Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si udělat nejlepší ovocný salát v létě i v zimě

fruit salad
ZDROJ: Brenda Godinez/Unsplash
sdílet:

Nejvíc prospěšných látek se ukrývá v čerstvém ovoci. V létě je výběr větší, ovšem ani v zimě nemusíte strádat. Jablka i hrušky jsou k dostání celoročně, v zimně je můžete doplnit nějakou exotikou, v létě pak sezónní nabídkou. Neváhejte a připravte si ovocný salát s lahodnou zálivkou. My vám poradíme, jak na to.

Ovocnému salátu by neměla chybět rozmanitost. Ideálními druhy ovoce do salátu jsou jahody, hroznové víno, banány, jablka, hrušky a pomeranče. V závislosti na ročním období pak můžete přidávat další plody například ananas, všechny druhy melounu, kiwi, borůvky nebo maliny.

Na co si dát při přípravě pozor?

Ovoce bývá choulostivé a po rozkrájení má tendenci uvadat, případně hnědnout. Proto se do přípravy ovocné pochoutky pusťte vždy až těsně před podáváním a kousky ponechte klidně větší. Čím drobnější kousky, tím větší ztráty vody a tím víc oxidace (hnědnutí).

Nejprve nakrájejte každý druh zvlášť a teprve pak je opatrně smíchejte dohromady. 

  • Pamatujte, že meloun pouští hodně vody, proto ho nechte chvíli odstát a šťávu slijte (případně vypijte).
  • Banány a jablka přidejte jako poslední nebo je pokapejte a promíchejte s citronovou šťávou, aby z nich dlouhým pobytem na vzduchu nevznikly nevzhledné hnědé kousky.
  • Meruňky, broskve a nektarinky rychle mění barvu a v největší zralosti nedrží tvar, což ubírá pokrmu na vizuální přitažlivosti (nikoli na chuti).

Zálivka – třešnička na salátu

Samozřejmě, že směs ovoce chutná výborně i sama o sobě. Se zálivkou je ovšem božská, i když přibližuje salát dezertu. Správný dresink dodá ovocnému salátu „šťávu“, která krásně propojí všechny chutě.

Jaké suroviny na zálivku zvolit?

Zálivka na ovocný salát by měla obsahovat kyselou a sladkou složku v poměru, který se odvíjí od použitého ovoce. Pokud je v salátu hodně kyselejších druhů, zálivku více oslaďte. Jestliže ho z většiny tvoří banány a jablka, nešetřete s citronovou šťávou. Máte rádi sametovější krémovější dezerty? Nebojte se přidat jogurt nebo kysanou smetanu.

Základní suroviny na zálivku:

  • Citronová šťáva. Okyseluje a zároveň brání oxidaci, tedy hnědnutí ovoce. Pro jemnější chuť můžete použít šťávu z limetky.
  • Krupicový cukr, med, datlový nebo javorový sirup. S tekutými sladidly se v zálivce pracuje lépe.
  • Jogurt. Pokud si přejete krémovější a výživnější salát, sáhněte po jogurtu. Smetanový nebo řecký jogurt či zakysaná smetana dodají salátu plnou chuť a ještě zasytí. Pokud vsadíte na vanilkový jogurt, nemusíte už pzálivku sladit.

Extra suroviny, které dodají salátu výjimečnost:

  • Lístky máty. Dodají osvěžující chuť. Máta navíc zlepšuje trávení.
  • Semínka vanilkového lusku. Postarají se o výjimečnou vůni.
  • Plátky kokosu. Obohatí salát o příjemnou křupavost.
  • Maracuja (mučenka, passion fruit) - semínka exotického ovoce dodají zálivce dokonalý švih. Podobně zkrášlí ovocný salát semínka granátového jablka. 

Ovocný salát se skvěle hodí na zahradní party, piknik, grilovačku nebo dětskou oslavu. 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč