Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naložte sýr s bylinkami nebo ořechy, nemusí to být vždy jen hermelín. Vhodných sýrů je celá řada

Pikantní nakládaný hermelín s chilli
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Přestože to tak z nabídek nevypadá, typická hospodská pochoutka, nakládaný sýr,  může mít spoustu podob. Vyzkoušejte doma vlastnoručně naložit balkán, cambembert nebo čerstvý sýr s paprikou, ořechy či olivami. Nejtěžší na celé přípravě bude vydržet dostatečně dlouho, než budou uleželé.

Nakládání do oleje či octa patří mezi nejstarší způsoby uchovávání potravin. V případě sýrů podpoříte jejich zrání, a pokud vydržíte, půjdou vám se svou chutí i vůní doslova naproti. Čemu se vyvarovat, aby několikadenní čekání přineslo ovoce. 

  1. Nakládejte do veliké sklenice s padnoucím uzávěrem, velikost uzpůsobte množství sýra. Ten musí být celý ponořený v oleji bez vzduchových bublin. 
  2. Sklenici před použitím důkladně vymyjte, včetně víčka. Jakákoli nečistota může nálev i sýr zkazit.
  3. Sklenice musí být zcela suchá, bez kapky vody. Zní to banálně, ale voda je nežádoucí, protože poskytuje 
  4. Všechny přidané ingredience musí být také suché, pokud tedy plníte hermelíny feferonkami nebo přidáváte kapie k oleji, nechte je nejdříve okapat.
  5. Pokud přidáváte sušená rajčata či olivy v oleji, určitě jej nevylévejte. Naopak, použijte ho k naložení také.  
  6. Strach, že vám ujede ruka při kořenění nálevu je zbytečná, větší množství je naopak žádoucí, aby se chuť dostala až do sýru.
  7. Během vrstvení sýrů do sklenice s ní jemně bouchněte o kuchyňskou linku. Zbavíte se tak vzduchových bublin, které by mohly zapříčinit kažení.
  8. Po naložení nechte sklenici 24 hodin v pokojové teplotě, ještě ji několikrát protřepejte, aby se koření rovnoměrně rozptýlilo. Pak sklenici uložte do chladu. Naložené a dobře uskladněné sýry vydrží i dva měsíce.
  9. K manipulaci se sýry používejte vždy čistou vidličku či kleště na vyndávání sýrů. Špinavé nádobí by mohlo zanést do sklenice nežádoucí bakterie a zapřičinit kažení.

Jaké sýry se hodí?

Na jídelních lístcích v českých restaurací i hospodách běžně najdeme naložené hermelíny, pivní sýry či tvarůžky. Skvěle ale chutná i naložený balkánský sýr, kozí či ovčí čerstvý sýr nebo mozzarella.

Naložit do oleje můžete vlastně jakýkoli sýr mát rádi.

  • Čerstvé sýry, balkánský sýr, syrečky či tvarůžky.
  • Plísňové sýry jako camembert, hermelín, brie podtrhne naložení v jejich chuti.
  • Naložit se dají i sýry tvrdé a polotvrdé.
  • Zrající sýry jako pivní sýr, romadur získají uležením v oleji ještě větší říz.

Zrající sýry raději nenakládejte v celku, hermelín rozpůlte a promažte připravenou domácí harissou či česnekovou pastou, případně bylinkami a kořením. Můžete ho také nakrájet na menší kostičky, tím urychlíte dobu zrání a jíst je můžete už za 5 dní obstojně proleželé.

Pouze sýr nestačí

Další zásadní přísadou je olej. Nakládané hermelíny si rozumí se slunečnicovým, hodí se však i olej řepkový.

Použít můžete také olej olivový, ten výslednou chuť ovlivní více než slunečnicový, výrazně také navýší náklady výsledné pochoutky. Najdete i recepty, kde se sýr nakládá do nálevu z octa

A co dalšího k sýrům přidat?

  • Hermelíny můžete promazat utřeným česnekem, chilli papričkou a solí a prokládat plátky cibule,.
  • Do oleje můžete přidat také feferonky, beraní rohy, kapie, olivy, sušená rajčata, ančovičky, malé cibulky, chilli papričky, stroužky česneku – zkrátka co máte rádi a zrovna ve spíži.
  • Z bylinek se skvěle hodí rozmarýn, tymián, oregano nebo saturejka.
  • Z koření můžete bez obav použít bobkový list, kuličky pepře, jalovce a nového koření.
  • Nebojte se výrazné chuti olejového nálevu, sýry to zvládnou a odmění se říznou chutí po dostatečném uležení.

Vyplatí se počkat

S dobou uležení je to těžké. Někdo tvrdí, že stačí 2 – 3 dny. Ta opravdická chuť ale začíná až 7. dnem od naložení. Ať už se dočtete jakékoli informace, nejsnáze si všechny teorie ověříte v praxi: ochutnejte druhý, třetí i sedmý den a sami porovnejte, kdy vám sýr přišel nejlepší.

Může se však stát, že už po týdnu bude sklenice prázdná. Nevěšte hlavu, nejste rozhodně první, kterým se to stalo. Vytrvat a neotevřít sýry před datem, které si stanovíte jako dobu uležení, je téměř nadlidský výkon. Rozhodně se to však vyplatí.

Zdroj informací: časopis Apetit, TastingTable

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín