Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 161
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2135 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 253 g
Tuky 103 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, jež na sebe váže cholesterol a odvádí ho z těla. Oves je bohatý na bílkoviny, minerály (mangan, hořčík, zinek) a vitaminy skupiny B. Tyto vitaminy jsou důležité pro zvládání stresu a podporují činnost nervového systému. Speciální ovesné vločky mohou jíst i někteří celiaci. I to jsou některé z mnoha důvpdů proč ovesné sušenky prostě milujeme. 

Suroviny

mouka pšeničná celozrnná hladká 70 g
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
třtinový cukr 50 g
máslo 80 g
vejce 1 ks
velké
sušené ovoce 80 g
švestky, rozinky, meruňky, fíky, datle…
pekanové, vlašské, mandle, lískové…
semínka 10 g
dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná...

Postup

1

Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem.

2

Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem.

3

Rozpusťte máslo a přilijte k němu javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem.

4

Přisypte ochucenou mouku, přidejte vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.

5

Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka či skleničky).

6

Pečte 12–15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce, podávejte nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Komentáře

Kateřina Obrusníková

Místo javorového sirupu jsem dala čekankový a za sušené ovoce jsem zvolila brusinky. Jsou výborné.

Eliška Unger

Dobrý den, používáte do receptu jemně mleté ovesné vločky? Použila jsem celé a hmota skoro vůbec nedržela pohromadě. Je to spíš taková granola, chuťově dobrá :)

Martina Kojzarová

In reply to by unger.eliska@g…

Dobrý den, paní Unger,
myslím, že i my jsme použili celé vločky. Hodně záleží na savosti mouky (a tím soudržnosti celé směsi), což bývá u celozrnné docela problém. Je-li těsto drobivé, nebojte se přidat více másla, které těsto spojí. Lze použít i žloutek navíc.

Přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
499 Kč
334 Kč