, cibulkou či třeba zelím. Slouží také jako vydatná příloha ke zvěřině

Pokud vás ajdovi žganci oslovily a hledáte recept na obdobné slané kaše, máme pro vás další inspiraci:

Zdroje informací: ObjevujSlovinsko, CKMundo, TasteAtlas, JernejKitchen

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín