Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovesné sušenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 195
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2135 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 253 g
Tuky 103 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušenky z ovesných vloček jsou snadné, levné a rychlé. Obohatit je můžete ořechy všeho druhu, kokosem, sušeným ovocem i kousky čokolády. Až přijde hlad nebo vás bude honit mlsná, budete připraveni.

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná celozrnná hladká 70 g
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
třtinový cukr 50 g
vejce 1 ks
sušené ovoce 80 g
podle chuti nebo směs – švestky, rozinky, meruňky, fíky, datle…
podle chuti nebo směs – pekanové či vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky
semínka 10 g
podle chuti nebo směs – dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná...

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte plech pečicím papírem.

2

Promíchejte mouku se solí, kypřicím práškem do pečiva a třtinovým cukrem.

3

V rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo a promíchejte s javorovým sirupem. Do misky vyklepněte vejce a prošlehejte se směsí másla a javorového sirupu.

4

Přisypte ochucenou mouku, přidejte ovesné vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.

5

Z těsta odebírejte kousky o velikosti ping pongového míčku, vytvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka či skleničky).

6

Pečte 12–15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce a podávejte, nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Komentáře

29.11.2022 19:57
Dobrý den, používáte do receptu jemně mleté ovesné vločky? Použila jsem celé a hmota skoro vůbec nedržela pohromadě. Je to spíš taková granola, chuťově dobrá :)
15.12.2022 12:34

Dobrý den, paní Unger,
myslím, že i my jsme použili celé vločky. Hodně záleží na savosti mouky (a tím soudržnosti celé směsi), což bývá u celozrnné docela problém. Je-li těsto drobivé, nebojte se přidat více másla, které těsto spojí. Lze použít i žloutek navíc.

Přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu

26.01.2021 14:32

Místo javorového sirupu jsem dala čekankový a za sušené ovoce jsem zvolila brusinky. Jsou výborné.

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...