
Ovesné sušenky
Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, jež na sebe váže cholesterol a odvádí ho z těla. Oves je bohatý na bílkoviny, minerály (mangan, hořčík, zinek) a vitaminy skupiny B. Tyto vitaminy jsou důležité pro zvládání stresu a podporují činnost nervového systému. Speciální ovesné vločky mohou jíst i někteří celiaci.
Ingredience
- 70 g celozrnné pšeničné mouky
- špetka soli
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 50 g třtinového cukru
- 80 g másla
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 velké vejce
- 120 g ovesných vloček
- 80 g sušeného ovoce (rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle…)
- 30 g ořechů (pekanové, vlašské, mandle, lískové) a semínek
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem. Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem.
2 Rozpusťte máslo a přilijte k němu javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem. Přisypte ochucenou mouku, přidejte vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.
3 Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka či skleničky). Pečte 12–15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce, podávejte nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.
Přidat komentář