Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovesné sušenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 204
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2135 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 253 g
Tuky 103 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušenky z ovesných vloček jsou snadné, levné a rychlé. Obohatit je můžete ořechy všeho druhu, kokosem, sušeným ovocem i kousky čokolády. Až přijde hlad nebo vás bude honit mlsná, budete připraveni.

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná celozrnná hladká 70 g
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
třtinový cukr 50 g
vejce 1 ks
sušené ovoce 80 g
podle chuti nebo směs – švestky, rozinky, meruňky, fíky, datle…
podle chuti nebo směs – pekanové či vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky
semínka 10 g
podle chuti nebo směs – dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná...

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte plech pečicím papírem.

2

Promíchejte mouku se solí, kypřicím práškem do pečiva a třtinovým cukrem.

3

V rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo a promíchejte s javorovým sirupem. Do misky vyklepněte vejce a prošlehejte se směsí másla a javorového sirupu.

4

Přisypte ochucenou mouku, přidejte ovesné vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.

5

Z těsta odebírejte kousky o velikosti ping pongového míčku, vytvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka či skleničky).

6

Pečte 12–15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce a podávejte, nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Komentáře

29.11.2022 19:57
Dobrý den, používáte do receptu jemně mleté ovesné vločky? Použila jsem celé a hmota skoro vůbec nedržela pohromadě. Je to spíš taková granola, chuťově dobrá :)
15.12.2022 12:34

Dobrý den, paní Unger,
myslím, že i my jsme použili celé vločky. Hodně záleží na savosti mouky (a tím soudržnosti celé směsi), což bývá u celozrnné docela problém. Je-li těsto drobivé, nebojte se přidat více másla, které těsto spojí. Lze použít i žloutek navíc.

Přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu

26.01.2021 14:32

Místo javorového sirupu jsem dala čekankový a za sušené ovoce jsem zvolila brusinky. Jsou výborné.

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...