Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, jež na sebe váže cholesterol a odvádí ho z těla. Oves je bohatý na bílkoviny, minerály (mangan, hořčík, zinek) a vitaminy skupiny B. Tyto vitaminy jsou důležité pro zvládání stresu a podporují činnost nervového systému. Speciální ovesné vločky mohou jíst i někteří celiaci. I to jsou některé z mnoha důvpdů proč ovesné sušenky prostě milujeme.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem.
Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem.
Rozpusťte máslo a přilijte k němu javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem.
Přisypte ochucenou mouku, přidejte vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.
Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka či skleničky).
Pečte 12–15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce, podávejte nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.
Komentáře
Kateřina Obrusníková
26.01.2021 14:32
Místo javorového sirupu jsem
Místo javorového sirupu jsem dala čekankový a za sušené ovoce jsem zvolila brusinky. Jsou výborné.
Eliška Unger
29.11.2022 19:57
Dobrý den, používáte do…
Martina Kojzarová
15.12.2022 12:34
In reply to Dobrý den, používáte do… by [email protected]…
Dobrý den, paní Unger,…
Dobrý den, paní Unger,
myslím, že i my jsme použili celé vločky. Hodně záleží na savosti mouky (a tím soudržnosti celé směsi), což bývá u celozrnné docela problém. Je-li těsto drobivé, nebojte se přidat více másla, které těsto spojí. Lze použít i žloutek navíc.
Přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu