Celý týden jsme vám vyprávěli příběh čokolády. Jedno jsme ale doposud neodtajnili. A to, jak si doma připravit skvělé a jednoduché sušenky. Jaké budou? No přeci čokoládové.
Honí vás doma mlsná, ale ani v tajné skrýši zrovna žádnou dobrotu nemůžete najít? Není nic jednoduššího než posbírat základní suroviny z vaší domácnosti spolu s čokoládou a vykouzlit těsto na sušenky. Pak už je stačí vyskládat na plech, vložit do vyhřáté trouby, a než si uděláte kávu či rovnou horkou čokoládu domácí sušenky budou na světě.
Čokolády není nikdy dost
Je vám toto heslo také blízké? Tak právě pro vás máme skvělý recept na sušenky, ve kterých hraje hlavní roli čokoláda. Skrývá se v těstě, a zároveň tvoří jeho křupavou nadstavbu.
- Polovinu čokolády je třeba nasekat, druhou stačí nalámat a rozpustit ve vodní lázni. Po rozpuštění přidejte čtvrt hrnku másla a promíchejte v hladkou texturu.
- Poté stačí přidat cukr, vejce a prosetou hladkou mouku s práškem do pečiva. Po důkladném zamíchání přidejte do směsi nasekanou čokoládu a vaše oblíbené ořechy, my použili pekanové. V
- ýroba sušenek není nijak náročná, stačí si připravit plech vyložený pečícím papírem a pomocí jedné vrchovaté lžíce vytvořte placičku z těsta.
- Nezapomeňte na rozestupy mezi sušenkami, které se nesmí dotýkat, měla by jim stačit 4 až 5 centimetrová mezera.
- Pro dokonalé propečení jim stačí 13 minut. Chladnout je nechejte zhruba minutu na plechu, poté přendejte na mřížku. Jen pozor, sušenky mizí velice rychle, připravte si raději dvojnásobné množství těsta, ať na vás něco zbude.
Popraskané sušenky
Vypadají jako zasypané sněhem a chutnají jako čokoládová pohádka. Základem jsou dvě tabulky čokolády rozpuštěné ve vodní lázni s máslem. Na rozpuštění nijak nepospíchejte, čím pomaleji, tím lépe.
- Vyšlehejte vejce a cukr do husté pěny. Smíchanou hladkou mouku a sodu se solí zapracujte do rozpuštěné čokolády. Navíc přidejte brusinky macerované v rumu či jiném alkoholu, který z misky rozhodně nevylívejte, ale přidejte do čokolády.
- K vaječné pěně pomalu přilévejte tenkým pramínkem čokoládu s brusinkami, přitom však nechte robota pracovat na nejnižších otáčkách, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu. Vzniklé těsto bude příliš řídké, je tedy nutné jej na 2 hodiny uložit do lednice.
- Po vychladnutí odkrojte lžící kousek ztuhlého těsta a vytvarujte z něj kuličku velikou 3 centimetry. Vložte ji do misky s krupicovým cukrem, dokonale ji obalte, dolaďte tvar a ještě jednou obalte cukrem.
- Kuličky pak vyskládejte na připravený plec s většími, alespoň 5 centimetrovými rozestupy. Na jeden plech jich více jak 15 nevměstnáte. Sušenky se pečou 10-12 minut. Dejte jim minutu chladnutí na plechu, poté je přendejte na studenou plochu. Máme pro vás i verzi bez brusinek, navíc však s kakaem.
Čokoláda jako bonus
Recept na základní těsto domácích sušenek jsme vám již prozradili. Je snadné, připravené do dvaceti minut, a pokud vám nějaké zbude, můžete jej nechat v mrazáku na příští pečení. Čokoláda je ideální surovinou, která těstu dodá na chuti a zároveň z něj vytvoří lákadlo i pro oči.
- Klasikou jsou sušenky s rozmačkaným banánem, ovesnými vločkami a půlkou tabulky tmavé čokolády.
- Chuťově zajímavá je také kombinace vanilky, sušeného mléka a 240 gramů mléčných čokoládových peciček, které se na sušence vyjímají jako třešničky na dortu.
- Pokud jste milovníky bílé čokolády, jistě vás potěší recept na sušenky se zralými hruškami a jemnou bílou čokoládou nasekanou nahrubo.
Tvorba domácích sušenek je ideální také pro ty, co si chtějí být jisti obsahem. Sami ovlivníte kvalitu surovin i množství přidaných cukrů.
- Klasická pšeničná mouka se dá nahradit bezlepkovou, klasické máslo při intoleranci laktózy vyměňte za bezlaktózové nebo kokosový tuk.
- Pokud rádi experimentujete, těsto na sušenky je ideálním společníkem vašeho hledání dokonalé chutě – speciálně to čokoládové.
Zdroj: Časopis Apetit, BBC Good Food