Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, jež na sebe váže cholesterol a odvádí ho z těla. Oves je bohatý na bílkoviny, minerály (mangan, hořčík, zinek) a vitaminy skupiny B. Tyto vitaminy jsou důležité pro zvládání stresu a podporují činnost nervového systému. Speciální ovesné vločky mohou jíst i někteří celiaci. I to jsou některé z mnoha důvpdů proč ovesné sušenky prostě milujeme.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem.
Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem.
Rozpusťte máslo a přilijte k němu javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem.
Přisypte ochucenou mouku, přidejte vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.
Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka či skleničky).
Pečte 12–15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce, podávejte nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů)
- Snadné domácí pečení s dětmi(16 receptů)
- Snadné pečení: sušenky 15-krát jinak(13 receptů)
Komentáře
Kateřina Obrusníková
26.01.2021 14:32
Místo javorového sirupu jsem
Místo javorového sirupu jsem dala čekankový a za sušené ovoce jsem zvolila brusinky. Jsou výborné.
Eliška Unger
29.11.2022 19:57
Dobrý den, používáte do…
Martina Kojzarová
15.12.2022 12:34
In reply to Dobrý den, používáte do… by unger.eliska@g…
Dobrý den, paní Unger,…
Dobrý den, paní Unger,
myslím, že i my jsme použili celé vločky. Hodně záleží na savosti mouky (a tím soudržnosti celé směsi), což bývá u celozrnné docela problém. Je-li těsto drobivé, nebojte se přidat více másla, které těsto spojí. Lze použít i žloutek navíc.
Přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu